HRVATSKA FEŠTA NA PARKU PRINČEVA Navijači cjelodnevni tulum okrunili slavljem pobjede

Foto: Čitatelj Indexa, RTL (Antonio Vuksanović)

HRVATSKI navijači cijelo jutro pripremali su se za Tursku zajedno s njenim navijačima, a pobjedu su burno proslavili. 

Od jutra, otkako se desetak tisuća navijača zajedno s Turcima pripremalo za utakmicu, cijeli svijet hvalio je hrvatske navijače. Naoružani pjesmom i zagrljeni s navijačima Turske, zajedno su stigli do stadiona. Za razliku od francuskih, engleskih i ruskih navijača, Hrvati su ispijali pivo sa svojim "protivnicima".

To je oduševilo europske medije i društvene mreže, na kojima su se nakon jučerašnjih užasnih scena iz Marseillea, dijelile pariške fotografije i snimke udruženih, nasmijanih Hrvata i Turaka, povezanih kockica sa zvijezdama i polumjesecima, uz poruku: "Ovakav Euro želimo gledati"

Ludnica se nastavila na Parku Prinčeva, stadionu na kojem je Hrvatska uzela broncu na SP-u 1998. godine, ali već na samom početku utakmice stadionom se zaorilo "Za dom spremni", zbog čega bi reprezentacija ponovno mogla biti kažnjena. Nedavno je zbog istog skandiranja na utakmici protiv Izraela kažnjena najvećom kaznom u povijesti HNS-a.

Premda je francuska policija utakmicu između Hrvatske i Turske označila jednom od najrizičnijih u prvom dijelu Europskog prvenstva, uoči utakmice situacija oko Parka prinčeva je sjajna i bez incidenata, a isto se nastavilo i na tribinama. Ipak neprimjereni povici nisu jedino što će izvući novac iz blagajni hrvatskog i turskog saveza, jer jasno se čula detonacija topovskog udara, a navijači obje momčadi zapalili su nekoliko baklji. 

Dobro raspoloženje hrvatskih i turskih navijača nije pokvarila niti dosadna kiša koja se spustila nad glavni francuski grad i prema prognozi bi trebala padati cijeli dan.

"Niti kiša nam ne može pokvariti raspoloženje, Hrvatska sigurno pobjeđuje", kazala je skupina hrvatskih navijača iz Osijeka.

Na Parku prinčeva bilo je desetak tisuća hrvatskih navijača, te oko 20 tisuća Turaka. Kapacitet stadiona je 48,700 gledatelja, no dio kapaciteta je zauzela UEFA za svoje potrebe.

Cijelu situaciju oko stadiona i na svim frekventnim mjestima u gradu pratila je francuska policija. Nakon nereda u Marseilleu i Nici, Francuzi su poručili kako će odgovor osiguranja na bilo kakav oblik nasilja biti brz i efikasan.

"Na svim utakmicama će biti postrožene mjere opreza. Nakon onoga što se dogodilo u Marseilleu, više ne smije biti propusta u osiguranju, a odgovor na bilo kakav oblik nasilja mora biti brz i efikasan", izjavio je voditelj Nacionalnog odjela za borbu protiv huliganizma Antoine Boutonnet.

Ali, kao što smo istaknuli, francuskoj policiji hrvatski i turski navijači nisu dali povoda da na njima trenira strogoću i ispravlja katastrofalne propuste iz Marseillea. 

Vesela, karnevalska atmosfera s ulica, prelila se i na tribine pariškog stadiona. Već prilikom intoniranja himni obje zemlje bilo je jasno da se radi o susretu prijateljskih zemalja i navijača. Nije bilo nikakvog zvižduka ili znaka nepoštovanja. 

Iako je Hrvata bilo duplo manje, nisu se dali smesti i dobar dio utakmice su glasno navijali, a igrači su istaknuli da im je posebno značila podrška navijača u trenucima kada im nije najbolje išlo. Turci su na tribinama, kao i na terenu, morali puno bolje s obzirom na brojnost, jer kada bi pokazali što mogu, kao što je primjerice urlanje "Turkiye!" ili huk podrške njihovim igračima prilikom završnih juriša i pokušaja izjednačenja, zvučali su impresivno. 

Ali, na kraju su pobjedu s igračima proslavili hrvatski navijači.

Uživo, navijanje s pariških ulica i sa stadiona:

15:45 Poluvrijeme! Ori se pjesma Hrvata nakon spektakularnog gola Luke Modrića! 

15:05 Već na samom startu utakmice čulo se skandiranje "Za dom spremni". Podsjetimo, zbog toga je HNS nedavno kažnjen najvećom kaznom u povijesti.

14:10 Hrvatski navijači do Parka Prinčeva. Atmosfera je sjajna, incidenata nema. Turski navijači također feštaju po ulicama, automobilu su okićeni njihovim zastavama. 

14:00 Manje od sat vremena do utakmice. 

13:42 Da su Hrvati glasni uvjerili su se svi u pariškom metrou na liniji prema Parku prinčeva.

13:22 Evo kako to izgleda sa turske tribine...

13:08 Turci su zapalili baklje

13:05 Evo nam i live snimki sa stadiona.

13:00 Hrvatski i turski navijači rame uz rame krenuli su prema Parku prinčeva. Francuska policija budno motri situaciju, ali zasad nije prijavljen niti jedan jedini incident!

12:00 Javljaju nam se hrvatski navijači iz cijelog svijeta. Neki će utakmicu pratiti u Južnoj Africi, neki na glavnim trgovima diljem Hrvatske, a reprezentacija će se, naravno, pratiti i u Parizu. U glavnom gradu Francuske trenutno pada kiša, ali ni to ne može zaustaviti raspjevane Hrvate.

>> Svoje fotografije i snimke šaljite na desk@index.hr ili u inbox Index Sporta.

<br>

> VIDEO Hrvatski navijači ispod Eiffelova tornja: Bježite ljudi, bježite iz grada...
 

Pročitajte više