NOGOMETNE IKONE

Van Basten: Odbio sam Barcelonu, htio sam među najboljima pokazati koliko sam dobar

Foto: Guliver

LEGENDARNI nizozemski napadač Marco van Basten u razgovoru za agenciju EFE otkrio je da je tijekom igračke karijere odbio Barcelonu, objasnio zašto je to učinio i poručio što mu nosi budućnost.

Bilo je to 1988., samo godinu nakon što je Van Basten prešao u Milan iz Ajaxa.

"Cruyff me zvao, ali odbio sam jer je prošla samo jedna sezona otkako sam stigao u Milan, a zbog ozljede gležnja nisam puno igrao. Osim toga, u to se vrijeme najbolji nogomet igrao u Italiji. Želio sam u Milanu pokazati koliko sam dobar igrač i u sljedeće dvije sezone smo osvajali Kup prvaka", rekao je Van Basten, kojem je spomenuta ozljeda gležnja presudila nekoliko godina kasnije i natjerala ga na mirovinu već s 28 godina.

Van Basten je 2003. započeo trenersku karijeru u Ajaxovoj omladinskoj školi, a već godinu dana kasnije postao je izbornik nizozemske reprezentacije. Kasnije je još vodio Ajax, Heerenveen i AZ, a posljednji doticaj s trenerskim poslom imao je 2016. kao pomoćnik nizozemskog izbornika.

Kao igrač bio je najbolji na svijetu, trostruki osvajač Zlatne lopte i Lige/Kupa prvaka te europski prvak s Nizozemskom, ali kao trener nikad ništa nije osvojio, a i neće.

"Neću više nikada biti trener", ustvrdio je u razgovoru za EFE.

Pročitajte više