Van Gaal: Mourinhov United je negledljiv i dosadan, a protiv mene su svi morali "parkirati autobus"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMETAŠI Manchester Cityja napravili su veliki korak prema osvajanju naslova prvaka nakon što su u derbiju 16. kola na Old Traffordu u nedjelju pobijedili gradskog suparnika United 2:1 i sad imaju čak 11 bodova prednosti pred drugoplasiranim Crvenim vragovima. Ovom pobjedom City je ušao u povijesti Premiershipa jer je postao prva momčad koja je u Premierligi spojila 14 vezanih pobjeda u okviru jedne sezone.
 
S obzirom na to kako uvjerljivo igra City, koliko su maštoviti, uvjerljivi i ubojiti, ne osvoje li naslov na kraju, bit će to senzacija. Građani su na Old Traffordu posve nadigrali gradskog suparnika koji se u većini susreta panično branio i tek nešto pokušao preko kontri, čekajući pogreške obrane Cityja. Na koncu, United je tako i zabio gol, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, kad su katastrofalno pogriješili Otamendi i Delph.
 
Konačnih 2:1 za City ni izbliza ne ocrtava ono što se događala na Kazalištu snova jer su Građani mogli i morali pregaziti rivala koji je u ovom trenutku nekoliko daleko iza njih.
 
Ukratko, Pep Guardiola u potpunosti je taktički ''ubio'' Josea Mourinha, a Portugalac se nakon gubitka tri boda u gradskom derbiju našao na udaru silnih kritika zbog izrazito defenzivnog pristupa. Među brojnim kritičarima našao se i Louis van Gaal, bivši trener Uniteda koji tvrdi da Crveni vragovi pod Mourinhom igraju negledljiv, defenzivan i dosadan nogomet.
 
Mourinho je 2016. godine na klupi Uniteda zamijenio upravo Van Gaala, Nizozemca koji se rezultatski i nije baš proslavio na Old Traffordu, ali u nasljeđe slavnom klubu barem je ostavio niz fantastičnih mladih igrača poput Marcusa Rashforda koje je upravo on ''izmislio'' i dao im priliku.
 
"Ako me pitate kako je bilo u Unitedu, rekao bih da je to bila moja najbolja godina ikada, uzmemo li u obzir sve okolnosti pod kojima sam radio. Igrali smo dosta dobar nogomet. Ipak, to nije bio nogomet koji se cijeni u Engleskoj ", izjavio je Van Gaal za nizozemski Fox Sports, pa je nastavio:
 
"A ipak, kad pogledam sadašnji United, moram zaključiti da Mourinha ni izbliza ne napadaju koliko su mene, a čovjek igra užasno dosadan nogomet. United sad igra defenzivno. Ja sam uvijek igrao napadački i zato ću uvijek radije gledati City nego moj bivši klub. Dokaz tome je činjenica da su protivnici uvijek ''parkirali autobus'' protiv Uniteda. Sad je priča drugačija jer Mourinho igra doista zatvoreno i njegov United je momčad koja radi to što su protivnici nama radili – parkira autobus u vlastitom kaznenom prostoru. A takav stil igre nije i ne smije biti stil kluba kao što je United.''
 

Pročitajte više