HNL

VAR poludio. Ovo su situacije koje su se dogodile na utakmici Rijeke i Šibenika

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NOGOMETAŠI Rijeke i Šibenika su u 19. kolu Prve HNL na Rujevici podijelili bodove rezultatom 2:2.

Bila je to odlična utakmica u kojoj su gosti preko Emira Sahitija u 27. i Denija Jurića u 32. minuti došli do dvostrukog vodstva, a Rijeka je spasila bod preko Domagoja Pavičića u 34. minuti i Franka Andrijaševića koji je realizirao kazneni udarac u 11. minuti sudačke nadoknade.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SPORNE SITUACIJE

Menalo je prije penala bio u milimetarskom zaleđu

Ukupno je sudac utakmice Ivan Vučković Rijeci poništio dva dosuđena kaznena udarca te jedan gol, dok je Šibeniku poništio jedan pogodak. U većini situacija se u odluku suca umiješao VAR.

Prva situacija se dogodila u 11. minuti. Luku Menala je u kaznenom prostoru srušio Karlo Bilić, sudac je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku, ali se zbog ranijeg zaleđa Menala u igru uključio VAR. Uistinu je Menalo prije primanja lopte bio u milimetarskom zaleđu. Usporena snimka pokazuje da mu je ruka bila u zaleđu.

VAR se nije imao potrebe uključiti nakon zaleđa Šibenika

Na ulasku u 45. minutu Menalo je ponovo bio u centru pažnje. Nakon ubacivanja s lijeve strane primio je loptu i pao nakon kontakta s kapetanom gostiju Markom Bulatom. Vučković je opet pokazao na bijelu točku, ali ga je VAR-soba ispravila. Sudac je situaciju išao pregledati putem ponovljene snimke te je ustanovio da jedanaesterca uistinu nije bilo.

U 53. minuti dogodila se jedina situacija u kojoj je nešto poništeno Šibeniku. Bio je to pogodak Denija Jurića nakon asistencije Bulata. Potonji igrač je bio u zaleđu pri upućivanju lopte prema njemu, a ovaj put nije bilo potrebe za uključivanjem VAR-a jer je pomoćni sudac ispravno dosudio zaleđe.

Rijeka je penal dobila u 101. minuti

Nakon opisane situacije počela je opsada Šibenikovog gola od strane riječkih nogometaša. U 90. minuti su uspjeli doći do izjednačujućeg pogotka, ali je on zbog zaleđa poništen. Naime, Yateke je zabio gol nakon asistencije Andrijaševića glavom, ali nijedan od njih nije bio u zaleđu. Radilo se o zaleđu Sandra Kulenovića, koji nije igrao loptom, ali su suci u VAR-sobi procijenili da je utjecao na igru svojim kretnjama.

Tu su već počeli popuštati živci domaće klupe, a dodatno ih je iznervirala situacija iz 97. minute. Prvo je Ivan Tomečak srušen u kaznenom prostoru gostiju, a onda je iz ubacivanja u sredinu istog igrača jednog od braniča Šibenika lopta pogodila u ruku. Sudac Vučković je išao pregledati obje situacije, ali nije vidio dovoljno elemenata za kazneni udarac.

Iz kornera nakon spomenute ruke Rijeka je napokon dobila kazneni udarac. Čini se - potpuno opravdano. Todorovski, koji je tek ušao u igru, vukao je Arsenića i Vučković je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku. Udarac s 11 metara je realizirao Franko Andrijašević i Rijeci donio bod.  

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više