HNL

VARAŽDIN - HAJDUK 4:2 Golman Hajduka donio Varaždinu prvu pobjedu nakon tri mjeseca

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

VARAŽDIN - HAJDUK 4:2 u utakmici 15. kola HNL-a. Strijelci: Posavec u 4., Grgec u 32., Senić u 50. i Obregon u 90+6. minuti za Varaždin, a Caktaš u 72. i 78. minuti za Hajduk.

Varaždin je zamalo prosuo 3:0, ali imao je velikog saveznika na Hajdukovom golu

U ludoj utakmici u kojoj je Varaždin zamalo prosuo prednost od 3:0, iako ju je imao sve do 72. minute, na kraju je ipak uvjerljivo pobijedio. To može zahvaliti katastrofalnom Hajdukovom golmanu Josipu Posavcu, koji je kod drugog i trećeg gola Varaždina izravni krivac, dok je kod četvrtog reagirao jednako loše kao i suigrači iz obrane. 

Hajdukov trener također je pomogao Varaždinu

Osim golmana "proslavio" se i Hajdukov trener. Boro Primorac počeo je utakmicu s dva najbolja igrača na klupi. Kada je Gyurcsa i Jaira uveo na poluvremenu, bilo je prekasno, jer Varaždin je tada već imao dva gola prednosti. 

Varaždin proigrao odmah nakon otkaza Toplaku

Varaždinu je ovo bila prva utakmica nakon što je otkaz dobio trener Samir Toplak. Zamijenili su ga Zoran Kastel i Dario Jertec. Domaćin je prvi gol postigao u 4. minuti. Daničić je probio desnu stranu i centrirao, a Ivan Posavec sam na deset metara skače i glavom savladava prezimenjaka Josipa. 

Sedam minuta kasnije velika prilika za Varaždin nakon velikog kiksa Vuškovića. Hajdukov stoper previše je čekao i mislio se pa je Obregon dotrčao i uzeo mu loptu. Krenuo je sam prema Posavcu i s ruba kaznenog prostora pucao, ali njegov prizemni pokušaj lako je obranio Hajdukov golman.

Posavec odletio u prazno, Varaždin zabio za 2:0

Hajduku su se samo redale nevolje. Na polovici prvog dijela Primorac je morao izvršiti prisilnu zamjenu. Napadač Umut ozlijedio je zadnju ložu i umjesto njega ušao je Diamantakos. 

U 32. minuti Varaždin je udvostručio prednost. Na ubačaj iz kornera Hajdukov golman odletio je u prazno, što Grgec koristi da glavom zabije za 2:0. 

Hajduk je bio potpuno nemoćan. Nakon što su gosti primili drugi gol, njihov svaki pokušaj dodavanja ili udarca bio je neprecizan i mlak. Konačno su mogli zaprijetiti u 36. minuti, ali je Jurić upropastio potencijalno veliku priliku. Nejašmić mu je dodao, a on iz sjajne pozicije s desetak metara od gola pucao visoko iznad vrata.

Primorac je na poluvremenu priznao greške, ali bilo je kasno

Drugi dio počeo je s dvije promjene kod Hajduka. Gyurcso i Jairo ušli su umjesto Nejašmića i Brnića. Primorac je tako priznao ono što su pokazali Hajdukova igra i rezultat u prvom poluvremenu: da mu se eksperiment s ostavljanjem dva najbolja igrača na klupi nije isplatio. Hajduk je stisnuo na početku drugog poluvremena, ali čak tri napada prekinulo mu je Caktaševo loše primanje lopte. Ništa dakle nije slutilo da će ubrzo zamalo vratiti Hajduk iz ponora.

Posavec je igrač više za Hajdukovog suparnika

Tamo je Hajduk gurnuo njegov golman. U 58. minuti Daničić je ubacio, Posavec opet izletio u prazno, ali Dolček je spasio izbijanjem u korner. Međutim, dvije minute kasnije Posavcu ni Hajduku nije bilo spasa. Hajdukov golman ponovno je kiksao na ubačaj iz kornera. Ispala mu je lopta, koju je Senić pospremio u gol. Sudac Čuljak prvo je poništio gol zbog nepostojećeg prekršaja nad vratarom gostiju, ali je nakon VAR provjere pokazao na centar. To je bilo jedino ispravno jer je i bez gledanja snimke bilo jasno da je Posavcu lopta ispala njegovom greškom, a ne zato što ga je netko faulirao. 

Caktaš do 72. minute nije mogao primiti loptu. Onda je u šest minuta zabio dva gola

Deset minuta kasnije, kada je već krenulo odbrojavanje razbijenom Hajduku, iz nokdauna ga diže njegov kapetan. U 72. minuti Dolček ubacuje s lijeve strane, a Caktaš jako lijepo zabija s desetak metara. Dvije minute kasnije Hajduk gađa stativu. Jakoliš je ubacio s desne strane za Diamantakosa, koji dodaje za Gyurcsa. On puca sa sedam metara iskosa, ali golman Horkaš skreće loptu u vratnicu. Hajduku je propala prilika da u samo dvije minute smanji dvije trećine ogromnog zaostatka.  

Nakon gola i stative nastavila se opsada gola Varaždina. Hajduk je sabio domaćine u njihov kazneni prostor i zasluženo postigao još jedan zgoditak. U 78. minuti Gyurcso je odlično pucao iskosa, s ruba kaznenog prostora. Horkaš je obranio, ali je na odbijanac na pet metara natrčao Caktaš i zabio. 

Hajduk se skoro vratio od 0:3, ali obrana predvođena Posavcem morala je još jednom kiksati

U prvoj minuti sudačke nadoknade Hajduk je imao priliku za nevjerojatni povratak. Jradi je snažno pucao s 20 metara, ali lopta je prošla par centimetara uz stativu. 

Na kraju dodanog vremena nova katastrofalna akcija Hajdukove obrane za potvrdu potopa. Jakoliš je izgubio loptu, koju je uzeo Obregon. Dimitrov ga je neuspješno pokušavao zaustaviti, a golman Posavec je već poslovično izletio u prazno, uz jedinu razliku što je ovaj put to uradio na tlu. Obregon ga je zaobišao i zabio za potvrdu velike pobjede Varaždina. 

SASTAVI

Varaždin

Horkaš; Tkalčić, Pellumbi, Stolnik, Daničić - Posavec, Senić, Grgec - Obregon, Benko, Drožđek.

Hajduk

Posavec; Jakoliš, Vušković, Dimitrov, Dolček - Jurić, Nejašmić, Caktaš - Jradi, Umut, Brnić.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više