Varaždinu i Poreču prijeti oduzimanje suorganizacije rukometnog SP-a

TAMAN kad smo pomislili da se trakavica zvana organizacija Svjetskog rukometnog prvenstva napokon izliječila, iskrsnuli su novi problemi koji po tko zna koji put bacaju sumnju na uspješnu organizaciju spektakla koji bi se trebao dogoditi za manje od pedeset dana.

Dva grada domaćina, Varaždin i Poreč odbijaju uplatiti 3,5 milijuna kuna u blagajnu Hrvatskog rukometnog saveza koliko Savez traži za kao naknadu za suorganizaciju. Poglavarstva gradova smatraju da ovi troškovi nisu bili predviđeni i da nikada do sada nisu bili u nikakvim kombinacijama. Iz Varaždina su već poručili da nemaju taj novac niti pod cijenu premještanja domaćinstva u neki drugi grad, dok u Poreču traže hitan sastanak gradova suorganizatora SP-a s na kojem bi se raspravljalo o novonastaloj situaciji. Gradsko poglavarstvo još jučer  je donijelo sličan zaključak kao i varaždinsko u kojem se kaže da je grad spreman platiti dio troškova, ali da 3,5 milijuna kuna ne dolaze u obzir.

"3,5 milijuna kuna nemamo, a ti troškovi nikada nisu niti bili predviđeni u gradskom proračunu", izjavio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Gobac: Problem će se riješiti, ima i drugih gradova

I dok je službenu izjavu od gradskih poglavarstava apsolutno nemoguće dobiti, za razgovor je bio spreman, ali i raspoložen izvršni dopredsjednik Saveza Zoran Gobac. Kako i obično bez dlake na jeziku, apsolutno direktno i jasno je poručio gradovima koji odbijaju platiti novac da se bez njih - može.

Na njihove izjave da su ovi troškovi bili neplanirani i nenajavljeni odgovara:

"Naravno da su bili nenajavljeni kad mi nismo do sada imali sugovornika. Pa nismo niti znali točno koliki će ti troškovi biti, ali je bilo jasno da oni moraju postojati. Suludo bi bilo da mi moramo financirati cijelo Svjetsko prvenstvo."

"Ne želimo diskutirati prije ponedjeljka u 17 sati kada ćemo na izvanrednoj sjednici Izvršnog odbora HRS-a o tome raspraviti. Mi jednostavno moramo riješiti ovu neugodnu situaciju. Ispada da bi sav teret osim dijela koji je osigurala vlada trebao pasti na leđa Hrvatskog rukometnog saveza.  Vidim da se danas Osijek pozitivno izrazio, a za ostale ćemo vidjeti. Razgovarat ćemo. Oni misle da taj novac ide HRS-u, pa on ovdje neće biti niti 24 sata, ta sredstva idu za reklamu, promociju i ostale troškove", rekao je Gobac za Index i dodao:

"Moramo sjesti i vidjeti tko hoće, a tko neće. Rješenje se mora naći, a mi moramo prekinuti mučnu diskusiju. Gradovi se prema nama odnose s visine, misle da s nama sada mogu upravljati, a to neće ići samo tako. Mi moramo stvari pod hitno uzeti u svoje ruke. Razgovarat ćemo i vidjeti."

"Od spektala nastat će skromna predstava"

Iako je počeo suzdržanije, Gobac nije izdržao da se ne upita što to gradovi domaćini uopće plaćaju? Prema izvršnom dopredsjedniku apsolutno ništa.

"Treba jasno i glasno pitati gradove što to oni plaćaju? Osim što su dali dvorane na korištenje koje su usputno rečeno dobili na poklon, ništa. To ne ide tako. Mi ne mislimo plaćati njihovu reklamu, sav PR, catering, čuvare, redare, koncerte i ostale stvari. Od kuda da mi damo taj novac, pitam ja vas? Mi nećemo svoje sponzore koristiti za te troškove", smatra Gobac i dodaje da bi Svjetsko prvenstvo od spektakla moglo postati jako skromna priredba.

"Ovo je jako neugodna situacija koja će se nekako morati riješiti. Na početku je bilo predviđeno oko 100 milijuna kuna tih popratnih troškova, a sada je jasno da od toga neće biti ništa. Ali ovih tridesetak se mora osigurati. Da li ćemo imati spektakularno otvorenje ili skromno to ćemo još vidjeti. Kako sada izgleda imat ćemo vrlo skromno."

"Bandić je jedini sportaš"

Osimo o Osijeku, Gobac se pozitivno izrazio i o Zagrebu i gradonačelniku Bandiću...

"Drago mi je da grad Zagreb ima sluha za sport. Nije bitno uopće tko je na čelu, no gospodin Bandić je sportaš od glave do pete i on je pravi primjer kako se ponašati u slučaju ovakvih velikih priredbi."

Marko Petrak
Foto: Index/Croatia2009

Pročitajte više