HRVATSKI NOGOMETAŠI

Važniji od Messija: Katalonci izmislili riječ za ovisnost Barcelone o Rakitiću

Foto: Gulliver / Getty Images

IVAN RAKITIĆ prvi je među ključnim, nezamjenjivim igračima Barcelone.

U više od godinu i pol otkako je momčad preuzeo Ernesto Valverde, hrvatski veznjak nositelja duple španjolske krune odigrao je čak 94 utakmice od moguće 101, što je fantastičnih 93 posto.

Kod prethodnog trenera Luisa Enriquea, Rakitić je igrao 88 posto mečeva ili 159 od moguće 181 utakmice.  

Rakitić je u prvoj sezoni pod Valverdeom u svim natjecanjima odigrao 55 od 59 utakmica, a u aktualnoj je na 39 od 42. Tako je ispred Messija, koji je u istom razdoblju odigrao 88 mečeva, koliko ima i Busquets, zatim Suareza (87), Piquea (86) i Ter Stegena s 83 utakmice. 

Valverde obožava Rakitića i ne može zamisliti Barcelonu bez njega. Ljetos je spriječio njegov odlazak u PSG. Pri tome je, usred i sada aktualnih špekulacija o Rakitićevom odlasku iz Barcelone, važno napomenuti ne samo da on igra u životnoj formi, nego i da je Valverde na korak od obrane duple španjolske krune produljio ugovor s Barcelonom.

Tako uspješan i cijenjen trener "žarko želi zadržati ključnog igrača i najbližeg suradnika, koji na terenu služi kao njegov pomoćnik jer posjeduje tako veliko taktičko znanje i nogometnu inteligenciju da može ispunjavati sve trenerove naredbe i prenositi ih suigračima", ističe madridski As.

Katalonski Mundo Deportivo je pak lansirao pojam "Rakiticdependencia". Riječ je izmišljena kako bi se dočarala Barcelonina ovisnost o Rakitiću. "Nikoga ne čudi što je od prošle sezone, kada je prvotimac bio na 46 od ukupnih 59 mečeva, što je 78 posto, napredovao na 83 posto utakmica (35/42) u kojima je bio član prve momčadi."

List iz Barcelone ističe kako Rakitić tako rijetko nije u momčadi da navijači Barcelone odmah znaju nabrojati kada to nije igrao od početka: "U ranoj fazi kupa, kada je propustio mečeve protiv Culturala i Levantea, zatim u ligi protiv Valladolida, ali je tada ušao u igru, te prisilno protiv Athletica, kada je bio ozlijeđen."

Katalonci poentiraju: "Nije čudno da Mourinho naziva najpodcjenjenijim nogometašem na svijetu. U pravu je, jer Rakitić to dokazuje na svakoj utakmici."

Pročitajte više