Večeras će lutrija jednom NBA klubu donijeti najveći dobitak nakon LeBrona Jamesa

Foto: Profimedia

OTKAKO je prije točno 20 godina srednjoškolsko košarkaško čudo LeBron James odlučio preskočiti sveučilište i odmah otići u NBA ligu, niti jedan igrač nije iščekivan s toliko pompe i hvalospjeva kao 19-godišnji Francuz Victora Wembanyame, centar od 220 cm koji se kreće i šutira kao Kevin Durant, a u obrani blokira i ometa protivnike kao Rudy Gobert.

Još od prošle jeseni, kad se predstavio američkoj javnosti ekshibicijskim utakmicama u Las Vegasu, bilo je jasno da će on biti prvi izbor drafta 2023. godine i neke su franšize cijelu ovu sezonu posvetile tankiranju i dobivanju što većih šansi za dovođenje ovog generacijskog talenta, najboljeg strijelca (21.8 poena), skakača (10.3) i blokera (3.0) francuske lige.

Detroit, Houston i San Antonio imaju najveće šanse

Večeras ćemo saznati kome će sreća donijeti pravo da ga izabere 22. lipnja u New Yorku i pokrene novu eru svoje franšize. U dva sata po hrvatskom vremenu održat će se lutrija koja će odrediti redoslijed biranja na draftu, a posebnim će se uzbuđenjem pratiti u Detroitu, Houstonu i San Antoniju, koji imaju najveće izglede.

Te tri franšize, koje su sezonu završile s najlošijim omjerima, imat će 14% šanse za prvi pick, a slijede ih Charlotte (12.5%) i Portland (10.5%). U konkurenciji je 14 momčadi koje se nisu plasirale u doigravanje, a najmanje šanse među njima ima New Orleans, samo 0.5%.

Na lutriji će biti izvučena četiri kluba koja će birati s prve četiri pozicije, a ostali će se nizati u skladu s ovosezonskim omjerom i šansama koje imaju za prvi pick. Ako neka od ekipa s manjim šansama upadne u top 4, samo će potisnuti za jedno mjesto sve koje je preskočila.

Blizanci Thompson pišu povijest

Osim Wembanyame, ovogodišnji draft nudi mnoštvo igrača kojima se prognozira dugačka, ako već ne zvjezdana NBA karijera. Scoot Henderson, suludo atletični 190 cm visoki bek koji je igrao za G League Ignite u Razvojnoj ligi, na glasu je kao najbolji među njima, ali ne i kao igrač koji će mijenjati povijest.

Profimedia

Krilni igrač sa Sveučilišta Alabama Brandon Miller također je u konkurenciji za drugi pick, ali njega prati užasni događaj iz siječnja kad ga je prijatelj tražio da mu donese pištolj u noćni klub, a nedugo nakon njegova dolaska došlo je do pucnjave u kojoj je ubijena jedna djevojka. 

Velike šanse za visoki izbor daju se i blizancima Amenu i Ausaru Thompsonu, koji će biti prvi igrači izabrani iz Overtime Elitea, lige za mlade igrače koji žele alternativu sveučilištu, a u njen su rad uključene NBA legende poput Paua Gasola i Carmela Anthonyja.

Šanse za prvi pick

Detroit Pistons 14%
Houston Rockets 14%

San Antonio Spurs 14%
Charlotte Hornets 12.5%
Portland Trail Blazers 10.5%
Orlando Magic 9%
Indiana Pacers 7.5%
Washington Wizards 6%
Utah Jazz 4.5%
Dallas Mavericks 3%
Orlando Magic (via Chicago Bulls) 2%
Oklahoma City Thunder 1.5%
Toronto Raptors 1%
New Orleans Pelicans 0.5%
 

Pročitajte više