Veličanstven tjedan za hrvatske gastarbajtere: Pogledajte tko vlada europskim travnjacima

HRVATSKI nogometni reprezentativci, točnije njih šestorica, zabili su ovog tjedna sedam golova na europskim travnjacima.

Već su neko vrijeme hrvatski nogometaši hit u nogometnoj Europi. Osim što mnogo Hrvata igra u velikim klubovima, Vatreni, i oni koji to tek trebaju postati, igraju u vrhunskoj formi u najjačim svjetskim natjecanjima.

Veličanstven je tjedan iza hrvatskih igrača koji su obilježili posljednja kola Lige prvaka, Europa lige i nekih nacionalnih prvenstava. Iako će mnogi reći da je šteta što s igračima u ovakvoj formi Slaven Bilić neće nastupiti na SP-u, hrvatski izbornik mora biti zadovoljan nastupima ključnih igrača reprezentacije.

Olić postao svjetska priča

Ivica Olić u protekla dva tjedna postao je svjetska priča, a ponajviše zahvaljujući njegovim golovima Bayern je izbacio Manchester United iz Lige prvaka. No nisu to Olićeva jedina dostignuća, cijelu sezonu igra dobro, a bljesnuo je baš nakon jedne mini krize. Prvi gol Unitedu zabio je samo nekoliko dana nakon što je prvi put javno kritizirao trenera Louisa Van Gaala što ga drži na klupi.

Olić je njemačkim medijima rekao da nije jasno zašto trener tako postupa, pa je iskoristio prvu priliku da mu na travnjaku potvrdi gdje mu je mjesto. S osam golova u Bundesligi i četiri u Ligi prvaka Olić je bio konstantan strijelac te Bayernu zahvalio na ukazanom povjerenju. Prošlog je ljeta stigao besplatno, cijena mu je trenutno 12 milijuna eura, a prema pisanjima otočkih medija, želi ga Manchester City. Olić se na takve špekulacije zasad samo smije, osigurao je u Münchenu ugovor karijere, igra najbolji nogomet u životu te bi jedini razlog za odlazak mogla biti želja za otočkim nogometom.


No s obzirom na Ivičinu lojalnost, lako je zaključiti da ne bi imao ništa protiv da u karijeri ne osjeti tu čar. U Njemačkoj je ovih dana glavna zvijezda, a u Bavarskoj omiljeno lice. Njegovim golovima Nijemcima omraženom Unitedu klicali su navijači rivalskih klubova Bayerna, poput Münchena 1860.

Petrićeve "škarice" gol karijere

Protekli tjedan bio je možda najljepši u nogometnom životu za Mladena Petrića, a i ako nije tako, sigurno je da je zabio najljepši gol karijere. U sezoni isprepletenoj ozljedama Petrić se potvrdio kao jedan od omiljenih igrača HSV-ovoj publici. Prošle sezone rekao je da će ostati zbog toga što voli klub i sjajno se osjeća u Hamburgu, ove godine to pokazuje i na terenu. Velika je uzbuđenja, pogotovo otkad igra u kombinaciji s Van Nistelrooyem, ponudio Mladen simpatizerima Hamburger SV-a, no ono što je napravio Standardu iz Liegea se rijetko viđa. U prvoj utakmici kod pobjede 2:1 sudjelovao je s jednim golom, pa u uzvratu zabio prva dva za lak prolazak.

Njegove škarice za vodstvo 2:1 već se vrte u džinglovima na europskim televizijama, a Petrić u završnici sezone želi još poboljšati svoj učinak, koji zasad glasi na šest golova u prvenstvu i 10 kombinirano u svim fazama Europa kupa. Petrić često ističe kako mu nije važno je li zabio kad momčad pobijedi, no bez njegovih golova do tih bi se pobjeda dolazilo puno teže.

Srna podsjetio na svoj precizni topovski udarac

Kapetan Šahtara Darijo Srna u svojoj možda i posljednjoj sezoni u Ukrajini nije u prevelikoj golgeterskoj formi, no s obzirom na njegovu poziciju u momčadi to nije čudno. Drugo je što je Darijo sve navikao na golove sjajnim potezima i slobodnim udarcima. Šahtar je ove sezone u blagom padu, a baš u tjednu kad je zablistalo mnogo Hrvata, Srna je podsjetio kako još uvijek ima top u nozi i precizne nišanske sprave. Sjajan "slobodnjak" Obolonu Šahtaru je donio pobjedu i zadržavanje dva boda prednosti pred Dinamom u prvenstvu. Izuzetno važan gol tek je treći Srnin u prvenstvu Ukrajine, zabio je po jedan u Kupu i u Europa ligi.


Ranije ove sezone Srna je razgovarao s gazdom Šahtara Rinatom Ahmetovim o eventualnom odlasku i lojalnom igraču na ljeto bi mogao biti dopušten odlazak. Iako Darijo ponavlja kako mu je sjajno u Donjecku, teško je da bi odbio izazov koji bi stigao iz Bayerna, koji ga godinama prati, ili s Otoka.

Rakitić zaslužio Magathovo povjerenje

Ivan Rakitić pod velikim Felixom Magathom puno je napredovao, a to se očito vidi u njegovim proljetnim nastupima tijekom kojih je skupio četiri pogotka i jednu asistenciju. Zabijao je golove u teškim utakmicama, dortmundskoj Borussiji i Petrićevu HSV-u, Eintrachtu, a asistirao u porazu kod Wolfsburga.

U posljednjem bundesligaškom kolu Raketa je na gostovanju kod Hannovera zabio za izjednačenje 2:2 nakon što je Schalke gubio 2:0. Istina, hrvatski je reprezentativac mrežu pogodio iz kaznenog udarca, ali pravo da puca penal, kao i Magathovo povjerenje, zaslužio je odličnim predstavama u prethodnim dvobojima. Schalke je kod Hannovera na kraju poražen, ali, zbog Bayernova remija kod Bayera, Rakitićeva momčad još ima šanse za naslov prvaka ili barem mjesto u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Jelavić najefikasniji, klubovi čekaju u redu


Nova Bilićeva uzdanica u napadu reprezentacije je bivši hajdukovac Nikica Jelavić koji igra najbolju sezonu karijere u bečkom Rapidu. I on je ovog tjedna zabio za svoj klub u austrijskom prvenstvu u kojem Rapid još nije odustao od potjere za Salzburgom i naslovom prvaka. Jelavić je bio strijelac drugog pogotka svoje momčadi u 3:1 gostujućoj pobjedi kod Rieda.

Posljednjim je golom stigao do ukupno 24 pogotka ove sezone, 13 u prvenstvu, 9 u Europa ligi, a svemu pridodao još 9 asistencija u svim natjecanjima. Iako će ga Rapid ovog ljeta nerado pustiti, Jelavić će se gotovo sigurno preseliti u veći klub, a u redu stoje HSV, Sunderland, Celtic...

Ogi kao Dinamov Srna


Ognjen Vukojević mogao bi Dinamu iz Kijeva postati ono što je Darijo Srna Šahtaru, nezamjenjiv. Vukojević se kao defenzivni vezni rijetko kad ima priliku iskazati pred suparničkim golom, makar je zabijao i u nacionalnom dresu, a posebno u zagrebačkom Dinamu. Svoj drugi gol ove sezone Vukojević je za Dinamo Kijev zabio ovog tjedna u gradskom derbiju protiv Arsenala. Ogi je bio strijelac prvog od tri Dinamova pogotka u 34. minuti za vodstvo 1:0, utakmica je završila 3:1.


Na europskim travnjacima ima i drugih, koji bi u budućnosti mogli dogurati do mjesta na Bilićevu popisu. Jedan od njih je i Stiven Rivić, ofenzivni veznjak Energie Cottbusa, koji je ovog proljeća skupio četiri gola i isto toliko asistencija. Ovog je tjedna zabio i asistirao u 4:2 pobjedi protiv Fortune.

Iako nisu zabili ovog tjedna, cijele sezone odlično igraju i Kranjčar, Modrić i Ćorluka u Tottenhamu, Šimunić koji je prije dva tjedna zabio za Hoffenheim, Mate Bilić važna je karika u Gijonu, a solidni su i "otočani" Klasnić i Kalinić. Treba napomenuti da redovno igra i često zabija bivši mladi igrač Cibalije Andrej Kerić, a u Turskoj ključni igrači svojih momčadi su Čale i Gabrić.

Bio je ovo tjedan za pamćenje za hrvatske gastarbajtere. Slaven Bilić sigurno sanja da ova forma njegovih igrača potraje do jeseni i prvih kvalifikacijskih susreta. Šteta što nam najprije slijedi dugo ljeto i veliki prijelazni rok.

Pročitajte više