VELIKA PROMJENA U FORMULI 1 RASTUŽIT ĆE GLEDATELJE Ukida se tradicija koja je bila zaštitni znak

Foto: Getty Images/Guliver Image

BRZINA, miris goriva i atraktivne djevojke bile su desetljećima zaštitni znak Formule 1, ali i svakog drugog auto-moto sporta.

No, od sljedeće sezone na utrkama Formule 1 nećemo gledati "grid girls", ljepotice koje su prije utrke stajale uz vozače na stazi, držale im suncobrane i natpise s njihovim imenima.

"Iako su naše prekrasne djevojke godinama bile jedan od zaštitnih znakova Formule 1, smatramo da se takva praksa više ne poklapa s našom vizijom ovog plemenitog sporta, a kosi se i s vrijednostima modernog društva", rekao je Sean Bratches iz Odjela za odnose s javnošću F1.

Trend je to koji je pokrenula svjetska pikado organizacija, koja je prošlog tjedna objavila da na svojim natjecanjima više neće koristiti atraktivne djevojke na pozornici.

"Apeliramo na ljude iz biciklizma, boksa i UFC-a da slijede primjer Formule 1 i pikado organizacije te ukinu korištenje djevojaka u promotivne svrhe. To nema veze ni s kakvim feminizmom nego s pozicijom žena u društvu općenito", poručili su iz Women's Sport Trusta.

Grid djevojke nisu uvijek nužno bile oskudno odjevene nego su nosile razne kombinacije na kojima su najčešće bili logotipi glavnih sponzora pojedine utrke. Na nekim utrkama su organizatori umjesto manekenki odlučili koristiti manekene, no sljedeće sezone, koja počinje 25. ožujka u Melbourneu, više nitko neće moći koristiti djevojke u te svrhe.

Takva odluka nije najbolje legla ni samim djevojkama, ali ni vozačima.

"Uloga djevojaka u Formuli 1 je puno veća od samih sponzorskih razloga. Ja sam odrastao uz djevojke iz grida, gledam ih cijeli život. One su dio atrakcije i glamura našeg sporta", rekao je Daniel Ricciardo koji vozi za Red Bull.

 

Pročitajte više