VELIKI NOGOMETAŠ I NAJVEĆI ČOVJEK Siromašnoj djeci za Božić darovao igračaka za 5 milijuna kuna

Foto: Guliver Image/Getty Images

RIO FERDINAND istaknuo se nevjerojatno humanom gestom, koja je oduševila Veliku Britaniju, ali i cijeli svijet.

Jer siromašnoj djeci mančesterske regije, za Božić je kupio igračke u vrijednosti 500 tisuća funti, a nije zaboravio ni brojne beskućnike u tom kraju, jer zakladi koja im pomaže donirao je 11 500 vreća za spavanje.
 
Da, dobro ste pročitali, Rio Ferdinand darovao je igračke za pola milijuna funti (ili oko pet milijuna kuna) te 11 i pol tisuća vreća za spavanje!
 
Ferdinanda (38) bivšeg kapetana Engleske, koji je za reprezentaciju odigrao 81 utakmicu, smatra se jednim od najboljih braniča u povijesti njegove zemlje, a na klupskom planu jedan je od najtrofejnijih, jer nakon što je igrao za West Ham i Leeds, s Manchester Unitedom osvojio je šest naslova prvaka Engleske te po jedan europski i svjetski. 
 
Ali, nakon što je 2015. otišao u zasluženu mirovinu, nije se orijentirao samo na ono što ga zabavlja: vlastitu modnu marku, produciranje filmova i vođenje popularnog talijanskog restorana u Manchesteru.
 
Rio Ferdinand odavno je bogat čovjek koji je osigurao par generacija potomaka, ali nije zaboravio tko je i odakle je. Rođen i odrastao u brojnoj, rasno i nacionalno miješanoj obitelji, na siromašnim ulicama glasovitog Peckhama, od najmlađih dana gledao je bijedu i nasilje. Iz okružja se multitalentirani klinac, iznimno nadaren za nogomet, gimnastiku, balet i glumu, izdignuo svojim vještinama, ali uvijek je bio svjestan kako žive oni daleko brojniji koji nisu tako sposobni. 
 
Zato je po završetku igračke karijere osnovao humanitarnu zakladu za pomoć mladima slabijeg imovinskog stanja, a sada je s ovako raskošnom donacijom pridonio projektu "Cash for Kids" popularne mančesterske radio stanice Key 103. 
 
"Kao otac troje djece ne mogu podnijeti pomisao da postoje djeca koja na Božićno jutro neće otvoriti poklon, a posao koji rade "Cash for Kids" i Key 103 je fantastičan. Drago mi je da moj restoran i ja možemo biti uključeni u ovu akciju i pomoći da se nesretna djeca raduju tog dana." objasnio je Ferdinand u programu spomenute radio postaje nakon što su ga nazvali da objasni otkud nevjerojatna hrpetina igračaka u skladištu humanitarne zaklade, jer je Ferdinand jutros na Tweetu napisao da je donirao za djecu Manchestera i pozvao sve da pomognu koliko mogu.
Voditelj Mike Toolan ga je nazvao, a Ferdinand je uživo rekao: "Radnici iz Rossa i ja znamo što se događa u gradu i s obzirom da je vrijeme Božića, svjesni smo da je oko nas mnogo ljudi koji su manje sretni od nas i odlučili smo donirati igračaka u vrijednosti 500 tisuća funti. Ali cijeli grad mora stati iza ovog projekta i neka svatko daruje koliko može."
 
Voditelj je zastao i priznao da je šokiran, nakon čega je stao vikati: "Pola milijuna funti?! Rio, volim te! Uvijek si činio toliko dobrog za ovaj grad i ljude i mijenjao nabolje živote mnogih, ali ovo... Hvala ti!"
 
Ferdinand je odgovorio: "Ne tražimo zahvalnost, samo nastojimo pomoći."
 
Toolan je zaključio razgovor: "Govori ti što hoćeš, ali jednog dana ćeš dobiti posebnu pažnju od onog gore!"
 
Kampanja "Cash for Kids Mission Christmas" pomaže djecu do 18 godina starosti koja žive u siromaštvu ili su žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja na području Manchestera. 
 
Prošle godine prikupila je dva milijuna funti u gotovini i darovima, čime je pomogla oko 51 tisuću djece, ali nažalost i dalje itekako ima posla, jer šokantne statistike govore da u regiji na čijem području djeluje, jedno od tri djeteta živi u siromaštvu. 
 
U humanitarnoj zakladi šokirani su vrijednošću poklona Rija Ferdinanda, a njihov komentar je: "Ne možemo niti pokušati objasniti koliko ovo znači akciji i djeci za koju se pomoć skuplja."
 

Pročitajte više