TENIS

Veliki trojac je na prekretnici. Sljedeća tri mjeseca odredit će kako ćemo ih pamtiti

Foto: Guliver

ROGER FEDERER, Rafael Nadal i Novak Đoković već više od desetljeća dominiraju muškim tenisom. Veliki trojac, kako ih nazivaju na Touru, sljedećih mjeseci igrat će na zemlji i travi, a na vidiku je i olimpijsko natjecanje. Turniri iz serije Masters 1000 u Madridu i Rimu poslužit će kao uvertira za Roland Garros (od 30. svibnja do 13. lipnja), olimpijske ljestvice određuju se 14. lipnja, potom se igra Wimbledon (od 28. lipnja do 11. srpnja), a Olimpijske igre u Tokiju počinju 23. srpnja, piše Olympic Channel.

Od njih trojice samo Nadal ima zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji (Peking 2008.), a Federer (srebro, London 2012.) i Đoković (bronca, 2008.) još uvijek jure za tom željenom krunom. Federer je osvojio zlato u parovima sa Stanom Wawrinkom 2008. godine. Andy Murray prvi je tenisač koji je obranio pojedinačna zlata na Igrama, osvojivši London 2012. i Rio 2016. godine. Pogledajmo s kakvim izgledima Federer, Nadal i Đoković čekaju Tokio, kao i koji bi im tenisači mogli biti najveća prepreka.

Rogera Federera čeka teška bitka

U kakvoj je formi Federer? To je najveće pitanje za tenisača koji je u posljednjih 15 mjeseci odigrao samo dva meča, a u kolovozu navršava 40 godina. I dok se Federer planira vratiti tenisu u Ženevi tjedan dana prije Roland Garrosa, povoljne okolnosti po njega u Wimbledonu i Tokiju su brži tereni i mečevi na dva osvojena seta.

Federer je osmerostruki pobjednik Wimbledona, a u posljednjem izdanju londonskog turnira 2019. godine u finalu je imao dvije meč-lopte protiv Đokovića, ali je ipak izgubio. S omjerom 101-13 u All England Clubu švicarski maestro zasigurno će biti nezaobilazan kad se u srpnju bude razgovaralo o favoritima Wimbledona.

Federer je trenutačno izjednačen s Nadalom s 20 osvojenih Grand Slam naslova, a travnati tereni Wimbledona i dalje su mu najbolja šansa za povećanje tog broja. Wimbledon završava samo 12 dana prije početka teniskog turnira na Ljetnim olimpijskim igrama, gdje će Federeru pomoći brzi, tvrdi tereni koji odgovaraju njegovom stilu igre i mečevi na dva osvojena seta, koji će zaštititi njegovo tijelo od dugih i iscrpljujućih dvoboja s kojima se suočavao na Grand Slam turnirima.

"Olimpijske igre su moj glavni cilj", rekao je nedavno Federer. Ključ? Ostati zdrav. A ako to Federeru uspije, svakako treba računati s njim.

Rafael Nadal mašta o još jednom zlatu

Nadal nema zlato samo u pojedinačnoj konkurenciji nego i u parovima jer je s Marcom Lopezom 2016. godine donio Španjolskoj zlatnu medalju. Natjecao se samo u Pekingu i Rio de Janeiru, propustivši Atenu 2004., dok je nastup u Londonu 2012. morao otkazati zbog teške ozljede koljena.

Nadal će početkom lipnja nastupiti na svom 14. Roland Garrosu i bit će favorit za naslov. I njemu će pomoći kraći mečevi na Olimpijskim igrama, iako tvrdi tereni nisu poput spore crvene zemlje na kojoj je bio toliko dominantan i na kojoj će se igrati olimpijski turnir u Parizu 2024. godine.

Tijekom 2021. godine probio se u četvrtfinale Australian Opena i izgubio od Stefanosa Tsitsipasa te osvojio 12. naslov na "domaćem" terenu u Barceloni, što je bila njegova 61. titula na crvenoj zemlji i ukupno 87. u karijeri. Nadal je 2019. godine, prije nego što je počela pandemija, imao omjer 26-3 na tvrdim terenima i osvojio je US Open.

Krajem prošle godine dvostruka Grand Slam pobjednica Garbiñe Muguruza rekla je da bi na tokijskim Igrama željela igrati u mješovitim parovima s Nadalom. "Najposebnija stvar je podijeliti uspjeh", rekla je Muguruza.

I za Nadala će na Olimpijskim igrama biti ključno da ostane zdrav, ali i da zadrži razinu igre u svim mečevima. Bude li imao loš dan na tvrdom terenu, onda postaje ranjiv.

Jedinstveni cilj Novaka Đokovića

Iako je Đoković bio otvoren u svojoj želji da postane tenisač s najviše osvojenih pojedinačnih Grand Slam naslova - trenutačno je treći (18) iza Federera i Nadala (20) - njegov je cilj i jedini veliki naslov koji mu je izmicao dosad u karijeri - Olimpijske igre. U Pekingu 2008. godine izgubio je polufinale od kasnijeg prvaka Nadala. Murray ga je zaustavio u polufinalu 2012., da bi u prvom kolu u Rio de Janeiru u dva seta tijesno izgubio od Juana Martina Del Potra, napuštajući teren u suzama. Del Potro ga je pobijedio i u meču za broncu u Londonu.

"Nema sumnje da je ovo jedan od najtežih poraza u mom životu i mojoj karijeri. Nije lako podnijeti ovo, ali moram se nositi s tim. Nije ovo ni prvi ni zadnji put da gubim teniski meč. Ali Olimpijske igre, to je nešto potpuno drugačije", rekao je Đoković novinarima nakon poraza 2016. godine.

Đoković i Federer još se nisu uspjeli pridružiti Nadalu i Andreu Agassiju, jedinim tenisačima koji su osvojili sva četiri Grand Slama i olimpijsko zlato. Tvrda podloga nesumnjivo ide Đokoviću u korist. On je sezonu 2021. započeo osvajanjem devetog naslova na Australian Openu na istoj podlozi. Zapravo, 61 od 82 pojedinačna naslova u karijeri osvojio je na tvrdim podlogama.

Ključ? Đoković će biti favorit u Tokiju, to je gotovo sigurno. Kako će pristupiti ostvarenju nečega što nikad prije u karijeri nije postigao? Već smo ga puno puta vidjeli kako to radi.

Koga još treba pratiti?

Iako će sve oči biti uprte u veliki trojac, muški Tour tijekom posljednjih nekoliko godina, iako polako, dobiva nove zvijezde, od kojih će svaka u Tokiju tražiti pobjedu karijere. Evo ostalih kandidata za zlato:

- dvostruki Grand Slam finalist Danil Medvedev iz Rusije, prvi tenisač koji nije Federer, Nadal, Đoković ili Murray, a probio se na vodeća dva mjesta na ljestvici u posljednjih 15 godina

- Grk Tsitsipas, pobjednik ATP Tour Finalsa 2019. i osvajač Masters 1000 turnira u travnju 2021. u Monte Carlu

- Austrijanac Dominic Thiem, pobjednik US Opena 2020., kojega trenira dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Nicolas Massu

- Medvedevljev sunarodnjak Andrej Rubljev, koji je u posljednje dvije sezone osvojio šest naslova

- Talijan Jannik Sinner, bivši juniorski skijaški prvak u spustu, koji je s 19 godina postao "ubojica" u tenisu

Britanac Murray također je izrazio nadu da će nastupiti u Tokiju, iako je zbog ozljede i operacija trenutačno 121. tenisač svijeta. Domaća, japanska nada je i nekadašnji svjetski broj 4 Kei Nishikori (trenutačno na 41. mjestu), koji je u Rio de Janeiru pobijedio Nadala u meču za brončanu medalju. I Del Potro, kojeg već duže muče ozljede, želio bi se okušati u Tokiju. Argentinac je osvojio broncu u Londonu i srebro u Riju. Trenutačno se oporavlja od druge operacije koljena.

Pročitajte više