EUROLIGA

Velimir Perasović odlazi iz Rusije i preuzima europskog velikana

Foto: EPA-EFE

KOŠARKAŠI Maccabija iz Tel Aviva ovog su tjedna šokantno ispali u polufinalu izraelskog prvenstva od Bnei Herzliye 2:1 u seriji, i to tako da su u majstorici na svom terenu izgubili 22 razlike (96:74). Maccabi je tako prvi put nakon 14 godina završio sezonu bez trofeja, nakon što je izgubio u polufinalu kupa od gradskog rivala Hapoela, a u četvrtfinalu Eurolige pomeo ga je kasniji viceprvak Real Madrid. 

Tek 13. put u povijesti izraelske lige tako će neki drugi klub postati prvak, dok Maccabi ima čak 55 naslova. Takva katastrofalna sezona rezultirat će brojnim promjenama, između ostalog i na klupi, a kao glavni kandidat ističe se bivši hrvatski izbornik Velimir Perasović.

Trostruki europski prvak iz igračkih dana s Jugoplastikom najveći dio igračke i trenerske karijere proveo je u Španjolskoj. Prvi trenerski posao dobio je također u Splitu, a dvije je godine vodio i Cibonu. Hrvatsku reprezentaciju vodio je na Eurobasketu 2015. godine.

Ovu je sezonu bio na klupi ruskog Uniksa, za koji su igrali Mario Hezonja i kasnije Željko Šakić. Za razliku od mnogih stranaca u ruskom sportu, nije napustio zemlju kad je počela invazija na Ukrajinu, nego je odradio ugovor do kraja.

Vujčić ga dovodi da vodi momčad kroz remont

Sportski direktor Maccabija je još jedan bivši igrač Splita i euroligaška legenda Nikola Vujčić, kojem je Perasović prvi izbor za novog trenera, prema pisanju tamošnjeg Walla Sporta.

Perasović bi u ruke trebao dobiti poprilično rekonstruiranu momčad, a glavni zadatak bit će mu vratiti ponos u Ponos Izraela, koji se ne vidi posljednjih godina ni u domaćim natjecanjima, za koja su pali interes i motiv otkako klub ima zajamčen nastup u Euroligi i osigurana financijska sredstva koja on donosi.

Izraelci pišu i da bi Perasovićev dolazak mogao biti ključan da se nagovori Antu Žižića da ostane u Tel Avivu još jednu godinu. Hrvatski je centar, prema pisanju Eurohoopsa, blizu prelaska u dres europskog prvaka Efesa. U Maccabiju je i Dragan Bender, koji je cijelu ovu sezonu propustio zbog teške ozljede križnih ligamenata.

Pročitajte više