VESLANJE

Veslačica ima neizlječiv rak. Postavila je novi svjetski prekoatlantski rekord

Foto: Instagram/Kat Cordiner

TRI BRITANKE, od kojih jedna ima neizlječivi rak, srušile su svjetski rekord u veslanju preko Atlantika, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Kat Cordiner, kojoj je dijagnosticiran sekundarni rak jajnika, s veslačicama Abby Johnston i Charlotte Irving, stigla je na otok Antiguu u nedjelju navečer.

Žene su završile prijelaz dug 4800 kilometara od La Gomera na Kanarskim otocima do engleske luke za točno 42 dana, sedam sati i 17 minuta, skrativši za nevjerojatnih sedam dana vrijeme prethodnog rekorda ženskog tria u Talisker Whisky Atlantic Challengeu.

Ženama su obitelji i prijatelji, koji su doputovali na otok, priredili emocionalnu dobrodošlicu na doku.Kad su prvi put nakon 12. prosinca stupile na kopno, rekle su da se osjećaju "ganuto i sretno" i da imaju osjećaj ljuljanja.

Golemi test izdržljivosti

Veslanje preko drugog najvećeg oceana na svijetu priznato je kao golemi test izdržljivosti. Više ljudi popelo se na Mount Everest nego što je uspješno preveslalo Atlantik, a manje od 20 posto oceanskih veslača su žene.

Smatra se da je Cordiner prva osoba koja se uhvatila u koštac s tim izazovom kao osoba oboljela od raka. Veslačice prikupljaju novac za organizacije za borbu protiv raka - Cancer Research UK, Macmillan Cancer Support i The Royal Marsden Cancer Charity. Organizatori utrke rekli su da su pokazale da je nemoguće moguće.

Cordiner (42), Irving (31) i Johnston (32) bile su na brodu od 7.6 metara zvanom Dolly Parton i veslale su naizmjenice po dva sata uz dva sata odmora. Kad su krenule, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, poslala im je rukom napisanu poruku u kojoj im je poželjela dobro more.

Proslavila rođendan tijekom utrke

Tijekom svog epskog putovanja doživjele su ogromnu vrućinu, ogromne noćne valove, nesanicu, žuljeve na rukama i morske pse koji su pratili njihov mali brod. Izdržale su zahvaljujući odlučnosti. Na putu su proslavile i Katin 42. rođendan uz bocu prosecca.

Cordiner je oboljela od raka vrata maternice 2019. i liječnici su joj odstranili maternicu, no ostavili su jajnike jer je željela zalediti jajašca. Nakon toga su joj i jajnici odstranjeni. U lipnju 2020. pojavili su se bolovi u abdomenu i metastaza na srcu. Operirana je, prošla je kemoterapiju i sad je u remisiji.

Pročitajte više