Vettel osvojio rekordnu 16. pole-poziciju za Red Bull: "Nezgodna staza, ali bolid je fantastičan"

KVALIFIKACIJSKI trening za utrku Svjetskog prvenstva Formule 1 za VN Indije na prvom mjestu završio je Sebastian Vettel, a kraj njega će startati trećeplasirani Mark Webber.

U kvalifikacijskom treningu za VN Indije najbrži je sa vremenom 1:24.178 bio Sebastian Vettel u Red Bull-Renaultu, ispred Hamiltona u McLaren-Mercedesu i momčadskog kolege Marka Webbera. Ovo je šesnaesti pole-position za momčad Red Bulla u ovoj sezoni, što je ujedno najveći broj najboljih startnih pozicija u povijesti (16/19, 84.21%).

"Nekoliko zavoja je kritično, prašina će biti nezgodna"

"Bio je to za nas dobar trening. Bilo je nezgodno za sve nas na stazi, ali bolid je od jučer fantastičan. Jako sam sretan. Staza je izazovna i veselim se sutrašnjoj utrci", rekao je Vettel, uz kojeg će u prvom startnom redu startati njegov momčadski kolega Mark Webber.

"Utrka je duga, Lewis starta peti, a Fernando i Jenson su iza nas i sigurno će nas pritiskati. Nova je staza i ne znamo kako će gume reagirati. Mark i ja ciljamo na prva dva mjesta i bit će zanimljivo."

Potom je mladi Nijemac komentirao i prašnjave uvjete koji vladaju na stazi Buddh International Circuit.

"Moglo bi biti nezgodno jer je prašnjavo izvan putanje i ako neki bolid izleti onda nastaju problemi. Bez prašine asfalt na stazi dobro drži, ali u nekoliko je zavoja kritično."

Kažnjeni Hamilton kreće s petog mjesta

Pošto je Lewis Hamilton kažnjen sa pomakom 3 mjesta unazad u startnom poretku zbog nepoštivanja žutih zastava na jučerašnjem slobodnom treningu, sa drugog mjesta će startati Mark Webber. Iz drugog startnog reda krenuti će Fernando Alonso u Ferrariju uz Jensona Buttona u McLarenu. Sa petog mjesta krenuti će kažnjeni Hamilton, a uz njega mjesto u trećem redu zauzeo je Felipe Massa. Nico Rosberg u Mercedesu završio je sedmi, dok je iza njega sa završio Adrian Sutil u Force India-Mercedesu. Peti startni red zauzeli su vozači Toro Rossa, Sebastien Buemi i Jaime Alguersuari.

Pred sam kraj kvalifikacija sa staze je izletio Felipe Massa u Ferrariju. Massa je malo previše "zajahao" rubnjak u zavoju broj sedam te je na njegovom bolidu pukao prednji desni ovjes, a bolid je na kraju završio u ogradi. Massa je iz ovog izlijetanja izašao neozlijeđen.

Ukupno su sa kaznom pomaka u startnom redu kažnjeno, uz Hamiltona, još tri vozača, i to: Riccardo zbog promjene mjenjača na bolidu sa 5 mjesta, Petrov istom kaznom zbog sudara sa Michaelom Schumacherom na utrci za VN Koreje te Sergio Perez zbog istog razloga kao i Hamilton.

O nastupu Time Glocka odlučiti će suci jer nije postavio vrijeme unutar dozvoljenih 107% vremena vodećeg, koje iznosi 1:32.222, a Glock je uspio postići vrijeme 1:34.046.

Karthikeyan kažnjen zbog ometanja Schumachera

Vozač HRT-a, Indijac Narain Karthikeyan, kažnjen je sa pomakom od pet mjesta u startnom poretku zbog ometanja Michaela Schumachera na početku današnjih kvalifikacija za utrku za VN Indije.

Zbog kazne će Karthikeyan, koji se kvalificirao na 22. mjesto, startati posljednji u 17. ovogodišnju utrku Svjetskog prvenstva Formule 1, koja se vozi sutra u 10:30 sati po našem vremenu.

Do kazne je došlo zbog toga što je Schumacher dolazio iza HRT-ovog bolida na prilazu zavoju broj 11 a Indijac se nije nije na vrijeme maknuo s putanje, te je Nijemac izgubio dragocjeno vrijeme u svom "letećem" krugu.

Karthikeyanov momčadski kolega Daniel Ricciardo također je kažnjen, kao i trojac Vitalij Petrov, Lewis Hamilton i Sergio Perez sa pomakom 3-5 mjesta u poretku.

- Sramota je što će i Narain i Daniel morati starti sa zadnja dva mjesta zbog kazni od pet mjesta na startu, ali sam uvjeren da oni mogu sutra odvesti dobru utrku – izjavio je šef HRT F1 tima, Colin Kolles.

 

Rezultati kvalifikacijskog treninga VN Indije - Greater Noida:

1. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault)1:24.178

2. Lewis Hamilton (VB/ McLaren-Mercedes) 1:24.474

3. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault) 1:24.508

4. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari) 1:24.519

5. Jenson Button (VB/ McLaren-Mercedes) 1:24.950

6. Felipe Massa (Bra/ Ferrari) 1:25.122

7. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes) 1:25.451

8. Adrian Sutil (Nje / Force India-Mercedes) 1:25.555

9. Sebastien Buemi (Švi/ Toro Rosso) 1:26.140

10. Jaime Alguersuari (Špa/ Toro Rosso) 1:26.319

...

 

Startni poredak (zbog kazni) – VN Indije – Greater Noida:

1. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault)

2. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault)

3. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari)

4. Jenson Button (VB/ McLaren-Mercedes)

5. Lewis Hamilton (VB/ McLaren-Mercedes)

6. Felipe Massa (Bra/ Ferrari)

7. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes)

8. Adrian Sutil (Nje / Force India-Mercedes)

9.Sebastien Buemi (Švi/ Toro Rosso)

10. Jaime Alguersuari (Špa/ Toro Rosso)

...

 

Ukupni poredak vozača:

1. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault) 349*

2. Jenson Button (VB/ McLaren-Mercedes) 222

3. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari) 212

4. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault) 209

5. Lewis Hamilton (VB/ McLaren-Mercedes) 196

6. Felipe Massa (Bra/ Ferrari) 98

7. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes) 67

8. Michael Schumacher (Nje/ Mercedes) 60

...

* - Vettel osvojio naslov svjetskog prvaka

 

Ukupni poredak konstruktora:

1. RBR-Renault 558*

2. McLaren-Mercedes 418

3. Ferrari 310

4. Mercedes 127

5. Renault 72

6. Force India-Mercedes 49

7. Sauber-Ferrari 40

8. STR-Ferrari 37

....

* - Red Bull-Renault osvojio momčadski naslov prvaka

Pročitajte više