Video - Štimac ide na Markovića i Mamića: "Nećemo pobijediti, pomest ćemo ih"

IGOR ŠTIMAC u velikom je stilu danas došao na Poljud. Optimističan, samouvjeren, na skupštini Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske istaknuo je kandidaturu za čelno mjesto HNS-a. Ako želi u Markovićevu fotelju, trebao bi dobiti podršku još pet županijskih saveza, što je, čini se iz splitske perspektive, tek omanji tehnički detalj, svakako ne stvar oko koje bi se Štimac trebao zabrinjavati.

Posjećenost skupštine gotovo stopostotna

"Davno nije bilo ovakvog odziva, što samo dokazuje koliko želimo dobro hrvatskom nogometu. Trebamo odabrati predstavnike u HNS-u. U zadnjih nekoliko godina postali smo respektabilan nogometni savez i mislim da zaslužujemo epitet jednog od najboljih saveza", kazao je na početku skupštine Paško Viđak, predsjednik Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske.

Posjećenost skupštine je bila gotovo 100-postotna! Svi su došli, samo je nedostojao predstavnik kliškog Uskoka. Uvodno podijeljene su nagrade saveza. Bokšić, Tudor, Štimac... Sva trojica odlično raspoložena, mikrofona se dohvatio Štimac.

"Hvala vam što ste nam omogućili da budemo ono što smo bili. Da vas nije bilo, koji ste tako mukotrpno radili, ni mi ne bismo postigli što smo postigli. Za to vam hvala i nastavite s vašim radom", zahvalio je Štimac skupštinarima. Nije dobio nagradu, ali je zasluženi aplauz pobrao i Miki Rapaić. Ekipa se okupila da podrži Štimca, nagrade su baš prigodno došle. 

"Taoci smo jednog kluba"

I onda glavno, nakon deset minuta ceremonijala. Ono što su svi zapravo napeto iščekivali. Riječ je uzeo Viđak. Čisto da pojasni što je posrijedi.

"Tu smo da pokušamo nešto promijeniti u hrvatskom nogometu. Ono što po našim gledištima nije primjereno u zemlji koja visoko kotira u nogometnom svijetu. Tražimo, slušajte me dobro što ću reć', ne rušimo, nego tražimo promjene za bolje sutra i cjelovitost nogometne organizacije. Na krajnjem jugu Dalmacije osjećamo se nelagodno i, evo, vidite koincidencije danas, moram vam se ispričati zbog toga jer u ovim trenucima mlada selekcija u Varaždinu igra važnu utakmicu. Tražili smo da se ta utakmica odigra u Splitu ili Dubrovniku, no ostali su gluhi. Osjećamo se izolirani i odvojeni od matice Hrvatske. U hrvatskom nogometu zvoni na uzbunu! Nitko nema pravo izolirati dio Hrvatske da bi ostvarivao svoje pozicije. Opća je ocjena da je nogometni sport u Hrvatskoj taoc jednog kluba. Događaju se stvari koje se ne bi smjele događati. To nije ničija privatna prčija", zaključio je Viđak.

Osuo je paljbu po Markoviću i Mamiću, Dinamu i HNS-u. Nisu se spominjala konkretna imena, tek gospodin jedan, gospodin drugi...

"Jedan gospodin prodaje igrače. U igri je pozamašna svota. Od vrlog gospodina dva traži da se ukine doprinos koji se pri transferu izdvajao za unaprjeđenje nogometa. Radi se o tri posto od transfera. Da bi gospodin jedan ostavio sebi što više novca, naručio je da se promijene propisi. I to se dogodilo. Svi plaču za tim sredstvima. Preko noći se udovoljilo i broju stranih igrača. U tom klubu bilo je šest stranih igrača, taman koliko je dopušteno. Kakva koincidencija. Udovoljeno je gospodinu i što se tiče broja klubova u ligi. Inzistiramo da se promijeni ova demonstracija sile. Ipak, ono što nam najviše smeta u HNS-u jest da nas trpaju na dno, to nikako ne zaslužujemo. Vrli gospodin dva uz veliku pompu je prisustvovao proslavi jednog nogometnog kluba u Slavoniji, mislim da je Pleternica, ali kod nas, eto, nije htio doći", otvorio je dušu Viđak.

Jasna poruka: Nije rušenje, već promjena

I onda kandidati. Za zastupnike skupštine HNS-a Igor Štimac i Paško Viđak, za izvršni odbor Viđak i Joško Svaguša, za arbitražnu komisiju Kerumov odvjetnik Miro Šarić, a za predsjednika HNS-a Štimac. U 15-ak minuta sažeto je pojasnio radi čega smatra da treba zamijeniti Markovića.

"Moramo poslati jasnu poruku. Odavde ne šaljemo rušilačke poruke, već pružamo ruku svima, kojima je dosta silovanja pravilnika, poslovnika, statuta. Danas se moramo sramiti saveza, jedini trag svjetlosti je uz izbornika i igrače. Dobro je Bilić rekao: "Od nas se očekuju rezultati poput Brazila, a savez nam funkcionira poput Andore". Znam koliko mu je teško. Podrška saveza je licemjerna", ocijenio je Štimac.

Objasnio je i što ga motivira da preuzme HNS. "Motivira me isto ono što me motiviralo da postanem igrač Hajduka i reprezentacije. Želimo graditi bolji savez. Savez u kojem će svi biti jednaki, u kojem nećemo dopustiti odstupanje od pravilnika, poslovnika, statuta, obveza i odgovornosti. Pružamo ruku da stvorimo savez koji će pomagati klubovima na svim razinama natjecanja. Pozivamo ih da nam se pridruže u savez u kojem će vladati demokratska načela. Vratit ćemo solidarnost, razvoj malih klubova za posljedicu imat će jaču reprezentaciju Hrvatske. HNS je sada privatna kuća pojedinaca u kojoj vlada interes zvan novac. I on ide u samo jednom pravcu i vraća se u samo jednom pravcu. U ova tri mandata HNS je potrošio, što je zaradila reprezentacija, oko milijardu kuna. Javljaju se oni koji brane uspjeh, ali ja ne vidim što je ostalo iza tih milijardu kuna", naveo je Štimac. 

"Kritizirao sam sa željom da se nešto promijeni nabolje"

"Imao sam priliku nakon igračke karijere biti devet godina aktivan na raznim funkcijama. Bio sam uvijek iskren, kritizirao sam sa željom da se nešto promijeni nabolje. Nije bilo sluha za takve stvari, nije to lako raditi. Inzistirao sam da se odredi smjer hrvatskog nogometa. Današnje stanje u HNS-u ne nailazi na odobravanje ni u jednoj jedinici koja čini taj Savez. Podržat će ga samo oni koji su ostvarivali svoj interes u doba Markovića. Puno je više onih koji će dignuti ruku protiv. Razina na koju su doveli savez je ta da se moramo sramiti da smo dio nogometne priče. Moramo se skrivati ispred ljudi jer svi misle da smo kriminalci i hohštapleri", zaključio je Štimac. 

Par riječi kazao je i predsjednik Hajduka Joško Svaguša. "Ne tražimo promjene da Hajduk bude privilegiran. Tražimo da naš kandidat za predsjednika HNS-a bude jednak i pravedan prema svima. Toliko sam nepravde doživio u nogometu, nisam vjerovao da to postoji", rekao je Svaguša.

Sve što je predloženo, jednoglasno je prihvaćeno. Štimac kreće u skidanje Markovića. Evidentno i Mamića i njegovog protežiranog statusa. 

"Nećemo pobijediti, pomest ćemo ih", poručio je Štimac na kraju za one koji ne vjeruju u njegov uspjeh.

Pročitajte više