Video - Torcida za Index: Hrabro smo se suprotstavili napadu višestruko brojnijih navijača Zenita

IAKO su prve informacije iz Sankt Peterburga govorile o šest teže ozlijeđenih pripadnika Torcide u sukobima s navijačima Zenita, koji su ih napali u hotelu gdje su odsjeli, navijači koje smo kontaktirali u Rusiji tvrde da situacija nije bila toliko dramatična.

"Navijači Zenita sačekali su prvu grupu Hajdukovih navijača, njih desetak na recepciji hotela Dostojevski, radi se o nekim starijim ljudima, među njima je bilo i 60-godišnjaka, koje je napalo dvadesetak Rusa. Nakon sat vremena došlo je do većeg obračuna između 30-ak torcidaša i 100-ak navijača Zenita u mjenjačnici, 100-njak metra udaljenoj od hotela. Torcida se hrabro suprotstavila napadu u kojem su nas gađali bakljama, branili smo se koliko smo mogli", javio se za Index iz Sankt Peterburga predsjednik Torcide Žan Ojdanić, i dodao kako su navijači Hajduka nakon toga uzmaknuli u hotel, a specijalna policija pojavila se tek naknadno.

"Znali smo da će biti teško, ali ovo je zaista bio gadan doček", komentiraju navijači Hajduka na sjeveru Rusije.

Hajdukovi navijači su upravo počeli pristizali u spomenuti hotel, točnije u njemu su se smjestili navijači iz prvog od četiri autobusa koji su dolazili tamo,  kada su ih u predvorju dočekali brojni navijači Zenita te ih napali ih.

Pet Hrvata završilo na šivanju, Rusi likuju zbog otetog transparenta

U drugom napadu, Rusi su osim ozljeda, Hajdukovim navijačima navodno nanijeli i gubitke u opremi, jer bubnjevi pripadnika Torcide završili su kao plijen ruskih huligana, a sigurno se zna kako su ruski navijači Hajdukovima oteli transparent "Torcida Biograd" s kojim su se odmah trijumfalno fotografirali.

Mada navijači Hajduka govore kako nitko od njih nije ozbiljnije ozlijeđen, neslužbeno doznajemo kako su rane njih šestorice tretirane šivanjem u bolnici. Jedina dobra vijest u svemu ovome je da nitko od Hajdukovih navijača nije priveden.

Zanimljivo, iako je bilo poznato kako će velik broj (od oko 400 navijača Hajduka, koliko ih se očekuje u Sankt Peterburgu) gostujućih navijača biti smješten u Dostojevskom, ruskih policajaca nije bilo tamo prije ni za vrijeme napada. Došli su tek nakon što su Zenitovi navijači pobjegli i sada Hajdukovi navijači "uživaju" njihovu zaštitu.

Podsjetimo, pripadnici Torcide u Rusiju otišli su sa dva čarter zrakoplova i jednom redovnom avionskom linijom preko Njemačke, dok je njih par desetaka na daleko gostovanje krenulo kombijima. Torcida se prema riječima njenog lidera posebno spremila za ovu utakmicu; u dogovoru s hrvatskim konzulatom u Rusiji odlučeno je da zbog rigoroznih mjera osiguranja čak neće nositi ni transparente koji se stalno mogu vidjeti na ogradi, nego samo one na engleskom, koji su prethodno morali biti odobreni.

Svi Torcidaši dobili policijsku zaštitu za vrijeme boravka u Rusiji

Navijači Hajduka koji su u aranžmanu jedne agencije već stigli u Sankt Peterburg, ali i oni koji će tijekom poslijepodneva pristizati, dobit će policijsku zaštitu tijekom svog boravka u Rusiji. U dogovoru i koordinaciji s hrvatskim konzulatom, putnici su štićeni u oba hotela koji odsjedaju, a bit će štićeni i po dolasku i po povratku s utakmice sa Zenitom.

Pročitajte više