Video - Bilić boysi trenirali na Maksimiru: Sve je spremno za dvoboj s Bjelorusima

HRVATSKA nogometna reprezentacija odradila je posljednji trening uoči utakmice protiv Bjelorusije u kojoj izabranici Slavena Bilića nemaju pravo na kiks ukoliko žele ostati u igri za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Po hladnom i kišovitom vremenu odigran je i tradicionalni dvoboj između "Starih" i "Mladih" koji su poraženi od svojih starijih kolega s 4:1. Strijelci za "Stare" bili su Petrić, Olić i dvaput Jerko Leko, a počasni pogodak za mlade zabio je Ćorluka.

Naši reprezentativci s treningom su počeli u 20 sati, a nakon uvodnog zagrijavanja paralelno s pljuskom koji je oblio Maksimir i friško postavljenu umjetnu travu uslijedio je na suženom prostoru dvoboj starijih i mlađih igrača. Za "Stare" su nastupili Runje, Drpić, Vejić, Križanac, Pranjić, Šimunić, Leko, Jurić, Klasnić, Petrić i Olić, a za "Mlade" Subašić, Srna, Ćorluka, Pokrivač, Čale, Vukojević, Rakitić, Kranjčar, Anas Sharbini, Mandžukić i Eduardo.

Žustru igru bez golova okončao je finim pogotkom s desetak metara u rašlje Jerko Leko, nedugo nakon toga Ćorluka je uzvratio rezultat, a onda je pomoćni sudac Aljoša Asanović poništio pogodak Ivici Oliću zbog zaleđa. Ipak, poslije fantastičnog Petrićeva voleja za 2:1 Olić se upisao u listu strijelaca i pogodio za 3:1, a priču je zaključio svojim drugim golom Leko. Svo to vrijeme na drugoj je strani terena trener vratara Marijan Mrmić zagrijavao 17-godišnjeg Mateja Delača, čuvara mreže zaprešićkog Intera koji nesumnjivo predstavlja budućnost hrvatskog nogometa.

Sastav poznat, bjeloruski Modrić i Pletikosa zovu se Hleb i Kutuzov

Iz treninga naših reprezentativaca nije se moglo izvući nikakve epohalne zaključke, tim više što je početni sastav (Runje - Ćorluka, Križanac, Šimunić, Pranjić - Srna, Vukojević, Kranjčar, Rakitić - Olić, Eduardo) poznat još od Modrićeve i Pletikosine ozljede. Sat i pol prije naših travnjak su oprobali i Bjelorusi kojima će u sutrašnjem dvoboju nedostajati najjača karika, ozlijeđeni Aleksandar Hleb, ali i kartonirani Vitalij Kutuzov.

Bjeloruski trening samo je potvrdio kako će našoj reprezentaciji sutra Bernd Stange postaviti bunker u kojemu će svi igrači stajati iza lopte i čuvati svoju mrežu. Njemački strateg zagrijavanje svoje momčadi iskoristio je za desetke centaršuteva koje su bočni igrači upućivali na obje polovice terena pet-šest igrača koji su loptu čekali u srcu kaznenog prostora. S obzirom na neobično veliki broj centaršuteva koje su uputili njegovi bočni/krilni igrači, vrlo je vjerojatno da će Stange sutra priliku tražiti preko bokova, računajući da će se ofenzivnim Srni i Rakitiću priključivati na desnoj odnosno lijevoj strani Ćorluka i Pranjić pa u prostoru koji ostane iza njihovih leđa izbornik Bjelorusije očito vidi svoju šansu.

Stange treningom i izjavama najavio defenzivu

Zanimljivo, niti naši niti bjeloruski reprezentativci poslije svojih treninga nisu bili raspoloženi za davanje izjava, ali je izbornik Bjelorusije Stange ipak rekao riječ-dvije o meču s Hrvatskom: "Ne bojimo se hrvatskih navijača, mislim da će oni biti fer i korektni, a ja želim vidjeti kako dišu neki moji igrači u ovoj utakmici. Igramo bez Hleba i Kutuzova i jasno je kako ćemo više vremena posvetiti defenzivi."

Poslije serije centaršuteva Stange je pomalo čudno suzio teren na 30-ak metara pa su njegovi reprezentativci zaigrali međusobno na vrlo zgusnutom prostoru. Upravo taj uski raspored trebao bi sutra biti brana koju će naši reprezentativci nošeni podrškom punog stadiona pokušati probiti što prije kako bi si olakšali put do tri neophodna boda uoči okršaja s Englezima na Wembleyju.

Slaven Bilić svjestan je da će svi očekivati što brže brisanje bjeloruske nule na semaforu maksimirskog stadiona pa će tako u najavi utakmice reći: "Igračima ću objasniti da moraju biti mirni i razboriti i da ne smiju srljati. Tražit ćemo naravno da budemo dominantni iako, vjerujte, mi smo jako opasni i kada protivniku prepustimo inicijativu."

Nećemo ispasti preveliki mudraci ako kažemo da je Hrvatska apsolutni favorit u dvoboju s Bjelorusijom, potvrdila je to i utakmica koju su ove dvije ekipe odigrale u Minsku 12. kolovoza, ali je oprez, na koji poziva izbornik Bilić, nužan. Dovoljno je samo sjetiti se dvoboja protiv Makedonije u proteklim kvalifikacijama kada smo bodove protiv reprezentacije sličnog ranga Bjelorusima morali spašavati u posljednjim sekundama utakmice. Čovjek preokreta tada je bio Darijo Srna koji je na poluvremenu zamijenio indisponiranog Mikija Rapaića i prvo zabio pa asistirao Eduardu za vrlo bitnu pobjedu. A sutra, najbolje bi bilo da najboljeg pojedinca ne opjevavamo epitetima "junak utakmice" ili slično jer to podrazumijeva šokantan početak utakmice što naravno, nitko ne želi.

Pročitajte više