Video - Casquero neuspješnim oponašanjem Panenke poklonio pobjedu Realu

REAL MADRID slavan je po najbrojnijim i najčudesnijim preokretima na nogometnim terenima, no ono što je viđeno u utorak nadmašuje najveće preokrete Realove povijesti.

Getafe, koji je naspram Reala kao zaprešićki Inter naspram Dinama, vodio je s 1:0 do pretkraj poluvremena te s 2:1 u 84. minuti, ali je Guti izjednačio u 86. iz slobodnjaka. Neriješeno je još uvijek bilo povoljno po Getafe, koji se bori za ostanak te za Barcelonu, koja čeka Realov kiks da pobjegne u borbi za španjolski naslov, no dvije minute prije kraja redovnog vremena ukazala se još bolja prilika: Pepe je pokosio Getafeovog Casquera u kaznenom prostoru, izazvavši jedanaesterac, da bi odmah potom udario ležećeg protivnika nogom u leđa i zaradio isključenje. Golove s utakmice možete pogledati na

No, tada je sam Casquero izveo sigurno najluđi potez karijere: s bijele je točke pokušao oponašati legendarni šut Antona Panenke iz finala Eura 1976. Panenka je svladao njemačkog vratara Seppa Maiera lobom posred gola i donio titulu Čehoslovačkoj.

Na ovaj se način samo velemajstori usuđuju izvoditi jedanaesterce. Francesco Totti je u ovom stilu pogodio u polufinalu Eura 2000. protiv Nizozemske, dok se primjerice daroviti Dragan Piksi Stojković glumeći Panenku osramotio sebe u finalu Jugo-kupa 1988. protiv Borca.

Kao i Stojković u srazu s Borčevim vratarem Karalićem, Casquero nije prevario Casillasa, koji je lako obranio. Šokirani gosti stigli su primiti još jedan gol, u 93. minuti, od Higuaina i Real je ostao u trci za titulu.

"Mislim da je Casquerov udarac bio podcjenjivački", primijetio je Realov trener Juande Ramos, dok je Getafeov šef Victor Munoz, bivši istaknuti igrač Barcelone, bio neutješan:

"Ne znam što mu je bilo u glavi. Ali, sada mu je najteže pa mu cijela ekipa mora pomoći."

Barcelona, koja u srijedu dočekuje Sevillu, majstora gostovanja, sada je pod velikim pritiskom, jer joj je prednost svedena na samo tri boda, a još joj predstoji gostovanje na Santiago Bernabeuu! Prije dvije sezone, Real je u proljetnom dijelu Primere u šest utakmica osvajao po tri ili po jedan bod pogocima u zadnjih pet minuta, a očito nije izgubio nadahnuće ni u aktualnom prvenstvu.

Real je kralj preokreta. Madridski je klub četiri od svojih prvih šest Kupova prvaka osvojio preokretima u finalima protiv Stade Reimsa 1956., Milana 1958., Eintrachta 1960. i Partizana 1966. Primjerice, francuski Reims vodio je čak s 2:0 u prvih 14 minuta, ali je izgubio s 3:4. Milan je dvaput bio u prednosti, ali je poražen s 2:3.

I idućih je desetljeća Real preokretao "nemoguće" poraze u euro-kupovima, od 1:4 s Derby Countyjem, 0:2 s Celticom, 0:3 s Anderlechtom, 0:2 i 1:3 s Interom do čak 1:5 s Borussijom iz Mőnchengladbacha. Ovaj potonji je i do danas najteži poraz koji je ijedna momčad u uzvratnom susretu uspjela preokrenuti u Uefinim natjecanjima. I ta je momčad, neizbježno, bila Real Madrid.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više