Video: Danci četvrti put na SP-u, Crna Gora upisala prvo slavlje u službenim utakmicama

NOGOMETNA reprezentacija Danske pobijedila je u Kopenhagenu velike skandinavske rivale, Šveđane, s 1:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, čime je osigurala plasman na Mundijal sljedeće godine.













U dinamičnoj i prilično izjednačenoj utakmici, pogodak odluke postigao je 26-godišnji vezni igrač iz Aarhusa i bivši suigrač našeg Danijela Pranjića u Heerenveenu Jakob Poulsen u 79. minuti. Njegov udarac daleko izvan kaznenog prostora prešao je preko ruku vratara Švedske Andreasa Isakssona, koji snosi krivicu za taj gol, iako mu je pogled na loptu možda bio zaklonjen.

Danska je tako izborila svoj četvrti plasman na Svjetsko prvenstvo. Najbolji plasman ostvarili su 1998. godine u Francuskoj kada su bili četvrtfinalisti. Isto tako, Danci su svojim susjetima uzvratili za kvalifikacije za Euro 2008. godine, kada je Švedska u međusobnim dvobojima osvojila četiri boda, te je zajedno sa Španjolskom izborila plasman na Europsko prvenstvo, a Danci su ostali bez Eura prvi puta nakon 1980. godine.

No, u ovm kvalifikacijama su Danci ostvarili odlične rezultate. U devet nastupa su upisali šest pobjeda i tri remija, te su i prije posljednje runde osigurali odlazak u Južnoafričku Republiku. Švedsku su pobijedili i u prvom susretu u Solni, također s 1:0.

Švedska, pak, nakon ovog poraza više ne ovisi o vlastitoj sudbini, već o ishodu utakmice Portugal – Mađarska u subotu kasno navečer. Obje reprezentacije mogu pobjedom u tom susretu i u zadnjoj rundi u srijedu osigurati drugo mjesto i dodatne kvalifikacije.

Bugarska razbijena na Cipru, Delibašić pogodio za povijesnu prvu pobjedu Crnogoraca

Bugarska porazom na gostovanju kod Cipra 4:1 ostala je i bez teoretskih izgleda za plasman u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Južnoafričkoj Republici.

Berbatov i društvo pretrpjeli su u Larnaci još jedan neuspjeh u ovim kvalifikacijama u skupini 8, te ih sasvim sigurno nećemo gledati na Svjetskom prvenstvu. Pogotke za Cipar postigli su Charalampidis u 11. i 20. minuti, Konstantinou u 58. i Aloneftis u 78. minuti, dok je Berbatov bio strijelac za Bugarsku u 45. minuti.

Reprezentacija Crne Gore u istoj je skupini ubilježila prvu pobjedu u ovim kvalifikacijama, svladavši u Podgorici Gruziju s 2:1. Pogotke za Crnu Goru postigli su Radoslav Batak u 13. i Andrija Delibašić u 78. minuti, dok je za goste pogodak upisao Vladimir Dvališvili u 45. minuti.

Kvalifikacije za SP, skupina 1:

Danska – Švedska 1:0 (Poulsen 79)

Portugal – Mađarska (kasnije)

Redoslijed: 1. Danska 21, 2. Švedska 15, 3. Portugal 13 (-1), 4. Mađarska 13 (-1), 5. Albanija 7, 6. Malta 1

Kvalifikacije za SP, skupina 8:

Cipar – Bugarska 4:1 (Charalampidis 11, 20, Konstantinou 58, Aloneftis 78 / Berbatov 45)

Crna Gora – Gruzija 2:1 (Batak 13, Delibašić 78 / Dvališvili 45)

Irska – Italija (kasnije)

Redoslijed: 1. Italija 20 (-1), 2. Irska 16 (-1), 3. Bugarska 11, 4. Cipar 9, 5. Crna Gora 8, 6. Gruzija 3

Pročitajte više