Video - Dobar ždrijeb za Hrvatsku: Malta, Gruzija, Letonija, Izrael i Grčka!

Foto: Uefa

ZA SVOJE četvrto Europsko prvenstvo Hrvatska će se kroz kvalifikacijsku skupinu F boriti s Maltom, Gruzijom, Letonijom, Izraelom i Grčkom!

Slaven Bilić uoči svog drugog kvalifikacijskog ciklusa zavapio je da je nakon dva iznimno teška ždrijeba za Euro 2008., te neprežaljeno SP u Južnoj Africi, vrijeme da Hrvatsku pomazi sreća. Čini se da su mu želje uslišene, barem na papiru, jer svakako bi nezgodnije bilo igrati u skupini A, gdje će Nijemci u Berlinu protiv Turaka "igrati na gostujućem terenu", skupini C, gdje su Slovenija, Srbija i Italija ili primjerice skupini I gdje su Škoti, Česi i aktualni prvaci Europe, Španjolci.

Zanimljivo, polovica naše skupine za kvalifikacije za Ep međusono je dijelila grupu za SP u Južnoj Africi. Grčka je izborila plasman, Letonija i Izrael ne.

Ždrijeb u Varšavi okupio je još neka hrvatska trenerska imena. Cico Kranjčar, novopečeni izbornik Crne Gore, gostovat će na Wembleyju, u iznimno teškoj skupini gdje su Wales, Bugarska, Švicarska i Engleska, dok će se Josip Kuže s Albanijom suprostaviti Sušićevoj BiH, a u toj su skupini još

Skupina G: Crna Gora, Wales, Bugarska, Švicarska, Engleska

Skupina H: Island, Cipar, Norveška, Danska, Portugal

Skupina I: Lihtenštajn, Litva, Škotska, Češka, Španjolska

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju 3. rujna 2010. godine. Pobjednici devet skupina, kao i najbolji drugoplasirani tim, direktno se kvalificiraju na prvenstvo, dok ostalih osam drugoplasiranih reprezentacija razigravaju u play-offu, te se četiri pobjednika plasiraju na završni turnir.

Hrvatsku reprezentaciju, koja je unatoč neodlasku na SP 2010, imala status nositelja u ždrijebu skupina za EP, u skupinu je svrstao

Uz Slavena Bilića u varšavskoj Palači kulture i znanosti rezultate su čekali pomoći "lakat" Aljoša Asanović te Zorislav Srebrić, glavni HNS-ov tajnik. Europsko prvenstvo otvara se 8. lipnja u Varšavi, a finale turnira u čiju su organizaciju položene mnoge sumnje odigrat će se u Kijevu 1. srpnja. Turnir će se igrati u osam gradova: Poznanju, Varšavi, Vroclavu i Gdanjsku, Kijevu, Donjecku, Dnipropetrovsku i Lavovu. Dvije skupine bit će smještene u Poljskoj, a dvije u Ukrajini.

51 reprezentacija našla se u ždrijebu, od 53 članice Uefe, s obzirom na direktan plasman suorganizatora. 14 reprezentacija plasirat će se na završni turnir, dok su suorganizatori, Poljska te Ukrajina, direktno "unutra." Momčadi za kvalifikacije razvrstane su u devet skupina, određenih današnjim ždrijebom. Šest skupina broji po šest reprezentacija, a tri skupine po pet momčadi.

Gruzija i Rusija, te Azerbajdžan i Armenija nisu mogle biti određene u istu skupinu zbog političkih razloga, odlukom Uefe.

Pročitajte više