Video: Engleski huligani podsjetili na svoje "zlatne dane"

RASPORED 23. kola Premiershipa htio je da se u nedjelju odigraju tri derbija u kojima već tradicionalno, a unatoč represivnim engleskim zakonima i efikasnom pravosuđu, Sunderland, Birmingham i Liverpool bili su poprište velikih nereda.

Tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher jest krajem 80-ih godina 20. stoljeća uvela rigorozne sankcije za huligane, ali više od 20 godina kasnije jasno je da je Čelična lady sa svojim mjerama (od skidanja ograda na stadionima i uvođenja velikih zatvorskih kazni za sve koji se drznu uletjeti na teren pa do infiltriranja agenata u redove navijača) nerede tek maknula sa stadiona. Javna je tajna da su engleski huligani vrlo brzo pronašli svoje "mjesto pod suncem" na želježničkim kolodvorima, autoputevima, livadama, dokovima... Zapravo, svejedno gdje - važno je da nema policije i sveprisutnih kamera.

U nedjelju je, što se stadionskih okršaja tiče, sve počelo u podne na St. Andrewsu u Birminghamu gdje je istoimeni domaćin ugostio Aston Villu. Zbog straha da neće moći sve držati pod kontrolom, organizatori su posegnuli za smanjenjem kapaciteta stadiona, pa je tako gradski derbi pohodilo 22 umjesto 30 tisuća gledatelja koliko stane na St. Andrews. Kako je sve skupa izgledalo, pogledajte u videu.

U isto vrijeme nešto sjevernije počeo je, na terenu okršaj Sunderlanda i Newcastlea, a na tribinama njihovih fanova. Tijekom jutra u gradu je zabilježeno dosta incidenata i tučnjava, a osim ozlijeđenih navijača, stradali su i policajci i njihova vozila. Na Sunderlandovom Stadium of Light najžešće je bilo po završetku utakmice, kad su Newcastleovi navijači napali domaće.

Jedan maloljetni navijač Sunderlanda uletio je na teren, dotrčao do Newcastleovog vratara i gurnuo ga. Policija je privela huligana. "Zašto nije mogao slaviti kao 50 tisuća ostalih navijača? Zašto je morao napasti Stevea Harpera?", bijesnio je nakon utakmice trener Sunderlanda Steve Bruce. 17-godišnji Ross Miller nakon svega se javno ispričao Harperu na nagovor svog oca.

Nakon utakmice uslijedilo je još nemilih scena kada su navijači jednog i drugog kluba počeli bacati sjedalice jedni na druge, a na teren je doletjela i pokoja staklena boca. Uhićeno je tridesetak navijača. Policija je potvrdila da je s europskog kontinenta na derbi stiglo još stotinjak navijača koji su detaljno provjereni i pretraženi kako bi se spriječili neredi.

Merseyside derbi prošao je bez incidenata na Anfieldu, tek je policija nekoliko pojedinačnih izgrednika udaljila sa stadiona, ali navijači Liverpoola i Evertona došli su na svoje uoči utakmice kada je policija čak privremeno i zatvorila ulicu Anfield.

U sukobu sa navijačima Liverpoola, jednom je navijaču Evertona nakon utakmice prerezano grlo. Kako piše portal "Liverpool Echo", 30-godišnjak je izlazio iz puba u Anfieldu zajedno sa dvojicom rođaka, kada ih je zaskočila grupa huligana i pretukla pred očima njegovog šestogodišnjeg nećaka i ostalih gostiju. Tukli su ih staklenim bocama i biljarskim štapovima. Lokalni mediji pišu kako je na ulicama oko stadiona došlo do više manjih obračuna u kojima je nekoliko navijača završilo sa lakšim ozljedama, slomljenim čeljustima, kostima, porezotinama i slično.

Mediji su prepuni reakcija tzv. običnih navijača, koji su prestrašeni nedavnim ispadima navijačkih skupina, te više ne žele svoju djecu puštati na utakmice. Vlasti smiruju strasti i poručuju kako se radi o pojedincima koje treba izolirati, a kako su stadioni i dalje sigurna mjesta za sve.

Pročitajte više