Video: Favoriti razbijeni, Finska i Švedska u finalu SP-a!

HOKEJAŠI Finske izborili su finale Svjetskog prvenstva u kojem će se sa Švedskom boriti za naslov prvaka. Finci su senzacionalno sa 3:0 razbili Ruse, dok je Švedska u ranijoj utakmici razbila aktualne prvake sa 5:2.

Za zlato će se tako boriti zemlje koje će zajednički organizirati sljedeće dva izdanja SP-a, 2012. i 2013. godine. Tri su se puta dosad Švedska i Finska međusobno sudarale u finalima svjetskih smotri. Šveđani su pritom pobjeđivali 1992. i 1998., dok su Finci slavili 1995. kada su osvojili i svoj jedini svjetski naslov u povijesti. Uz to su još šest puta gubili u finalima. Šveđani su, s druge strane, osam puta bili svjetski prvaci.

Finsku je u petak u vodstvo u šestoj minuti druge trećine briljantnim golom doveo 19-godišnji član HIFK-a iz Helsinkija Mikael Granlund. Mladić je prošao iza ruskog gola, podigao pak na svoju palicu i zakucao ga visoko u vrata Konstantina Barulina. Suci su pregledali video-snimku pogotka da utvrde je li Granlund previsoko podigao palicu, a gol je na koncu na oduševljenje finskih navijača priznat.

Jani Lajunen je povećao vodstvo u 48. minuti, a dvije minute kasnije je priču zaključio Jarkko Immonen, poslavši Ovečkina, Kovaljčuka i ostale ruske zvijezde u borbu za treće mjesto.

Šveđani u trećem uzastopnom finalu

Švedska je pobijedila branitelje naslova Češku 5:2 (0:0, 2:1, 3:1) i prošla u finale Svjetskog prvenstva koje se igra u Slovačkoj.

Nakon prve trećine bez golova, u drugoj je postalo vatreno. Češka je povela nakon samo 46 sekundi kad je Milan Michalek ubacio s desnog krila, pločica se odbila od palice švedskog vratara Viktora Fastha i Patriku Eliašu nije bilo teško pogoditi za vodstvo. No, manje od četiri minute kasnije Patrick Berglund je opalio iz daljine, pločica je prošla kroz gužvu i iznenadila Ondreja Paveleca. Sjajnim udarcem s desne strane iskosa Mikael Backlund je u 36. minuti doveo Šveđane u vodstvo koje više nisu ispuštali.

Jimmie Ericsson i Marcus Kruger povećali su švedsku prednost u posljednjoj trećini, Eliaš je svojim drugim pogotkom vratio malo nade Česima, ali u zadnjoj je minuti zgoditkom u praznu mrežu Berglund završio priču.

Švedska je tako treći put zaredom u finalu SP-a, a u nedjelju će loviti svoj deveti naslov, prvi nakon 2006.

SP 2016. u Moskvi i St. Petersburgu

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2016. godine organizirat će ruski gradovi Moskva i St. Peterburg. Rusija je organizaciju dobila nakon što su protukandidati Danska i Ukrajina povukli svoje kandidature na kongresu Međunarodne federacije hokeja na ledu u Bratislavi.

"S nestrpljenjem očekujemo organizaciju tog sjajnog turnira", zadovoljan je bio ruski premijer Vladimir Putin.

Rusija je u dva navrata organizirala Svjetsko hokejaško prvenstvo, 2000. (bez medalje) i 2007. godine (osvojili broncu). S 25 osvojenih zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava najuspješnija su hokejaška nacija na svijetu.

SP u hokeju na ledu, četvrtfinale:

Švedska – Češka 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

Finska – Rusija 3:0

Pročitajte više