Genijalno: Trener kojeg je Hrvatska pregazila dao najbolji komentar na blamažu Engleske

Foto: Guliver Image/Getty Images

STEVE McClaren bio je stručni komentator Sky Sporta i slikovita je bila njegova reakcija u trenutku kad je Island zabio drugi gol. Pogled u prazno i simbolična reakcija koja na najbolji mogući način opisuje u kakvom se stanju danas nalazi engleski nogomet. Bol, nemoć, tuga i jad.
 
Ni sa kime se povijest nije tako narugala kao što se narugala s Engleskom. Naravno, na nogomet mislimo. Njihovo čedo. Bezobrazno i nezahvalno derište koje se davno odmetnulo od materinih skuta i ko za vraga, kao da mu to nije bilo dosta, neutješnim roditeljima i dan danas ne prestaje nabijati sijede.
 
Englezi su kao što je poznato svima izumili nogomet, postavili mu pravila, učinili ga opipljivim te mu, poput Geppetta Pinocchiju udahnuli život i poslali ga van, na ulicu, preko granica, kao poklon svijetu od tada najveće sile svijeta. Nisu ni slutili da će se taj nogomet, baš poput drvenog lutka iz te krasne bajke vrlo brzo odmetnuti i oteti se kontroli.
 
Povijest engleskog reprezentativnog nogometa je povijest prepuna razočaranja, neispunjenih očekivanja, pa čak i blamaža, a zasigurno jedna od najupečatljivijih je kolaps protiv Hrvatske u posljednjem kolu kvalifikacija na Wembleyu, koji je Tri lava koštao plasmana na Euro 2008.
 
Kad je kamera uhvatila nesretnog izbornika Tri lava  Stevea ''Wally with the brolly'' McClarena, kako u očaju i nemoći s kišobranom u ruci promatra Mladena Petrića kako cijelu Englesku baca u depresiju, ta je fotografija u trenutku postala ikona, simbol propasti nacije koja je napokon morala priznati da više nije nogometna i da je slavna prošlost ipak samo prošlost.
 
Sinoćnja blamaža protiv Islanda samo je jedan od šamara koji svake dvije godine prima engleski reprezentativni nogomet.
 
 

Pročitajte više