Video - Gotov je rekordni niz: Amerikanci pobijedili Španjolsku i ušli u finale!

ŠPANJOLCI su mislili da će polufinale Kupa Konfederacija samo rutinski odraditi i gadno se prevarili. Pretjerana samouvjerenost Del Bosqueovim momcima obila se o glavu; Amerikanci su pobijedili europske prvake 2:0 i izborili plasman u finale! U finalnom meču Kupa Konfederacija SAD će vjerojatno igrati protiv Brazila, koji u sutrašnjem polufinalu ne bi trebao imati pretežak posao protiv domaće Južne Afrike. No, nakon večerašnjeg čuda koje su izveli Amerikanci, sasvim je jasno da niti u jedan ishod ne treba biti previše siguran.

15. studeni 2006. i 24. lipanj 2009. datumi su koji će ući u povijest. Krajem 2006. je, naime, Španjolska posljednji put izgubila utakmicu. U prijateljskom susretu slavili su Rumunji. Rekordnom nizu kraj je došao danas. Nakon tog poraza od Rumunjske, Furija je gazila sve pred sobom. Prošlu subotu, u utakmici protiv Južnoafričke Republike, Španjolska je ostvarila 15. pobjedu u nizu i tako postala apsolutni rekorder po broju uzastopnih pobjeda. Bila je to ujedno i 35. utakmica u nizu iz koje su Španjolci izašli bez poraza. Time je izjednačen rekord koji je legendarna Brazilska generacija postavljala između prosinca 1993. i siječnja 1996. godine. Večeras su Španjolci trebali ostati sami na vrhu. Ali čudo se dogodilo.

Španjolcima je u glavi već bilo finale protiv Brazila

Europski prvaci krenuli su agresivno već u prvoj minuti. Ubacivanje prema Villi poslao je Riera, ali Demerit je bio na mjestu. U 3. minuti Furia je zaprijetila iz kornera, ali Howard je izbio loptu, a zatim je Demerit još jednom morao reagirati, ovoga puta nakon ubacivanja Ramosa. No, prvu pravu šansu stvorili su Amerikanci. U 7. minuti SAD je uspjela uloviti europske prvake na krivoj nozi brzo izvedenim slobodnim udarcem. Iza leđa španjolskih braniča ostala je rupa kroz koju je Clark proigrao Daviesa, koji puca pokraj gola.

Bio je to samo prvi od tri uzastopna napada Amerikanaca. Casillasu su zaprijetili Davies koji je pucao glavom nakon Bocanegrinog ubačaja, a zatim i Dempsey koji je fantastičnim prizemnim udarcem u 9. minuti prevario Casillasa, ali mreža se nije zatresla. Lopta je prošla tek nekoliko centimetara od stative. Španjolci su tada napokon shvatili da se moraju probuditi, te smo u narednim minutama vidjeli dvije minijature Cesca Fabregasa. Najprije je Arsenalov kapetan iz voleja opalio preko gola, a zatim je preciznim proigravanjem pronašao Torresa u sredini. No, Bocanegra je uspio omesti El Nina taman toliko da lopta ne završi u mreži Amerikanaca.

Villarrealova rezerva šokirala Furiju

U 18. minuti, nakon što je lopta neko vrijeme bila u nogama Amerikanaca bez konkretne akcije, napad Furije opet je povukao Fabregas. I drugi je put Cesc uočio Torresa, koji se pozicionirao između dva američka stopera, odlično primio loptu, te iz okreta zapucao prema golu. Već su navijači Furije vidjeli loptu u mreži, ali američki vratar Howard vršcima prstiju uspio ju je skrenuti u korner. Iako su Španjolci pokazali daleko superiorniju kvalitetu, nitko ne može kazati da SAD nisu pružile vrhunski otpor ponajboljoj svjetskoj ekipi.

Srčanošću i zalaganjem Amerikanci su osvojili publiku u Južnoj Africi, te su u 26. minuti uspjeli i povesti. Španjolska obrana je kolektivno kiksala; Altidore je na rubu kaznenog prostora okrenuo Capdevilu, Puyol i Pique bili su loše postavljeni, te nisu stigli pokriti Amerikanca pa je 19-godišnji igrač koji u Villarrealu grije klupu nezaustavljivo opalio loptu i poslao je iza Casillasovih leđa za 1:0!

Nakon neočekivanog pogotka Španjolcima je trebalo nekoliko minuta da se saberu, ali vrlo brzo su preuzeli kontrolu nad igrom. Uslijedilo je nekoliko jalovih udaraca iz kuta, a odličnu priliku za izjednačenje u 32. minuti promašio je Villa, koji je bio u zicer šansi i pucao preko gola. Do kraja prvog dijela većina španjolskih napada bili su neefikasni, ali zato su Amerikanci u 36. minuti gotovo povećali na 2:0. Donovan je centrirao s lijeve strane, a loptu je pred Casillasom čekao sasvim usamljeni Bocanegra, kojeg su Španjolci zaboravili. Bocanegra morao se samo nakloniti i gurnuti loptu u mrežu, ali odnekud se ispred njega stvorio Dempsey koji je skočio dobro, ali nedovoljno visoko, te je pucao glavom preko gola. U 45. minuti vidjeli smo odličnu solo akciju Fernanda Torresa, koji je sjajno okrenuo Bocanegru i došao u poziciju za šut, međutim američki vratar upisao je još jednu sjajnu obranu.

Amerikanci mogu podignuti spomenik Timu Howardu

Svojom izvedbom u drugom poluvremenu Tim Howard je zaslužio mjesto u kući slavnih američkog nogometa. Sve udarce koje su Torres, Villa, Riera, Xavi, Fabregas i Ramos slali u okvir gola američki vratar koji čuva mrežu Evertona sigurno je zaustavljao. Koliko god Španjolci kombinirali i stvarali izgledne šanse, Howarda nisu mogli svladati.

Kako je poluvrijeme curilo, Španjolci su postajali sve nervozniji. Koncentracija je pala, igrači Furije pokušavali su što brže gurnuti loptu naprijed i stići rezultat, ali u 74. minuti Dempsey je potopio sve nade europskih prvaka. Donovan je zamijenio stranu s Dempseyjem i smireno poveo napad, oslobodio se Capdeville i poslao povratnu loptu na peterac. Sergio Ramos već ju je prihvatio, imao je loptu na nozi, ali smotao se i gurnuo je Dempseyu koji je u padu, iz okreta, pogodio za 2:0! Šokirana lica španjolskih nogometaša doista su u tom trenu vrijedila više od tisuću riječi.

Nisu se Španjolci niti tada predali, ali bilo je prekasno. Gurnuo je Del Bosque sve u napad, odličnu šansu imao je Puyol pet minuta prije kraja poluvremena, ali ono što nije obranio Howard blokirali su njegovi suigrači. SAD su utakmicu dočekale s deset igrača, u 87. je pocrvenio izbornikov sin Bradley zbog starta na Xabiju Alonsu, ali bilo je prekasno da bi manjak igrača utjecao na tijek susreta. Zadnjih deset minuta utakmice Amerikanci su praktički proveli u svom kaznenom prostoru, ali kukavičluk im se nije obio od glavu; bunker je ostao neprobijen, SAD su izbacile Španjolsku i plasirale su finale Kupa Konfederacija ostvarivši tako najveći podvig u povijesti američkog nogometa.

Početni sastavi:

ŠPANJOLSKA: Casillas, Pique, Puyol, Ramos, Capdevila, Alonso, Riera, Fabregas, Xavi, Torres, David Villa

Klupa: Albiol, Marchena, Pablo, Sergio, Diego Lopez, Llorente, Guiza, Arbeloa, Cazorla, Silva, Mata, Reina

Izbornik: Vicente Del Bosque

SAD: Howard, Onyewu, Bocanegra, Spector, Demerit, Clark, Bradley, Dempsey, Donovan, Davies, Altidore

Klupa: Bornstein, Casey, Pearce, Beasley, Wynne, Kljestan, Guzan, Adu, Torres, Feilhaber, Robles, Calif

Izbornik: Bob Bradley

Petar Vidov
Foto: AFP

Pročitajte više