Video - Hajduk opet u dugovima: Svaguša prozvao Peroša za neracionalno trošenje

HAJDUKOV predsjednik Joško Svaguša nije dugo čekao da odgovori Mati Perošu, svom prethodniku, koji se, pak, branio od "nebuloznih brojki" o stanju računa splitskog kluba. Slučaj se zakuhao nakon gostovanja Svaguše u emisiji TV Dalmacije, koju je odabrao kao poligon za iznošenje opasnih saznanja o Hajdukovoj likvidnosti. , podsjetio Svagušu da su zajedno potpisali primopredajni ugovor, i pozvao ga da se obrati bilo kojoj financijskoj instituciji koja ima točne podatke.

Svaguša je, prema tvrdnjama koje je iznio na jutros sazvanoj press konferenciji, angažirao  visokostručnu revizorsku tvrtku "koja je pokazala da je Hajduk u prvih sedam mjeseci u velikom novčanom gubitku, gotovo 15 milijuna kuna."

"Ukoliko se tako nastavi do kraja godine, projekcija je da ćemo biti dužni 22 milijuna što je neodgovorno i nezamislivo jer je klub tek stao na noge", kaže Svaguša.

"Perošev je napad neutemeljen i nema veze sa stvarnošću. Čudim se koliko se Peroš ne razumije u neke stvari oko poslovanje kluba. Istina je da je Peroš kada je dolazio ostavio 14 milijuna kuna na računu, ali isto je tako istina da nije podijelio plaće za srpanj, niti isplatio brojne druge obveze. Također nije uzeo u obzir da smo postotak od rata koje smo dobili od prodaje Kalinića i Gabrića dali njihovim menadžerima, tako da se više ne radi o iznosima koje je Peroš naveo", istaknuo je predsjednik Hajduka

"Nema teorije da Hajduk može uprihoditi sto milijuna kuna godišnje"

Svaguša i Peroš ne mogu se dogovoriti niti oko godišnjih rashoda odnosno prihoda kluba.

"Peroš tvrdi da je godinu planirao završiti s potrošenih 60 milijuna kuna.To je nemoguće, jer ako samo pogledate ugovore igrača, doći ćete do te brojke a da ne govorimo o ostalim obvezama kluba, cijele radne zajednice i omladinske škole."

"Isto tako besmislica je da Hajduk može uprihoditi u jednoj godini oko sto milijuna kuna, kako kaže Peroš. Maksimum je oko 72 milijuna kuna i to ukoliko se ubroje svi transferi, pogotovo oni Kalinića i Gabrića. To je naša realnost ovoga trenutka", dodao je.

Hajduk kreće ispočetka!?

Kako riješiti problem u kojem se Hajduk našao, znajući kroz kakve su sve dubioze Bili prolazili tijekom posljednjeg desetljeća?

"Treba se najprije riješiti velikog broja igrača jer to velika obveza. Imamo 58 igrača s profesionalnim ugovorima i čak 34 stipendista na razmatranju. Imamo 24 čovjeka u omladinskoj školi i 47 u radnoj zajednici, a svi oni zajedno koštaju pet milijuna kuna. To se ne može dogoditi i tako ne smijemo poslovati. Razgovarati ću s igračima i pokušat ćemo naći zajednički jezik s igračima koji imaju velike plaće, a ne igraju uopće u prvoj momčadi.

"Uglavnom treba smanjiti troškove kluba u svim segmentima za 20 posto, to se ne može izbjeći. Dva milijuna kuna mjesečno moramo manje trošiti i Hajduk neće poslovati u gubitku. Naravno da paralelno s ovih radimo na povećanju prihoda, ali neću vam sada otkrivati moje taktike", dodao je.

"Peroš je od Hajduka uzeo preko dva milijuna kuna, a ja radim besplatno"

Na koncu Svaguša se osvrnuo na samog Peroša i bivšu Upravu...

"Ja ne znam što taj Peroš meni uopće ima predbacivati. Kada je odlazio, naplatio je svoje odvjetničke usluge Hajduku u visini od 1.8 milijuna kuna, a tu se ne ubraja plaća. I nije on oprostio Hajduku nikakvih 700 tisuća kuna već jedva 300 tisuća. Za razliku od njega ja do sada u Hajduku nisam dobio ni kune i nemam zašto raditi netransparentno. Nikoga se ne bojim niti želim ući u kakve financijske malverzacije", istaknuo je Svaguša.

"Da ne govorim da je ta njegova Uprava napravila nekoliko stvari s kojima se nikako ne slažem. Kao broj jedan kupili su nekolicinu igrača i to za velike pare,a nijedan od tih igrača sada ne igra u prvoj momčadi. To je bilo čisto bacanje novca. Da ne govorim da nisu napravili reflektore na pomoćnom terenu pa to sada moram ja, niti su opremili omladinsku školu. Želim svima poručiti da će biti odstranjeni ljudi koji nisu za ovaj klub i da je vrijeme uhljeba prošlo."

Pročitajte više