VIDEO Je li Verstappen varao? Mercedes se žalio, Nizozemac može ostati bez pobjede

Foto: EPA

NIZOZEMAC Max Verstappen (Red Bull) pobijedio je u ludoj utrci VN Australije nakon što je i krenuo s pole positiona, svog prvog ikad u Melbourneu. Aktualni svjetski prvak slavio je ispred britanskog vozača Lewisa Hamiltona (Mercedes) na drugom i Španjolca Fernanda Alonsa (Aston Martin) na trećem mjestu. Ipak, to možda neće biti konačni poredak utrke jer se Mercedes žalio FIA-i.

Utrka je prekidana i nastavljana tri puta, a Mercedes se žalio jer smatra da je Verstappen napravio pogrešku prilikom drugog restarta utrke. Twitterom se brzo proširila snimka koja to i dokazuje, Verstappen po svemu sudeći nije bio pravilno pozicioniran kod ponovnog kretanja, već je bio van svog mjesta i bliže startnoj liniji.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SPORNU SITUACIJU

U prošloj utrci zbog iste stvari kažnjeni su Fernando Alonso i Esteban Ocon pa su iz Mercedesa odmah zatražili kaznu i za Verstappena. To bi značilo da bi pobjeda otišla u ruke Hamiltona, dok bi vozač Red Bulla značajno pao u poretku.

Ako ne bude kazne i sve ostane kako je, Verstappenu će to biti 37. pobjeda u karijeri, a time će doći na samo četiri pobjede od uspjeha legendarnog Brazilca Ayrtona Senne na petom mjestu vječne liste. Uz to, ovaj 25-godišnjak već ima 80 plasmana među prva tri.

Stanje u ukupnom poretku 

Verstappen sada ima ukupno 69 bodova, a nakon poništenog trećeg starta drugo mjesto u ukupnom zbiru zadržao je Sergio Perez (Red Bull), koji nakon najbržeg kruga i petog mjesta u utrci sada ima 54 boda. 

Nakon trećeg mjesta i 101. postolja u karijeri, Meksikancu se približio Alonso, koji je skupio 42 boda. Na posljednjem restartu bio je treći, ali ga je tada sa staze izbacio Španjolac Carlos Sainz (Ferrari), koji je na kraju bio kažnjen. Ipak, 41-godišnji veteran zadržao je mjesto na postolju.

Na njega je 192. put u karijeri stao i Hamilton, koji ima 38 bodova na četvrtom mjestu prvenstva. Sljedeća utrka vozi se 30. travnja u Azerbajdžanu. Ondje će se prvi put ove sezone održati subotnja sprinterska provjera, prva od šest ovogodišnjih.

Pročitajte više