Video: Još jedan dragulj kojega se Dinamo olako odrekao - Mate Dugandžić zapalio Melbourne

"NAVIJAČI Melbournea imaju novog 'matea' i ime mu je Mate" igraju se riječima australski novinari nakon što je 20-godišnji ofenzivni veznjak nakon "jedne i pol" utakmice za novi klub i dva gola protiv Adelaidea postao instant hit. 

> Mate Dugandžić dvostruki strijelac u pobjedi Melbournea

"Iz reakcija publike nakon utakmice vidi se da će uskoro mnogi od 20 tisuća registriranih navijača Melbourne Victoryja mijenjati svoje dresove s novima - onima s imenom 20-godišnjaka i brojem 3 na leđima - čudnim brojem za krilo", piše The Age.

Mediji u Australiji ističu dobru procjenu vodstva Melbournea koje je perspektivnog Matu vezalo dvogodišnjim ugovorom i otkrivaju njegov nogometni put.

"Odrastao je u hrvatsko-australskom inkubatoru u zapadnim predgrađima Melbournea gdje je kao 16-godišnjak zaigrao za Melbourne Knights u prvoj ligi".

"Kao i mnogi prije njega, Dugandžić je otišao u Hrvatsku, a s njim je bio također mladi igrač Victoryja, Daniel Višević. Oni su prošle godine potpisali za Dinamo Zagreb koji ih je poslao na posudbu u drugoligašku Lokomotivu."

Iako se nakon godinu dana vratio u melburnške "Vitezove" bez da se uspio nametnuti u Hrvatskoj, Dugandžić je uvjeren kako mu je boravak u Europi iznimno koristio na taktičkom i tehničkom planu:

"Bilo je to fantastično iskustvo, mnogo sam naučio u Hrvatskoj i dok sam u Melbourneu trenirao nekoliko puta tjedno, tamo sam radio svaki dan. Jedinu poteškoću mi je predstavljala prilagodba na novu okolinu i drugu kulturu".

Odličan u napadu i obrani

Trener Ernie Merrick oduševljen je Matinim igrama: "Podjednako dobro igra u oba smjera, lijevi bek Adelaidea nije mogao proći pored njega a iznenadilo me koliko u njemu ima snage - nije prestajao s trkom".

Novinari ističu impresivan način na koji je postigao golove: "Prvi je pokazao smirenost nekarakterističnu za njegove godine kada je primirio loptu prije nego što je pronašao put do mreže Eugena Galekovića, jednog od najboljih golmana lige.

"Drugi je pokazao njegovu sposobnost čitanja igre nakon akcije suigrača, pametno se postavio i lako poentirao".

Podsjeća se također, kako je Dugandžić ranije prošlog tjedna pokazao potencijal sjajnim nastupom poslije ulaska s klupe u pobjedi protiv Newcastlea.

Pročitajte više