VIDEO Lovro Zvonarek prvi put u karijeri startao za Bayern i odmah zabio u 4. minuti

Foto: Profimedia

JEDAN OD najvećih hrvatskih talenata i U-21 reprezentativac će dugo pamtiti današnji dan. Lovro Zvonarek (19) uvršten je u početni sastav Bayerna koji je u susretu 33. kola Bundeslige slavio 2:0 protiv Wolfsburga. Mladom Hrvatu i bivšem igraču Slaven Belupa ovo je prvi start u karijeri za Bayern, a do sada je tri puta ulazio s klupe ove sezone te skupio ukupno 15 minuta na terenu.

Nakon samo četiri minute, Zvonarek je zabio i svoj prvijenac za Bayern! Dugo su domaćini držali loptu, a potom je Alphonso Davies s njom ušao s lijeve strane prema sredini i poslao dodavanje prema Thomasu Mulleru koji se nalazi na 20 metara od vrata Wolfsburga. Muller je iskusno propustio loptu, ona je došla do Zvonareka, a mladi Hrvat je s vrha kaznenog prostora krasno zabio prizemnim udarcem od suprotne vratnice. Pogodak možete pogledati OVDJE. Drugi gol za Bavarce dao je Leon Goretzka (13). Za Wolfsburg je cijelu utakmicu odigrao Lovro Majer.

Podsjetimo, Zvonarek je potpisao za Bayern još u ljeto 2021., nakon čega je u ostao na posudbi u Slaven Belupu. Klub iz Koprivnice za njega je dobio 2 milijuna eura odštete fiksno, ali ispune li se bonusi iz ugovora, cifra može narasti do čak 5 milijuna eura, čime bi Zvonarek postao jedan od najskupljih tinejdžera u povijesti HNL-a. 

Najskuplji maloljetnik u povijesti Bayerna i prvi Hrvat koji je tamo došao iz HNL-a

Zvonarek je u dvije kategorije postavio rekord ovim transferom. Bayern nikada nije ovoliko platio igrača mlađeg od 18 godina. Osim toga, Zvonarek je sedmi nogometaš iz neovisne Hrvatske u najvećem njemačkom klubu, ali i prvi u samostalnoj Hrvatskoj koji je u Bayern došao iz kluba SuperSport HNL-a.

Braća Kovač, Danijel Pranjić, Ivica Olić, Mario Mandžukić i Ivan Perišić to su uspjeli kao već dokazani igrači iz jakih inozemnih klubova i liga. Za Zvonareka, kojeg je pratio niz najvećih svjetskih klubova, visoke ponude dalo je više klubova. Među njima Manchester City, Borussia Dortmund i Dinamo. Ipak, Bayern je bio najkonkretniji i najizdašniji.

Sa samo 16 postavio tri rekorda HNL-a

Zvonarek je još 2020., na utakmici Slavena i Rijeke, sa 16 godina i četiri dana postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao u hrvatskoj prvoj ligi. Deset dana kasnije, u zadnjem kolu sezone, protiv Varaždina je postigao gol za pobjedu 1:0, čime je postao najmlađi strijelac SHNL-a u povijesti.

U travnju 2022. godine, u drugoj te ujedno zadnjoj sezoni u SHNL-u, Zvonarek je bio kapetan Slavena protiv Hajduka te tako sa 16 godina i 351 danom postao najmlađi kapetan nekog europskog kluba koji se natječe na najvišoj razini.

 

Pročitajte više