VIDEO Ludnica u Gruziji nakon povijesnog plasmana na Euro

Foto: EPA

GRUZIJSKA nogometna reprezentacija ostvarila je najveći uspjeh u svojoj povijesti i plasirala se na Europsko prvenstvo koje će se ovog ljeta igrati u Njemačkoj. Za Gruzijce je to ujedno i prvo veliko natjecanje ikada. Nakon pobjede protiv Luksemburga u polufinalu, Gruzijci su u finalu doigravanja nakon 0:0 u regularnom dijelu s 4:2 u penalima pobijedili Grke.

Junak utakmice bio je gruzijski golman Giorgi Mamardashvili, inače član španjolske Valencije. Tijekom 120 minuta imao je dvije obrane, a u raspucavanju je obranio udarac grčkog kapetana Anastasiosa Bakasetasa. Na Europskom prvenstvu Gruzija će biti u skupini F sa sebi susjednom Turskom, Portugalom i Češkom.

Povijesni plasman za Gruziju

Gruzija se u kvalifikacijama za velika natjecanja počela natjecati isto kad i Hrvatska. Prvi put su nastupili u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj 1996., a potom i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Do sada se niti jednom nisu uspjeli kvalificirati. U skupinama nikad nisu bili bolje plasirani od trećeg mjesta, ali Liga nacija im je pružila mogućnost da konkuriraju za plasman.

Najbliže nastupu na velikom natjecanju do sada su bili u kvalifikacijama za Euro 2021. godine kada ih je u finalu doigravanja na domaćem terenu porazila Sjeverna Makedonija pogotkom Gorana Pandeva. Gruzijski nogomet posljednjih godina očito raste i ovo je konačna potvrda nakon što su u Ligi nacija kroz tri izdanja napredovali od najniže Lige D do Lige B u kojoj će igrati u sljedećem izdanju.

Povijesni uspjeh su ostvarili pred 54 tisuće gledatelja u Tbilisiju, a nakon što je Nika Kvekveskiri zabio posljednji penal u raspucavanju, nastala je potpuna ludnica, a navijači su ispunili travnjak. U Gruziji će se slaviti danima, a kako je izgledalo slavlje na stadionu, možete pogledati OVDJE.

Pročitajte više