Video mostarske sramote: Navijači i igrač Zrinskog po terenu love igrače Veleža da ih linčuju!

KUP utakmica rivala, čiji su navijači u ratom podijeljenom gradu na Neretvi smrtni neprijatelji, zamalo je prerasla u veliku tragediju.

Stadion pod Bijelim brijegom je do izbijanja hrvatsko-muslimanskog rata bio Veležov dom, a tamo sada igra hrvatski Zrinski, jer je stadion, kao i najveći dio zapadne obale Neretve, u hrvatskom dijelu grada.

Velež, koji je nakon rata postao "muslimanski klub" (iako su za njega prije rata nastupali igrači sva tri naroda) svoje utakmice igra na stadionu u Vrapčićima, pa je zbog ratne podjele grada, od dolaska "mira", gost na vlastitom stadionu, a tako je bilo i jučer na utakmici Kupa BiH.

Neviđena mržnja: Ne smiju "balije" slaviti nasred "Zapadnog Mostara"

Meč je prekinut je zbog utrčavanja navijača Zrinjskog u teren, koji nakon gola Rijada Demića za mrski im Velež u produžecima, nisu mogli dopustiti da "balije", kako oni uvredljivo zovu Muslimane, slave usred "Zapadnog Mostara."

Krenuo je stampedo više desetaka huligana, koji su potpuno neometani od nekolicine statirajućih zaštitara, preskočili ogradu na istočnoj tribini i sjurili se prema igračima Veleža. Oni su se zajedno s osobljem kluba s klupe, jedva spasili pred progoniteljima tek kad su došli do ograđenog dijela na suprotnom dijelu terena.

Tek tu, kod zgrade u kojoj su svlačionice, pojavili su se malobrojni zaštitari i policajci i vrlo neučinkovito i neprofesionalno pokušali zaustaviti huligane, koji su čak dostigli jednog od nogometaša Veleža i oborili ga na zemlju, ali je u zadnji tren uspio pobjeći.

Igrač Zrinjskog i reprezentativac BiH se pridružio huliganima - Veležovcu u bijegu pred navijačima uletio klizećim startom!?

Mučni video iz hercegovačkog Belfasta dodatno je začinio detalj koji je na otprilike 30. sekundi snimke: Pored aut linije na centru, Mile Pehar, mladi igrač Zrinjskog se također zalijeće prema kolegama iz Veleža koje bježe pred suparničkim navijačima i jednog od njih, Tarika Cerića, ruši na pod klizećim startom.

Velež: Ovo nije nogomet, a Pehar je htio da rulja rastrga našeg igrača


Povodom događaja na utakmici Zrinjski - Velež, nogometni klub Velež oglasio se priopćenjem za javnost, kojeg prenosimo u cijelosti.

"Jučer smo nažalost od utakmice koja je po svemu trebala biti praznik nogometa, na kraju prisustvovali događajima kojima nije mjesto na nogometnim terenima. Nažalost pokvaren je derbi, koji treba privuači istinske navijače na stadione.

Ovim putem želimo istaknuti zahvalnost policijskim organima koji su svojim profesionalnim angažmanom učinili da odlazak i povratak velikog broja navijača Veleža na stadion pod Bijelim Brijegom protekne sigurno. Veležovi navijači jučer su pokazali kako se navija i bodri svoj klub. Red Army je uvijek bio naš 12-ti igrač, a jučer je još jednom pokazao zbog čega možemo biti itekako ponosni na njih i ubuduće.

Zbog svega toga još jednom veliko hvala našim navijačima. Također, želimo  izraziti zahvalnost upravi, stručnom štabu i igračima Zrinjskog ne samo na dočeku na stadionu, već i njihovim postupcima u kritičnim trenutcima.

Od ovoga svakako treba izuzeti potez Mile Pehara, koji je svojim postupkom prema našem igraču Tariku Ceriću, praktično pokušao pomoći rulji da linčuje našeg nogometaša. Mile Pehar je ovim pokazao da mu nije mjesto u nogometu i da nije sportaš. Žalosna je činjenica da je član U-21 selekcije Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će organi NS BiH sankcionirati ovakve individue, koji nisu sportaši i pronaći primjerene kazne, posebno jer nositi dres sa državnim grbom treba biti privilegija, ali samo za one koji su istinski sportaši. Pitamo se je li je Mile Pehar svjestan činjenice da je mržnja koju je ispoljio mogla dovesti do toga da rulja praktično rastrga našeg nogometaša, te da mu je na taj način ugrozio život. Još jednom izažavamo žaljenje jučerašnjim događajima. Nadamo se da će nadležni organi NS BiH pronaći primjerene kazne, jer ovo što se dešava u posljednje vrijeme nije nogomet i ne može doprinijeti razvoju najpopularnijeg sporta na svijetu.

Mislimo da je Velež pokazao do sada da je uspješan organizator utakmica. U proteklim sezonama naš gradski rival ostvario je i pobjedu i remi na našem terenu, pa nije bilo nikakvih problema. Prije 20-tak dana Široki Brijeg je ostvario pobjedu na našem stadionu i naši navijači su goste iz Širokog Brijega nagradili aplauzom, uvažavajući činjenicu da je u tom trenutku bolja ekipa zaslužila nagradu za svoju dobru igru.

Nogometni savez BiH još jednom pozivamo da sankcionira ovakve nerede bez obzira na kojem stadionu se dogodili i nadamo se će njihove kazne učiniti da Premier liga BiH ima regularne uvjete za odigravanje utakmica."

Ivica Osim: Ovo podsjeća na nerede na jugoslavenskim terenima

Nakon sastanka Komiteta za normalizaciju BiH nogometa s predstavnicima FIFE i UEFE, predsjednik Ivica Osim izrazio je veliku zabrinutost zbog ispada na stadionima.

"Zabrinut sam i to dobro. Bio sam svjedokom u neko prošlo vrijeme kada su se slične stvari događale na jugoslavenskim terenima i svi znamo kako je to završilo", rekao je Osim i dodao da se FIFA i UEFA ne žele miješati u te stvari.

Pročitajte više