VIDEO Na današnji dan prije 24 godine dogodila se najveća krađa u povijesti HNL-a

Foto: Screenshot (YouTube)

NA DANAŠNJI dan prije 24 godine dogodio se najveći skandal u povijesti HNL-a. Naslov je 1999. osvojila zagrebačka Croatia, ali po mnogima je moralni prvak bila Rijeka, kojoj je u 88. minuti posljednjega kola protiv Osijeka poništen gol za pobjedu i naslov pred više od 25 tisuća gledatelja, nakon što je linijski sudac Zoran Krečak označio najkontroverznije zaleđe u povijesti HNL-a.

Rijeka je odlučivala sama o sebi

Rijeka je tog 26. svibnja 1999. godine imala sve u svojim rukama: bod prednosti ispred Dinama, odnosno tadašnje Tuđmanove Croatije i utakmicu na krcatoj Kantridi protiv rezultatski nezainteresiranog Osijeka. U utakmici koja će se zauvijek pamtiti po poništenom Hasančićevom golu za titulu, Osijek je poveo u 42. minuti golom Stanka Bubala, a Rijeka je u 54. izjednačila iz sumnjivog penala, koji je realizirao Igor Musa.

Krečkovo zaleđe za povijest

Ni HRT-ov spiker Stjepan Balog čitavu minutu nije shvatio da je Šupraha dosudio penal za domaćine nakon što je Ivo Ergović za ruku uhvatio Musu, koji je pao kao pokošen. Dvije minute prije kraja Barnabas Sztipanovics je ubacio, a loptu je u gol skrenuo Admir Hasančić, za erupciju oduševljenja na prepunoj Kantridi.

No slavlje je trajalo samo nekoliko sekundi jer je linijski sudac Zoran Krečak podigao zastavicu i označio zaleđe, što je značilo da ostaje 1:1 te da je Croatia prvak Hrvatske. Nakon šokantnog raspleta igrači Rijeke u suzama su popadali na travnjak, a suce utakmice policija je morala izvesti s travnjaka Kantride.

Krečak: Sudio sam što sam vidio

S Krečkom smo o tom legendarnom incidentu pričali još prije 17 godina, u vrijeme dok je izbjegavao svaki kontakt s medijima i dane provodio izoliran u okolici Šibenika.

"Toliko je toga ispričano o 1999. godini, a malo toga je istina. Nije istina da su sva prvenstva lažirana otkad je Marković na čelu. Katuša štrapa bez veze, bez ikakve osnove. Svatko bi to sudio. Bijeli dres bio je u kaznenom prostoru, a to je Rijekin dres, iza crvenog igrača Osijeka. Sudio sam što sam vidio", rekao je 2006. godine Krečak za Index.

Poslije ga je tehnologija demantirala. Naknadnom videoanalizom u HRT-ovu studiju 2009. godine utvrđeno je da Hasančić nije bio u zaleđu te da je Krečak pogriješio.

 

Pročitajte više