VIDEO Na današnji dan prije 25 godina dogodila se najveća krađa u povijesti HNL-a

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije točno 25 godina dogodio se za mnoge najveći skandal u povijesti hrvatskog nogometnog prvenstva. Naslov te 1999. osvojila je zagrebačka Croatia, nakon što je Rijeci u 88. minuti utakmice posljednjeg kola, pred više od 25.000 ljudi, poništen gol za pobjedu protiv Osijeka i naslov prvaka. Linijski sudac Zoran Krečak označio je tog dana najkontroverznije zaleđe u povijesti HNL-a.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ŠTO SE DOGODILO

Rijeka je pred utakmicu imala sve u svojim rukama, odnosno imala je bod prednosti ispred Dinama, tadašnje Tuđmanove Croatije, kao i utakmicu na krcatoj Kantridi protiv rezultatski nezainteresiranog Osijeka. U utakmici koja će se zauvijek pamtiti po poništenom Hasančićevom golu za titulu, Osijek je poveo u 42. minuti golom Stanka Bubala, a Rijeka je u 54. izjednačila iz sumnjivog penala, koji je realizirao Igor Musa.

Poništeni gol značio je da se slavi u Zagrebu

Dvije minute prije kraja Barnabas Sztipanovics je ubacio, a loptu je u gol skrenuo Admir Hasančić, za erupciju oduševljenja na prepunoj Kantridi. Slavlje je trajalo samo nekoliko sekundi jer je Krečak podigao zastavicu i označio zaleđe. To je značilo da ostaje 1:1 i da će se titula slaviti u Zagrebu. Nakon šokantnog raspleta igrači Rijeke u suzama su popadali na travnjak, a suce utakmice policija je morala izvesti s travnjaka Kantride.

"Svatko bi to sudio. Bijeli dres bio je u kaznenom prostoru, a to je Rijekin dres, iza crvenog igrača Osijeka. Sudio sam što sam vidio", rekao je 2006. godine Krečak za Index.

Poslije ga je tehnologija demantirala. Naknadnom videoanalizom u HRT-ovu studiju 2009. godine utvrđeno je da Hasančić nije bio u zaleđu te da je Krečak pogriješio.

Pročitajte više