Video: Nakon deset godina bivši Hajdukovac obranio Stanove od Splićana!

MARIN LJUBIČIĆ postigao je pobjedonosni, gotovo povijesni pogodak za Zadar koji je u 12. kolu HNL-a nakon deset godina na Stanovima uspio poraziti Hajduk. Zardani su slavili rezultatom 1:0.

> Video: Slaven slavio nakon makljaže s Vinkovčanima

Nekadašnji veznjak Hajduka samo je potvrdio ono što je treneru Hajduka Goranu Vučeviću jasno već duže vrijeme; Splićani nemaju pravu igru s kojom se mogu utrkivati s Dinamom, a ta je spoznaja itekako bolnija jer su Dinamove ambicije spremne za atak. Utakmica na Stanovima privukla je više od tri tisuće gledatelja, ali akteri im nisu niti izdaleka priuštili partiju za sjećanje.

Prvih 15 minuta susreta prošlo je bez ozbiljnije prigode. Hajduk je na Stanove došao bez kartoniranih Josipa Skoke i Ivana Strinića te ozlijeđenog Borisa Živkovića, dok je Zadar zaigrao u najjačem sastavu. Ipak, tijekom susreta Ivica Datković, novopečeni strateg Zadrana, ostao je bez svog najvrijednijeg igrača Marina Tomasova koji je zbog ozljede napustio igru.

Zadar je otvorio agresivnije: tri kornera izveli su domaćini u tri minute. No, vrlo utakmica je poprimila obris pomno smišljene taktičke partije. Za prevlast se borilo u gusto zbijenoj sredini, a Hajduk je uspio izvući tek jednu kontru bez preciznog zadnjeg pasa. Teško se dolazilo do šansi, a Zadru se jedna ukazala u 22. minuti kada je Ljubičić izborio slobodnjak na rubu kaznenog prostora. Nakon što je Terkeš pogodio živi zid, Hajduk je povukao kontru. Gabrić, Bartolović i Kalinić protiv trojice Zadrana nisu uspjeli zabiti. Kale je iz igre izbacio dva braniča Zadra, ali opet su se domaći uspjeli spasiti izbacivši loptu u koner. Nakon kornera i centaršuta, Vuković je zaustavio udarac glavom i Zadar je smirio situaciju ispred vlastitog gola.

Do kraja prvog poluvremena bilo je teško odgonetnuti koja ekipa na terenu nosi status favorita za naslov prvaka. 45 minuta pripalo je obranama, a više su pokazali braniči Zadra koji su uspjeli nautralizirati Hajdukov ofenzivni trokut.

U 59. minuti nekadašnji Hajdukovac Marin Ljubičić šokirao je mnogobrojne pripadnike Torcide i simpatizere Hajduka. Upravo u trenutku kada je Hajduk uspijevao razviti igru i pritisnuti domaćine, Ljubičić je zabio za vodstvo Zadra. Veznjak je opalio s 20 metara i prevario nekadašnjeg suigrača Danijela Subašića na golu Hajduka.

Ibričić je odgovorio pokušajem iz slobodnjaka s 30 metara, no živi zid blokirao je udarac Hajdukovog veznjaka. Ljubičićev pogodak bio je alarnm za buđenje bijelih, ali pravi je pritisak izostao. Vučević je iskazivao ogromnu nervozu, vodio je susret govoto iz terena, ali nije se usudio napraviti jedini logičan potez; uvesti još jednog napadača, iako se Kaliniću Ibričić približio u igri prema naprijed. Tek kasnije, izvadio je Jozinovića, ostavio trojac u obrani, i s Bušićem i Kalinićem krenuo po izjednačenje. U igru je prije Bušića ušao i Mirko Oremuš.

Umalo su, nekoliko minuta nakon Ljubičićevog pogotka, Hajdukovci potonuli još dublje, ali je kontru Terkeša u zadnji tren požrtvovno zaustavio Gabrić.

Do 76. minute čekali smo na izrađenu šansu Hajduka, a kada su Bijeli konačno uspjeli u svojoj namjeri, ispriječio se sjajni vratar Zadra Vuković. Buljat je lijepo ubacio, a Kalinić opalio prema vratima Zadra gdje je Vuković odličnim refleksom sačuvao vodstvo Zadrana.

Zadar: Vuković, Bilaver, Puljić, Barkoski, Parmaković, Terkeš, Mitrović, Pletikosić, Župan, Ljubičić, Tomasov

Hajduk: Subašić, M.Buljat, Maloča, Pamdža, Jozinović, Andrić, Linić, Gabrić, Ibričić, Bartolović, Kalinić

D.R.
Foto: ezadar

Pročitajte više