Video - Nastavlja se prokletstvo Poljuda i na humanitarnim utakmicama: Hrvatska 1:3 Italija

PREMDA hrvatska nogometna reprezentacija ne igra baš često u Splitu, na Poljudu večeras ipak spektakl. I to humanitarni. Ekipe hrvatskih i talijanskih estradnjaka i bivših nogometaša skupljali su sredstva za dnevni boravak dječjeg odjela KBC-a Split.

Zadatak nije bio lak, letvicu su organizatori postavili prilično visoko - na čak sedam milijuna kuna. Novac su prikupljali i u call centru do 22 sata skupljeno je oko 350 tisuća kuna, a zabilježeno je 85 tisuća poziva.

Da igra na Poljudu neće biti bezazlena znao je odmah i izbornik hrvatske reprezentacije, Slaven Bilić.

"Jaki su Talijani, dobro su organizirani. No, najbitnije je da će nakon svega pobijediti djeca", kazao je Bilić uoči početka susreta kojeg je početnim udarcem sa centra otvorio talijanski pjevač Zucchero. To je bilo sve od njega na terenu cijele večeri, odmah se povukao na klupu i pustio kapetana talijanske momčadi, Erosa Ramazzottija i njegove momke da pokažu što znaju.

Porazio ih Acevedo

A znaju i umiju odlično sa "balunom", premda su iz momčadi izostali najavljeni i proslavljeni Alessandro Costacurta Billy i Franco Barezi. Nisu Talijanima trebali ni prekaljeni nogometaši, budući da je sva tri gola za Talijane zabio momak iz Erosovog benda Ricardo Acevedo. Iako je sredinom prvog poluvremena prilično motivirani Ramazzotti ostao bez daha, probivši lijevu stranu lijepo je asistirao za drugi gol.

Hrvati su se revanširali tek jednim zgoditkom i to iz penala. Zabio je Stipe Andrijašević nakon što je u šesnaestercu srušen Ivica Mornar.

Svim novinarima i fotoreporterima malo je zasmetao povlašteni status kolega sa Hrvatske radiotelevizije koji su mogli i tamo gdje ostali predstavnici sedme sile nisu. Za ne vjerovat je koliko je tu revna bila redarska služba. Malo je čudno bilo gledati nogomet i slušati glazbu sa pozornice. No, nije to svima smetalo.

"Sutkinja?! To ti je ka' žena pilot u avionu"

"Ne smeta mi glazba, ne čujem ništa, potpuno sam koncentriran na igru", kazao je Goran Karan, organizator susreta i akcije. On je na stihove Mirele Mejić i Gibonnija uglazbio himnu akcije - "Naš mali svijet". Pjevali su i Toni Cetinski te Hari Rončević. Dok se još uvijek igralo drugo poluvrijeme, Karan je i sam dohvatio mikrofon te otpjevao "Lipa si, lipa" koju je posvetio Zdenku Runjiću.

Kapetan hrvatske momčadi bio je Oliver Dragojević. Nije se baš previše naigrao, no svejedno, bio je prezadovoljan spektaklom na Poljudu koji je okupio nekih 15 tisuća gledatelja. Pitali su ga i što misli o ženskoj sudačkoj trojci.

"Sutkinja?! To ti je ka' žena pilot u avionu", puknuo je kao iz topa Oliver, koji će na ljetno ferije u Vela Luku, odnosno na brod, pa kamo ga more odnese.

Objašnjenja za još jedan poraz Hrvatske na Poljudu...

Nakon legendarne braće Vujović na Poljud su za reprezentaciju Hrvatske opet istrčala braća - ministar Dragan i bivši sudac, a danas odvjetnik, Damir Primorac. Ministar je zauzeo mjesto u vrhu napada, no za malo kvalitetniji učinak nedostajalo mu je preciznijih nabacivanja iz sredine.

"Rekao sam ja predsjedniku Perošu, skupa su vam braća Sharbini. Dajte nama upola, nećemo vas ni mi razočarat'", našalio se mlađi Primorac.

Tumačenje poraza dao je Boris Novković, koji se prilično upinjao na terenu, ali jednostavno nije išlo.

"Kako čujem, Talijani se nađu svaki mjesec, igraju utakmice. Vrlo su uigrani, a nas je bilo prilično i izmjene su bile česte pa im tako nismo mogli parirati", ocijenio je Novković. Umješnost u baratanju s loptom pokazali su stari "vatreni" - Robert Prosinečki, Aljoša Asanović i Zvone Boban, no ni to nije bilo dovoljno za pozitivan rezultat.

Jake momčadi - loši rezultati

Spomenimo da je zadnji poraz Hrvatske na Poljudu bio od Nizozemske prošle godine, također s visokim rezultatom za "tulipane" - 0:3, a prije toga publiku je razočarao remi s Brazilom, Danskom, Italijom, Slovenijom...

Tradicija razočaravajućih rezultata u igrama protiv jakih momčadi, nastavila se i večeras pa se da zaključiti da smo večeras imali prigodu vidjeti jaku i uigranu reprezentaciju estradnjaka i bivših nogometaša.

Gdje je Kerum?

Svi su na kraju zadovoljno otišli s Poljuda, Zucchero možda dogodine navrati na neki koncert, a i potreban novac skupit će se, ako ne večeras, onda u skoro vrijeme. I na kraju, svi su se pitali gdje je gradonačelnik.

Željko Kerum nije došao. Zadnji put se žalio da su ga nešto krivo interpretirali kad je govorio o Igoru Štimcu, pa valjda ponukan "neugodnim iskustvom" poslao je svoju zamjenicu, Anđelu Visković, koja se marljivo javljala na pozive u call centru.

Dragan Miljuš
Foto: Ante Čizmić, Nikola Vilić (Cropix)

Pročitajte više