VIDEO Odvratne scene iz Rija: Jedriličari će riskirati svoje zdravlje kupajući se u ljudskom izmetu

Foto: Guliver Image/Getty Images

OSTALO je samo devet dana do početka Olimpijskih igara, a Rio je u velikim problemima. Premda su brazilske vlasti obećale MOO-u da će do svečanog otvorenja sva borilišta i pripadajuća infrastruktura biti u najboljem redu, to nažalost nije tako.
 
Neka borilišta nisu do kraja sređena, prometnice su u kaosu, zika virus sije paniku, kriminal cvjeta, korupcija također, prijetnje terorizmom sve su učestalije, a skandal s dopingom ruskih sportaša samo je dio ogromnog mozaika problema koji je bacio sjenu na nešto što je trebalo biti najveći sportski i globalni spektakl godine.
 
No, da mukama po Riju nije kraj, vidimo po snimkama koje su nam došle iz zaljeva Guanabara čija je voda toliko zagađena, da je sportašima, konkretnije jedriličarima, koji će se natjecati u tom zaljevu, zdravlje ozbiljno dovedeno u pitanje.
 
Naime, voda u tom zaljevu prepuna je virusa koji uzrokuju ozbiljna želučana i crijevna oboljenja, ali i mutiranih superbakterija koje su otporne na bilo kakav način liječenja.
 

Svjetski stručnjaci mjesecima su upozoravali na taj problem, no kako vidimo, nije se ništa poduzelo da se isti otkloni.
 
Štoviše, posebno brine izjava liječnika Daniela Beckera, koji je doslovce kazao kako će se jedriličari doslovce kupati u ljudskom izmetu i ostalom smeću te na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje.
 
"Ako slučajno padnete u vodu ili vas ona zapljusne, apeliram,  držite usta zatvorena. Nažalost, to je trenutačno jedina preporuka koju mogu dati", kazao je Becker.
 
U Riju će nastupiti osam hrvatskih jedriličarki i jedriličara i možemo samo zamisliti kako je njima kad čuju ovakve preporuke.
 

Pročitajte više