Video - Probijaju su se kroz kišu metaka: Potencijalne zvijezde afričkog Kupa nacija

POZNATE su kvalitete Drogbe, Eto´oa, Essiena, no Kup nacija uvijek izbaci nove igrače koji su trenutno u drugom planu nakon napada na Togoance kada je u napadu pobunjenih separatista izrašetan autobus s reprezentativcima Toga, pri čemu su dva člana ekspedicije poginula a više ih je ranjeno.

Togo odustao od nastupa, separatisti prijete novim napadima na nogometaše!

"Kada oružje govore, muze šute" stara je poslovica, ali se nadamo kako tragični događaj sa angolske granice neće spriječiti odigravanje Kupa nacija, jer upozoravamo, dvije će se utakmici odigrai u Cabindi, pokrajini u kojuoj su napadnuti nogometaši Toga kada su ulazili u zemlju.

U skupini B, gdje su nakon odustajanja Toga od natjecanja ostali Gana, Obala Bjelokosti i Burkina Faso, dvije će se utakmice odigrati upravo u u Cabindi. Radi se o gradu i pokrajini bogatima naftom, a  pripadnici Oslobodilačke fronte kabindske enklave (FLEC) prijete novim napadima na nogometaše.

A sada sport...

Većina igrača koja će nastupiti u Angoli slaže se da će se raditi o izjednačenom turniru, koji bi lako mogao ponuditi velika iznenađenja. U godini SP-a reprezentacije koje će nastupiti na tom natjecanju afričko prvenstvo vidi kao dobru pripremu, ali daleko od toga da ne žele osvojiti trofej najboljeg. Kao što je Yaya Toure rekao: "Ovo je prvenstvo na kojem ćemo stjecati samopouzdanje za SP, no protivnici su opasni. Vjerujem da će turnir biti pun iznenađenja i da će se kristalizirati neki novi igrači".

Predstavljamo vam neke od potencijalnih zvijezda Kupa nacija u Angoli.

Dominic Adiyiah (Gana, Milan)

Adiyah je 20-godišnji napadač u studenom je prešao u Milan, čije je čelnike impresionirao igrama na SP-u do 20 godina. Robusni, ali i agilni, napadač stasao je u nogometnoj školi Feyenoorda, pa potom prešao u ganski Heart of Lions. Prije dvije sezone je sezone zabio 11 golova u ganskom prvenstvu, te je odabran u momčad prvenstva. Dobrim igrama zaslužio je transfer u norveški Fredrikstad, gdje je uspješno nastupao do neodoljive ponude Milana. Prvi operativac tog kluba Adriano Galliani, prilikom potvrde transfera, uz osmijeh je rekao: "Neki govore da smo ludi kad kažemo da ćemo za nekoliko godina u napadu imati novog Georga Weaha. No vjerujem da će vrijeme svih razuvjeriti".

Madjid Bougherra (Alžir, Glasgow Rangers)

Alžirski reprezentativac ima već 27 godina, te je primjer igrača koji nema uobičajeni nogometni put. Rođen je u Francuskoj, u Longvicu, no nikad nije pričao o reprezentaciji "tricolora". Njemu je uvijek želja bila nastupiti za Alžir. Karijeru je počeo u Guingampu, kasnije igrao za Crewe Alexandru, Sheffield Wednesday i Charlton. Na ljeto 2008. godine Glasgow Rangersi kupili su ga za tri milijuna eura, što je za neke bilo iznenađenje, te je postao nezamjenjiv u stoperskoj liniji. Njegova je želja u najboljim nogometnim godinama ostvariti potpunu svjetsku afirmaciju.


Moumouni Dagano (Burkina Faso, Al Khor)


Tu je također riječ o jednom afirmiranom nogometašu, koji je već u 29. godini. No mislite li da je prvi strijelac kvalifikacija bio netko od igrača poput Drogbe, Eto'oa...u krivu ste. Napadač koji se nije proslavio u francuskoj ligi igrajući za Guingamp bljesnuo je povratkom na crni kontinent. Dagano je predvodio tu listu s 12 golova, a u Burkini Faso su svjesni da ne bi vidjeli Angolu da nije njega. Iako je u poznim godinama za napadača, Moumouni vjeruje u još jedan veliki transfer prije zalaza karijere. Turnir u Angoli prava je prilika da se pokaže potencijalnim kupcima u Europi. od europskih klubova igrao je za Germinal Beerschot, Genk, Guingamp i Sochaux. U katarskom Al Khoru zabio je 10 golova u 24 nastupa.

Chinedu Obasi (Nigeria, Hoffenheim)

Obasi je predstavnik nigerijskog novog vala napadača. Krasi ga odlična tehnika, iznimno je brz, opasan kao strijelac i asistent. Taj 23-godišnjak prava je zvijezda u usponu, a iskustvo koje stječe u Hoffenheimu čini ga još kvalitetnijim. Profesionalnu karijeru počeo je u Lynu iz Osla i zabio 29 golova u 14 nastupa. Time je zaslužio poziv Hoffenheima, u kojem je od 2007. godine. U 66 utakmica zabio je 23 gola. Zanimljivu opasku uz Obasija nedavno je ponudio Victor Agali rekavši kako se radi o čudnovatom igraču: "Da sam u tim godinama imao takvu tehniku... Imate li problema s braničima, može on igrati stopera. Treba li vam vezni, ma stavite ga i tamo. On može sve", mišljenja je Agali.

Youssef Msakni (Tunis, Esperance)


Radi se o internacionalno nepoznatom mladiću. Ima 19 godina, igra na poziciji napadača ili desnog krila, a njegova preporuka je odličan turnir SP U17. Tamo nije bilo braniča koji ga je mogao zaustaviti, što je primijetio i stručni stožer seniorske reprezentacije. Iako mu fali iskustva, Tunižani vjeruju da bi on mogao biti tajno oružje u Angoli. Dobre izvedbe na tom turniru podići će mu cijenu, a to neće biti drago HSV-u. Naim, skauti Petrićevog kluba također su ga primijetili, te ga vabe u Bundesligu. Pitanje je vremena kad će Msakni u Europu.

Cheik Ismael Tiote (Obala Bjelokosti, Twente)

Poput brojnih mladih Afrikanaca, 23-godišnji Tiote trenutno igra u Nizozemskoj kao član Twentea. Anderlecht ga se prije tri godine riješio kao besperspektivnog, no on nije dugo tražio angažman. Posuđen je Rodi, gdje je zaslužio transfer u svoj sadašnji klub. Govore da je imao vremena s prilagodbom, no to je stvar prošlosti i Bjelokošćani ga vide kao pravu zamjenu za Romarica na sredini terena. Neumorni trkač dobit će značajnu minutažu, a od njega se očekuje da povezuje obranu i napada. On se nada da neće podleći velikoj odgovornosti i da će konačno etablirati svoje ime na svjetskoj sceni.

Elias "Douglas" Pelembe (Mozambik, Mamelodi Sundowns)

Na ovog igrača treba posebno obratiti pažnju. Igra u nejakom Mozambiku, napunio je 26 godina, no nakon Kupa nacija mogao bi u Europu. Radi se o desnom krilu s izrazitim njuhom za gol. Iako je nizak, dobar je igrač glavom, a igrajući za Supersport United bio je najbolji igrač južnoafričke lige. Vođa je reprezentacije koju nazivaju Crnim Mambama, a tijekom ljeta govorilo se da će sigurno u Europu. Jako je zanteresiran bio Tottenham, no na kraju je prešao u Mamelodi Sundownse, koji su mu ponudili kraljevske uvjete u ugovoru. Koliko značajen govori i činjenica da su ti uvjeti tajni!

Jacob Mulenga (Zambia, FC Utrecht)

Mulengina najveća prednost je zavidna fizička snaga, no ima problema sa završnicom i njuhom za gol. dugo je igrao za francuskog drugoligaša Chateroux, gdje je za 109 nastupa zabio samo 27 golova. Usprkos toj mani, njegovo prisustvo na terenu je vrlo korisno, te je početkom godine prešao u Utrecht. Zabio je samo dva gola u 12 nastupa, no 26.godišnji igrač puno bolje funkcionira u turnirskim sistemima, nego u ligama. Nekima j to neobjašnjivo, no Mulenga je takav. Još ga uvijek vide velikim potencijalom, a Kup nacija njemu je biti ili ne biti. Krajnje je vrijeme da eksplodira.



Gervinho (Obala Bjelokosti, Lille)

Prvi strijelac francuske druge lige s 11 golova, Gervinho, mogao bi biti među najboljima u Angoli. Napunio je 22 godine, a prošle je godine bio treći u izboru za afričkog nogometaša godine iza Drogbe i Eto'oa! Trenutno igra sjajno, a Lille pokazuje najdojmljiviji nogomet u Ligue 1. Dobro se snalazi kao napadač, ofenzivni vezni i desno krilo. Ranije je igrao za Beveren i Le Mans, te također bi konzistentan. Ostaje za vidjeti samo hoće li dobiti pravu priliku u Angoli.

Pročitajte više