Video - SP Rim: Prvog dana oboreno čak šest svjetskih rekorda u plivanju

PRVOG dana plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu oboreno je čak šest svjetskih rekorda, a prvo je zlato ugrabio i najbolji plivač današnjice, Amerikanac Michael Phelps.

Nizozemska ženska štafeta na 4x100 metara slobodno postavila je novi svjetski rekord u vremenu 3:31.72 i tako popravila prethodni prošlogodišnji najbolji rezultat u vlastitom vlasništvu (3:33.62) za skoro dvije sekunde. Za nizozemsku su štafetu nastupile Frederike Heemskerk, Magdalena Veldhuis, Inge Dekker i Ranomi Kromowidjojo.

U istoj je utrci srebrnu medalju osvojila njemačka štafeta, a Britta Steffen je prvu dionicu otplivala u vremenu 52.22 i tako popravila vlastiti četiri tjedna stari najbolji svjetski rezultat za 34 stotinke sekunde. Treće mjesto i brončanu medalju osvojila je Australija.

Na oduševljenje publike u Rimu svjetski je rekord postavila i Talijanka Federica Pellegrini na 400 metara slobodno. Do zlata je Pellegrini došla s vremenom 3:59.15 ispred Britanki Joanne Jackson i Rebecce Adlington. Prethodni najbolji svjetski rezultat držala je također Pellegrini (4:00.41), a postavila ga je na Mediteranskim igrama u Pescari prošlog mjeseca.

Američka plivačica Ariana Kukors uvjerljivo je oborila rekord na 200 metara mješovito u polufinalu otplivavši 2:07.03, te je popravila raniji najbolji rezultat koji je držala Australka Stephanije Rice za sekundu i 42 stotinke (2.08.45).

Nevjerojatan je rezultat ostvarila i 15-godišnja švedska plivačica Sarah Sjöstrom koja je na 100 metara leptir otplivala u vremenu 56.44 i tako oborila rekord Nizozemke Inge De Brujin s Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. (56.61).

Svjetski je rekord postavio i Nijemac Paul Biedermann na 400 metara slobodno u finalnoj utrci. Biedermann je do zlatne medalje došao s vremenom 3:40.07 i tako za stotinku sekunde popravio rekord Australca Iana Thorpea iz 2002. godine.

Na kraju kažimo da je Michael Phelps svoje prvo zlato osvojio odmah u prvoj utrci u kojoj je nastupio, u štafeti 4x100 metara slobodno. Američka štafeta u sastavu Phelps, Lochte, Grevers i Adrian pobijedila je u vremenu 3:09.21 ispred Francuske i Rusije

Pročitajte više