VIDEO TEHNOLOGIJA ZA SP "Nije sazrelo vrijeme za VAR"

Foto: Getty Images (Buda Mendes)

SVAKIM je tjednom sve više zagovaratelja sudačke video tehnologije (VAR), platforme koja se rapidno širi diljem svijeta. Dvojica pomoćnih sudaca putem monitora prate događanja na terenu i potom glavnog arbitra obavještavaju ako zaključe da je dosudio pogrešnu odluku.
 
Tijekom današnjeg dana medijskim eterom proširila se informacija kako će Fifino rukovodeće tijelo na predstojećem zasjedanju 22. siječnja usvojiti povijesni prijedlog da se sudačka video tehnologija koristi i na svjetskim prvenstvima. Premijeru bi ubilježila već na skorašnjem Mundijalu u Rusiji. 
 
VAR se upotrebljava u gotovo svim najsnažnijim europskim ligama. Od sljedeće sezone primjenjivat će se i u La Ligi. Podsjetimo, Svjetska nogometna organizacija na proteklom Konfederacijskom kupu dopustila je korištenje video tehnologije.
 
"Sa sucima s kojima sam komentirao VAR složili su se kako je pomoć neprocjenjiva. Siguran sam kako identično mišljenje dijele i oni koji će suditi u Rusiji. Uz snimku se sudac osjeća sigurno i sretno što može imati dodatnu pomoć", svojevremeno je izjavio danas umirovljeni, a nekoć jedan od najboljih nogometnih arbitara Howard Webb.
 
Sepp Blatter, Fifin bivši predsjednik koji je smijenjen zbog korupcije, protivnik je video tehnologije. I u svojem je sedamnaestogodišnjem mandatu dokazao kako zazire od tehnoloških inovacija. 
 
"Ne možete koristiti Svjetsko prvenstvo kao zamorac za tako serioznu intervenciju u igri. Bilo bi pogrešno upotrijebiti video dokaze u Rusiji. Još nije sazrelo vrijeme za VAR, a i mnogo je zemalja koje ga drugačije koriste", izjavio je Švicarac za Sport Bild.
 

Pročitajte više