Video: Tko je za zlato nudio kurve - Hrvati ili Francuzi?

AFERA oko namještanja utakmica u rukometnoj Ligi prvaka još se nije niti stišala, a na pomolu je nova i to vezana u Svjetsko prvenstvo održano u Hrvatskoj! Situacija je postala krajnje ozbiljna, jer klupko se brzopotezno odmotava - gotovo svakodnevno iskaču novi rukometni likovi s korupcijskim detaljima. Na hrvatski je rukomet bačena sjena još otkako su osumnjičeni Noka Serdarušić i Nenad Volarević, zbog sudjelovanja u namještanju utakmica Kiela u Ligi prvaka, uključujući i finale 2007. godine. Volarević je pod istragom državnog odvjetništva zbog sumnje da je posredovao u isplati poljskih sudaca.

Sličnih priča ima mali milijun, ali najnovija bomba koju je servirao sudac finalne utakmice SP-a 2009, odigranog u zagrebačkoj Areni, dobrano će protrest hrvatsku močvaru.

Glavni akter priče je danski sudac Lars Ejby Pedersen koji je krojio pravdu u finalu u kojem je Hrvatska poražena od Francuske (24-19). On je za televizijsku postaju TV2 ustvrdio da je zajedno s ostalim sucima prvenstva prisustvovao na večeri kada su se odjednom pojavile sređene mlade dame.

"Bilo je jasno da su prostitutke", kazao je Pedersen, ustvrdivši da je takvo što “moguće samo na Balkanu”, pa se zajedno s trojicom sudaca udaljio od stola.

Njemački sportski portal sportal.de piše kako je riječ o indirektnom mitu na večeri koju su organizirali domaćini. Isto sugerira i Bild.

Da su prostituke nerijetko sredstvo podmićivanja sudaca, dobro je poznata stvar. Televizija Norddeustche Rundfunk ugostila je nedavno iskusnog rukometnog suca, 49-godišnjeg Švicarca Michela Falconea koji se povukao iz službe 2006. godine nakon 26 godina rukometnog suđenja. On je zajedno sa sucem Felixom Ratzom sudio više od 300 međunarodnih utakmica, a u intervjuu spomenutoj televiziji otvoreno je priznao:

"Imate četiri načina podmićivanja. Alkohol, večera, žene, novac. Ovisno o tome koliko je sudac sklon primanju mita one se primjenjuju".

"Danski suci u Zagreb su stigli po nalogu", bijesnio je Zoran Gobac, prvi operativac hrvatskog rukometa nakon što je postalo jasno da će finale SP-a suditi danski par Pedersen - Olsen.

Suci koji su nam sudili i protiv Južne Koreje u skupini, te protiv Slovačke u četvrtfinalu, nisu zadovoljili čelnike našeg saveza, a s obzirom da se radilo o rezervnom paru, naknadno pozvanom, Gobac  je uvidio veliku urotu, Mnogo je prigovora na njihovo suđenje bilo nakon finala, ali i tijekom same utakmice; sjećamo se poteza Igora Vorija koji je suca umalo pogodio loptom u glavu.

O Pedersenovim tvrdnjama bit će, sasvim sigurno, puno priče u narednim danima. S obzirom da Danac tvrdi kako su im prostitutke ponuđene večer uoči finala, jasno je da su samo Hrvati i Francuzi imali razloga motivirati suce. Iako njemački mediji sugeriraju da su domaćini korumpirani, jer se radilo o večeri koju su oni organizirali, tko može ustvrditit da na istu nisu upali i francuski dužnosnici?

D.R.
Foto: Dragan Matić, Cropix

Pročitajte više