Video - UFC 134: Spektakularan povratak UFC-a u Brazil nakon 12 godina

1998. – TADA je UFC održao svoju posljednju priredbu u meki borilačkih sportova – Brazilu. Američka MMA promocija se pobrinula da povratak bude u najmanju ruku spektakularan. U noći sa subote na nedjelju, 27/28. kolovoza iz Rio de Janeira, pratiti ćemo najiščekivaniji borilački spektakl godine. Očekivano, glavne zvijezde UFC-a 134 su domaći, brazilski borci.

U glavnom meču večeri prvak UFC-a u srednjoj kategoriji i najbolji borac današnjice, Anderson Silva, branit će svoj pojas prvaka protiv Japanca Yushina Okamija. Iako se na prvi pogled radi o laganom zadatku za Brazilca, Okami je snažna tempirana bomba koja može iznenaditi svakoga, a posebno čovjeka kojeg je pobjeđivao u prošlosti.

Japanac, je naime, posljednji borac koji je uspio svladati svjetskog prvaka. Bilo je to davne 2006. nakon čega je uslijedio nevjerojatan Silvin niz koji traje i danas. 14 pobjeda u nizu i osam  obrana titule. U međuvremenu je par puta napravio više nego uspješne izlete u polutešku kategoriju i dokazao kako bi i među većim dečkima konkurirao za sam svjetski vrh.

Neki će reći kako i taj poraz protiv Okamija iz 2006. i nije pravi poraz jer se radilo o diskvalifikaciji zbog upotrebe nedozvoljenog udarca. Možda će i biti u pravu, no Okami je pobjedama protiv boraca kao što su Mark Munoz i Nate Marquardt definitivno zaslužio svoju priliku. Sudit ćemo mu nakon 28. kolovoza.

Većina će se ipak složiti kako su dvoboji koji će prethoditi glavnoj borbi večeri još uzbudljiviji i još bolji. Kao sami uvod, odnosno co-main event, gledat ćemo revanš između dva bivša UFC-ova prvaka, Mauricija Shoguna Rue i Forresta Griffina. Dvojac se već susreo prije četiri godine kada je Amerikanac ugušio Shoguna u njegovoj debitantskoj UFC borbi.

Stvari su danas ipak mnogo drugačije. Obojica su mnogi iskusniji borci koji su u međuvremenu u svom vlasništvu imali UFC-ov pojas (obojica samo jednu borbu), a zatim ga i izgubili. Brazilac je to učinio u posljednjem meču kada je doslovce deklasiran od aktualnog prvaka Jona Jonesa.

Griffin pak, s druge strane, leti na dvije odlične pobjede (Tito Ortiz i Rich Franklin) pa bi ga još jedan trijumf protiv uglednog borca kao što je Shogun definitivno ponovno gurnuo na izazivačku poziciju. Rua, pak, nikako ne želi ponovno iskusiti gorak okus poraza, ali želi dokazati kako je meč protiv Jonesa bila samo loša epizoda. Mi možemo zaključiti da se radi o dvoboju dva beskompromisna borca koji će teško otići do odluke. Pripremite se za američko-brazilski rat i dobro otvorite oči.


Borbu prije Shoguna i Griffina, gledat još jedan dvoboj američkog i brazilskog borca. Nažalost, lako se moglo dogoditi da to bude i hrvatsko-brazilski okršaj jer je legendarni Antonio Minotauro Nogueira upravo Mirka Filipovića javno prozvao kao svog protivnika za prvi nastup pred domaćom publikom u 12 godina dugoj karijeri.

No, UFC Cro Copu nakon dva poraza u nizu nije želio udijeliti ovu veliku čast nego ju je prepustio Mirkovom posljednjem krvniku, Brendanu Schaubu. Bit će to tipični dvoboj dva različita stila, dvije različite škole, ali i dvije različite generacije. Mladi lav Schaub pokušat će stići do još jednog podviga što bi ga sigurno vinulo gotovo na sam vrh UFC-ove teškaške divizije. Da posjeduje alate za tako nešto, pokazao je i protiv našeg Filipovića iako se većina slaže kako je Minotauro ipak malo tvrđi orah (čitaj brada).

Nogueira će se pobjednom pokušati uspješno vratiti nakon godine i pol dana izbivanja i duge rehabilitacije. I ne samo to, legendarni Prideov šampion želi sprati gorak okus prvog nokauta u karijeri koji ga sigurno prati od kada ga je “načeo” Cain Velasquez u posljednjem meču na UFC-u 110. Iako majstor BJJ-a (jedan od najvećih u MMA-ju) Nogueira voli boksati sa svojim protivnicima, pa bi ovaj dvoboj mogao biti i rat na parteru, ali i rat na nogama.


Nepravedno je sjajne dvoboje glavnog dijela večeri Pearson vs. Barboza i Luis Cane vs. Nedkov gurnuti u drugi plan, no nakon ova tri dvoboja koja smo već najavili, sve ostalo je zaista sekundarno. Sigurno smo da će i ova dva okršaja ispuniti sva očekivanja jer se radi o prvoklasnim borcima i odličnim match-upovima.

Program iz Rio de Janeira počinje u 03:00h iza ponoći sa subote na nedjelju, 27. na 28. kolovoza, a možete ga pratiti izravno na Fight Channel televiziji (MaxTV, kanal 24). Snimka priredbe može se pogledati čitavu nedjelju na istom kanalu.

Glavne borbe (Fight Channel, MaxTv, kanal 24):

Anderson Silva vs. Yushin Okami
Forrest Griffin vs. Mauricio “Shogun” Rua
Luiz Cane vs. Stanislav Nedkov
Antonio Rodrigo Nogueira vs. Brendan Schaub
Edson Barboza vs. Ross Pearson

Uvodne borbe:

Spencer Fisher vs. Thiago Tavares
Paulo Thiago vs. David Mitchell
Yves Jabouin vs. Ian Loveland
Felipe Arantes vs. Yuri Alcantara
Rousimar Palhares vs. Dan Miller
Raphael Assuncao vs. Johnny Eduard
Erick Silva vs. Luis Ramos

Pročitajte više