Video: Uraganom u posljednjoj trećini Finska pregazila Švedsku i osvojila svjetsko zlato!

HOKEJAŠI Finske uvjerljivo su pobijedili Švedsku u finalu Svjetskog prvenstva u Slovačkoj sa 6:1 i tako se okrunili naslovom svjetskih prvaka. Prve dvije trećine vodila se čvrsta borba na ledu, ali u trećem periodu Finci su uspjeli zabiti čak pet golova.

> Video - Žestoki okršaj za broncu: Česi pobijedili i "razbili" Ruse

Svoje drugo zlato, a prvo nakon 1995. godine, na Svjetskom prvenstvu hokejaša na ledu osvojila je finska reprezentacija. Zanimljivo, i do svog prvog naslova najbolje svjetske hokejaške reprezentacije Finci su stigli protiv nedjeljnog suparnika.

Magnus Paajarvi postigao je prvi pogodak na utakmici, gol za uvodno vodstvo švedske izabrane vrste. Dogodilo se to u središnjem dijelu igre, nakon što je prva trećina završila bez pogodaka. Uslijedila je akcija finske kojom je Jarkko Immonen poravnao rezultat.

Furiozna je bila završnica zlatnih na svjetskoj smotri kojoj je domaćin bila Slovačka. Pet golova u dvadeset minuta nanizali su Finci, a pritom su se na listu strijelaca upisivali Petteri Nokelainen, Niko Kapanen, Janne Pesonen, Mika Pyoralai i Antti Pihlstrom.

Podsjetimo, Finska i Švedska zajedno će organizirati svjetska prvenstva 2012. i 2013. godine.

Granlundov gol Rusiji obilježio drugo finsko zlato

Najljepšim golom prvenstva već je unaprijed proglašen gol mladog finskog igrača Mikaela Granlunda u polufinalu protiv Rusije. Centar Helsinkija čudesan "michigan" zabio je  za 1:0.

U šestoj minuti druge trećine dvoboja protiv Rusije ponajbolji je hokejaš u finskoj reprezentaciji, riješivši se dvojice suparničkih igrača, iz pozicije iza gola krasnim potezom u djeliću sekunde podigao pločicu udaračkom površinom palice, te je u fantastično koordiniranom zamahu proslijedio u gol uz samo vratnicu ruskog golmana Barulina.

Riječ je o golu koji je u hokejaškoj terminologiji poznat kao "michigan". To je ime dobio zbog Mikea Legga, bivšega kanadskog hokejaša koji je prvi takav gol zabio 1996. godine na NCAA turniru nastupajući za sveučilišnu momčad Michigana protiv Minnesote. Gol je tada proglašen hokejaškim potezom godine u Sjevernoj Americi, te je Leggova palica kojom je odradio originalnu vratolomiju završila u hokejaškoj Kući slavnih.

Nakon njega takve su poteze, manje-više neuspješno, pokušavale i mnogobrojne NHL-zvijezde, među njima i Sidney Crosby.

"Michigan" je u sezoni 2009/2010 u zagrebačkom Domu sportova u dvoboju EBEL lige protiv mađarske Albe Volan uspješno izveo kanadski veteran u napadu Medveščaka Aaron Fox.

 

SP u hokeju na ledu:

utakmica za treće mjesto

Češka - Rusija 7:4 (2:3, 3:1, 2:0)

finale:

Finska - Švedska 6:1 (0:0, 1:1, 5:0)

Pročitajte više