Video: Vettel demolirao konkurenciju i uzeo prvi pole-position sezone

AKTUALNI svjetski prvak u Formuli 1 Sebastian Vettel krenut će s najbolje startne pozicije u prvoj utrci nove sezone, Velikoj nagradi Australije na stazi u Albert Parku u Melbourneu.

> Konačno - kreće Formula 1: Ferrari i McLaren u akciji svrgavanja Red Bulla

Za 23-godišnjaka rodom iz Heppenheima bio je to 16. ukupno pole-position u karijeri, a do njega je došao u vremenu 1:23.529, ispred Britanca za volanom McLaren-Mercedesa Lewisa Hamiltona i momčadskog kolege Marka Webbera.

Četvrto mjesto zauzeo je svjetski prvak iz 2009. godine Jenson Button, a tek peto dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso u Ferrariju. Drugi Ferrarijev vozač Felipe Massa startat će s osme pozicije, dok u momčadi Mercedesa ne mogu biti zadovoljni budući će Nico Rosberg startati s tek sedmog, a Michael Schumacher s 11. mjesta. S obzirom na najave i prognoze uoči sezone slab je to rezultat za momčad pod ravnanjem Rossa Brawna.

Vettel: Treba vidjeti kako će proći utrka, još uvijek imamo nula bodova kao i svi ostali

Vettel je dominirao od početka službenog kvalifikacijskog treninga. Najbolji je bio i u prvoj i drugoj rundi kvalifikacija, a u posljednjoj je već u prvom odvoženom krugu postavio vrijeme koje nitko od konkurencije nije mogao dostići.

"Vidjet ćemo kako će biti sutra, ali napravili smo dobar prvi korak, dobro smo započeli sezonu. Naporno smo radili da naš bolid RB7 bude ovdje gdje je sada, najviše zahvaljujući ljudima u tvrornicama. Bilo je zadovoljstvo voziti danas. Bio sam prilično brz i zadovoljan sam rezultatom. Ali još uvijek imamo nula bodova kao svi ostali i tek treba vidjeti kako će utrka proći", rekao je Vettel koji je prošle godine u Melbourneu bio prisiljen odustati zbog kvara na bolidu dok je vodio.

Hamilton: Nevjerojatan posao, mislim da smo se vratili na pravi put

Zadovoljan svojim rezultatom bio je i drugoplasirani Lewis Hamilton, koji je premašio sva očekivanja budući je McLaren-Mercedes na zimskim testiranjima ostvarivao skromne rezultate:

"Apsolutno sam oduševljen što sam ovdje danas. Dečki u tvornici napravili su nevjerojatan posao. Mislim da smo se vratili na pravi put", izjavio je Hamilton, dodavši da je za dobar rezultat njega i Buttona (četvrto mjesto) zaslužan novi ispušni sustav za koji su se odlučili netom uoči dolaska u Melbourne.

"Bila je hrabra odluka odustati od onog što smo radili preko zime. Odlučili smo otići u drugom smjeru, što je bilo riskantno, ali rezultati iz zračnog tunela bili su dobri. Dečki su radili napornije no ikad, a na bolidu se osjeća velik napredak, što je za nas veliki zalog  i tako trebao nastaviti."

Utrka je na rasporedu je u nedjelju u osam sati ujutro po srednjeeuropskom vremenu.

 

Velika nagrada Australije, rezultati službenog kvalifikacijskog treninga:

1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 1m23.529
2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 1:24.307
3. Mark Webber (Red Bull-Renault) 1:24.395
4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 1:24.779
5. Fernando Alonso (Ferrari-Ferrari) 1:24.974
6. Vitaly Petrov (Lotus Renault GP-Renault) 1:25.247
7. Nico Rosberg (Mercedes-Mercedes) 1:25.421
8. Felipe Massa (Ferrari-Ferrari) 1:25.599
9. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) 1:25.626
10. Sebastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari) 1:27.066

...

Pročitajte više