VIDEO Zavirili smo u svaki kutak najmodernijeg hrvatskog stadiona koji ima novo ime

Foto, video: Dejan Lovrić/Index.hr/Davor Javorović/Pixsell

NK OSIJEK će od iduće sezone igrati na svom Pampasu i oko toga nema nikakve dileme. Još nije poznato kada će točno i protiv koga otvoriti najmoderniji hrvatski stadion, no prema riječima klupskog prokurista Vladimira Čohara, službeno otvorenje trebalo bi se dogoditi ovoga ljeta. 

Novo ime stadiona

Prema nekim informacijama iz kuloara stadion bi se trebao zvati Opus arena, no još treba pričekati i službenu potvrdu. Radi se o tvrtci u vlasništvu glavnog klupskog sponzora. Osijek će, dakle, odigrati još četiri ligaške utakmice na Gradskom vrtu, a onda slijedi selidba.

Čohar navodi kako bi se to trebalo dogoditi do kraja travnja: "Ono što je sigurno, ako bude utakmica, bit će ona NK Osijeka protiv nekog. Vlasnik će odlučiti o detaljima i datumu. Početkom sedmog mjeseca bi bilo mudro napraviti utakmicu otvaranja", rekao je Čohar i dodao kako ne treba očekivati nikakvo svjetski poznato ime na ceremoniji otvaranja.

Sve o Pampasu

Osijek je danas pozvao zainteresirane medijske kuće na razgledavanje bogatog kompleksa, na kojem traju završni radovi. Zavirili smo gotovo u svaki kutak impresivnog osječkog zdanja. Završni radovi privode se kraju pod budnim okom glavnog inženjera Hrvoja Sučića, koji nam je govorio o najvažnijim detaljima projekta.

 

 

Glavni inženjer Sučić: Stadion je tehnički završen

"Za mene je stadion tehnički gotov. Sada slijedi sijanje trave, a dalje je sve na biologiji. Pampas možemo podijeliti na dvije osnovne cjeline - kamp/školu nogometa, koja se sastoji od pomoćnih terena (od kojih je jedan hibridni, identičan glavnom terenu) te tri prirodna i tri umjetna. Ovdje, ispod 20 tisuća kvadrata krova, nalazi se 13.005 sjedalica, sektoriranih na četiri osnovne tribine."

Sadržajno, pregledno i praktično. Tako bismo najlakše mogli opisati viđeno unutar samoga Pampasa. Osječki stadion imat će jednu od najvećih kuhinja na ovim prostorima, a iz kluba tvrde da za Sky box sadržaje imaju puno upita. Pampas sadrži i najmanje dvije prostorije za pritvor navijača koji budu kršili zakone.

Travnjak kakav imaju Bernabeu, Maracana i Park prinčeva

Za razliku od brojnih improviziranih prostorija na hrvatskim stadionima, ove prostorije opremljene su i sanitarnim čvorom. Po pitanju sigurnosti, i MUP će imati svoju prostoriju pri vrhu stadiona iz koje će nadzirati sama događanja na i oko stadiona.

"Zapadna ima četiri etaže, od kojih se u prizemlju nalaze sportski sektori. Na prvom katu imamo restoran, fitness salu i kuhinju. Na drugom su Sky boxovi i prostorije za igrače. Ne tako davno završili smo šivanje umjetne trave posebnom tehnologijom, što travnjak svrstava među top svjetske travnjake, kakve imaju Santiago Bernabeu, Maracana i Park prinčeva. Za pet do osam tjedana nakon sijanja prirodne trave podloga će biti potpuno spremna za igranje", rekao je Sučić pa završio:

 

"Svaka tribina trebala bi biti opremljena prostorom za piće. Sve nedaće smo uspješno prebrodili, sami brojevi su impozantni. Ugrađeno je preko 13.500 kubika betona, preko 2.5 milijuna kilograma čelika, milijun i 300 tisuća čelične krovne konstrukcije te 300 tisuća kubika kamena."

Luksuzan sadržaj za igrače

Zavirili smo u sve dostupne prostorije, u kojima se radi na posljednjim finesama. Posebno su nas se dojmile prostorije za odmor igrača, kojih ima 13. Pogled iz soba baca na samu unutrašnjost stadiona, a vrlo blizu nalaze se i zajednička soba za druženje, teretana, kao i soba za fizioterapiju.

Osijekovim igračima Pampas će uistinu omogućiti da imaju baš sve što im je potrebno na jednom mjestu - najmodernijem hrvatskom stadionu. 

 

Stiže i reprezentacija

Pri tri tjedna i HNS je posjetio Pampas. Predsjednik Marijan Kustić za stranice HNS-a tada je rekao kako bi Hrvatska već ove godine mogla zaigrati na Pampasu, a dodajmo kako će pomoćni teren ispunjavati kriterije za odigravanje utakmica SuperSport 2. NL.

"Ispred HNS-a mogu reći da smo presretni što će reprezentacija moći igrati na ovako lijepom stadionu. Cijelom klubu na čelu s vlasnicima čestitam na ovom sjajnom projektu. Impresioniran sam i jedva čekam prvu utakmicu reprezentacije ovdje - duboko vjerujem da će to biti već u listopadu protiv Turske", rekao je Kustić.

Pročitajte više