HRVATSKA NA POLJUDU

Više nema orjunaša: Pogledajte što Kolinda kaže o reprezentaciji na Poljudu

Foto i video: Index

"BRAVO, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!" objavila je hrvatska predsjednica Kolinda na svom Facebooku za vrijeme utakmice Hrvatske i Češke na Europskom prvenstvu.

Podsjetimo, utakmica u St. Etienneu prekinuta je zbog nereda na tribinama, zapaljenih baklji koje su pale u teren i topovskih udara. Huligani s tribina odgovorili su time huliganima u loži koji godinama uz najviše počasti prate Hrvatsku na velikim natjecanjima. Nekoliko mjeseci ranije, reprezentacija je protiv Italije na Poljudu igrala preko divovske svastike koju su noć ranije, još uvijek nepoznati počinitelji, kemikalijama ugravirali u travnjak. 

Uzroci sabotaže protiv reprezentacije ipak nemaju veze s Orjunom, kako za zaključila predsjednica, povezujući splitske navijače i bakljaše s Organizacijom jugoslavenskih nacionalista koja je postojala prije stotinjak godina i terorizmom se borila za unitarnu jugoslavensku naciju.

Koliko god da su predsjednica i nogometni savez nastojali prikazati djelovanja huligana kao teroristički čin, radilo se o nasilnoj reakciji na nasilnu privatizaciju reprezentacije i Saveza od Zdravka Mamića i njegovih inkriminiranih struktura.

Vrlo brzo Kolinda shvaća da bi joj Mamić mogao biti veći problem od Orjune, pa se svog donatora javno odrekla u govoru koji je održala prilikom dolaska šefa UEFA-e u Zagreb. 

"Huliganima iz lože poručujem da za njih nema mjesta uz hrvatsku reprezentaciju", rekla je Kolinda i pronašla novu ekipu za odlazak na gostovanja. 

Ostao joj je problem Splita, a kako se približavaju izbori, taj problem mora nestati.

Tako će i hrvatska reprezentacija, na opće iznenađenje Hajduka i Grada Splita, u studenom zaigrati na Poljudu, prvi put nakon incidenta sa svastikom.

Krivci orjunaši još nisu odgovarali za svoje nedjelo, iako im je predsjednica to obećala.

No, sada je opet vrijeme za zajedništvo. Predsjednica želi u miru doći na utakmicu u Split. Neće baklje, nego svečanu atmosferu. Pogledajte kako cvrkuće kada joj spomenete Poljud. 

Orjune se više ni ne sjeća. 

Za sve su vjerojatno krivi loši savjetnici koji ne znaju interpretirati činjenice, baš kao u slučaju pozdrava "Za dom spremni", koji više nije starohrvatski, već neprihvatljiv i kompromitiran.

 

Pročitajte više