Više nije "najgori broj 1 u povijesti": Simona Halep napokon osvojila Roland Garros

EPA-EFE

U FINALU prošlogodišnjeg Roland Garrosa propustila je set i brejk prednosti protiv Jelene Ostapenko i raspala se. U finalu ovogodišnjeg Australian Opena imala je brejk u trećem setu protiv Caroline Wozniacki i raspala se.

Gubila je Simona Halep i u današnjem finalu Roland Garrosa set i brejk protiv Sloane Stephens i činilo se da će kiksati i u četvrtom Grand slam finalu u karijeri. Igrajući u evidentnom grču, Halep se sat vremena mučila s Amerikankom, a onda očito sve poslala k vragu, zaigrala najbolji tenis u karijeri i sa 3:6, 6:4, 6:1 napokon osvojila Grand slam titulu.

Nakon što je u listopadu prošle godine zasjela na 1. mjesto WTA ljestvice, brojni analitičari proglasili su je jednim od najlošijih brojeva 1 u povijesti zbog činjenice da nema Grand slam. Nakon što je izgubila finale od Wozniacki kritike su bile još glasnije, ali sad više nitko neće moći reći Rumunjki da je ovakva ili onakva.

Od trenutka kad je Stephens povela 6:3, 2:0, Halep je potpuno opustila ruku. A da je tako igrala u jednom od tri prijašnja finala (izgubila je  i finale Roland Garrosa 2014. od Šarapove), sigurno bi imala još koju veliku titulu u vitrini. Halep je počela pogađati što je željela, a pomalo iznenađena Stephens nije se ni snašla, a već je gubila 4:2. No, "baby Serena" vratila je brejk i kod 4:4 bila dva poena od brejka, ali to je bilo sve što je uspjela napraviti.

U fantastičnih zadnjih sat vremena meča, koji je obilovao nevjerojatnim potezima i poenima, Halep je dobila sedam gemova u nizu i velikih 5:0 u trećem setu čak ni ona više nije mogla prosuti. Nakon što je Stephens bekend poslala u mrežu, Halep je samo ispustila reket na zemlju i pokrila lice rukama te pohitala na tribine u zagrljaj treneru roditeljima Taniji i Stereu. Halep je prva rumunjska osvajačica Grand slama nakon 40 godina kad je Virginija Ruzici također osvojila Roland Garros.

"Kad sam izgubila servis u drugom setu pomislila sam 'opet je gotovo'. Odlučila sam se opustiti i samo uživati u finalu. U zadnjem gemu meča više nisam mogla disati i samo sam se nadala da neću ponovno uprskati", rekla je Rumunjka nakon meča.

Kad u ponedjeljak izađe nova WTA ljestvica, Stephens će skočiti na četvrto mjesti, a Halep će na prvom imati 1215 bodova više od Caroline Wozniacki. Od danas napokon s Grand slam titulom.

Pročitajte više