Vlado Zec nije mu do koljena: Uzbekistanski vizionar stvorio svjetski brand

FC BUNYODKOR uzbekistanski je klub iz Tashkenta, a osnovan je 2005. godine pod imenom Kuruvchi. Iste godine pod predsjedanjem lokalnog moćnika Isoka Akbarova Kuruvuchi osvaja treću uzbekistanski ligu.

Sljedeće godine Kurvuchi sjajno nastupa i u drugoj ligi te je naposljetku i osvaja, postavši tako prvi klub u povijesti ove zemlje kojemu je pošlo za rukom da dođe iz treće u prvu ligu za samo dvije godine. Uspjesi su se začudo nastavili i u elitnom nogometnom razredu Uzbekistana gdje je Kurvuchi na koncu osvojio sjajno drugo mjesto.

U kolovozu 2008. godine predsjednik Akbarov smislio je savršeni plan. U samo pola godine njegov klub trebao je puniti novinske stupce diljem svijeta. Prvo je promijenio ime kluba, koje je moralo imati jedno lijepo, pravo brandovsko ime. Kurvuchi je postao Bunyodkor, a ovako je to otprilike izgledalo.

"Dragi gledatelji od ovoga trenutka mijenjamo ime kluba"

Nekoliko minuta prije kraja utakmice s AGMK-om, vodstvo Kuruvchija obratilo se gledateljima ovim riječima: "Dragi gledatelji, iako vam ovo može izgledati pomalo čudno, jer stiže bez najave, s početkom od danas popodne Kuruvchi mijenja svoje ime, a ubuduće bit će poznat kao Bunyodkor." Na tribinama je nastao muk, većina je bila neugodno iznenađena pitavši se koji su pravi razlozi promjene.

Ubrzo se 16 tisuća ljubitelja nogometa na stadionu MHSK obratio i sam predsjednik objasnivši situaciju."Ovaj projekt započeli smo kao mjesto gdje se radnici mogu odmoriti i zabaviti nakon naporna dana, a kroz samo tri godine postali smo važno ime uzbekistanskog, čak cijelog azijskog nogometa. Naš brand morali smo promijeniti kako bismo napravili nešto spektakularno".

Dva mjeseca ranije, Akbarov je objavio kako njegov klub dovodi na šestomjesečnu posudbu planetarno popularnog napadača Kameruna i Barcelone Samuela Eto`oa. Isprva se činilo to kao još jedan bijedan pokušaj promoviranja vlastite zabiti, međutim, kada su se pojavile slike tamnoputog napadača s aerodroma u Tashkentu, svijet se zaprepastio.

Eto`o došao u Uzbekistan

Ipak, nekoliko dana kasnije shvaćeno je da je Eto`o bio u Uzbekistanu samo kako bi promovirao nogomet i rad s mlađim kategorijama, nakon čega su osude prema uzbekistanskom prevarantu pljuštale sa svih strana. Međutim, četiri dana kasnije Eto'o je priznao: "Da, bio sam vrlo blizu potpisivanju ugovora s uzbekistanskim klubom. Na koncu sam odustao, ali u jednom trenutku odlazak tamo bila je vrlo realna opcija."

Onda kada je dobrano navukao pozornost globusa sa sebe, Akbarov se odlučio na još jedan spektakularan potez. Naime, u rujnu ove godine čelnici Bunyodkora objavili su da su potpisali dvogodišnji ugovor s nekada najboljim igračem svijeta, Brazilcem Rivaldom. Pretpostavljalo se da će Rivaldo za dvije godine inkasirati čak 14 milijuna dolara.

Nakon Rivalda i Zico

Tri tjedna kasnije stigla je nova bomba. Bunyodkor će u predstojećoj sezoni trenirati slavni Brazilac Zico, koji je donedavno vrlo uspješno vodio Fenerbahce. Zico je priznao je da se prije dolaska dobro raspitao kod Rivalda.

"Rivaldo je bio glavni razlog mog odlaska u Uzbekistan. Ispričao mi je mnogo toga o zemlji, a s njim sam prodiskutirao i o svim ostalim pitanjima vezanim uz moj kasniji dolazak. Drago mi je da sam došao ovdje raditi", izjavio je Zico.

I ove sezone Bunyodkor igra sjajno, a uskoro ga očekuje prva polufinalna utakmicu azijske Lige prvaka protiv australskog Adelaide Uniteda. Spomenimo da osim spomenutog Rivalda, ovaj uzbekistanski klub ima još poneki adut u vidu: Čileanca José Luis Villanueva Ahumadu, bivšeg napadača Vasco da Game i stopera Luisaoa, bivšeg igrača Cruizeira.

Vedran Buble
Foto: Fc Bunyodkor

Pročitajte više