Hrvatska na euru

Vlaović: Zabranjeno je komentirati Modrića, ali on se držao za noge na kraju utakmice

Foto: Hina

OSIM što je od indisponiranog Ante Rebića izbornik Hrvatske želio da bude Mario Mandžukić - terorizira stopere i ulazi između linija - što ipak nije realizirano, Dalić je izostavljanjem Matea Brozovića iz početnog sastava za Češku otvorio velik prostor u sredini i ostao bez igrača koji može oduzeti loptu i vratiti posjed lopte. To je rezultiralo s dva problema: Luka Modrić i Mateo Kovačić su se silno potrošili u pokrivanju prostora i protivničkih igrača, pa je Hrvatska bila s igračem manje u organizaciji te su Česi izdominirali protiv Hrvatske čak i u posjedu i kontroli lopte, što je jasan indikator organizacijskog kaosa u igri Dalićeve reprezentacije. Sigurno je da izbornik to nije htio i ideju je mijenjao već u drugom poluvremenu, ali Hrvatska je izgledala tromo, umorno i negledljivo, a spasila se zahvaljujući dva individualna poteza Andreja Kramarića i Ivana Perišića.

Nered u reprezentaciji očituje se u činjenici da u trećoj utakmici na turniru Dalić još traži prvu postavu, a pri tome niže i mnogobrojne kolateralne žrtve. Jedna od njih jučer je bio i Modrić. Iako je o njegovom statusu u reprezentaciji nepristojno govoriti, kao što će jednog dana biti neumjesno postavljati pitanje tko će ga prvi staviti na klupu, kapetan Hrvatske sinoć je izdušio na travnjaku Hampden Parka, a o toj problematici bez uvijanja je progovorio Indexov stručni komentator Goran Vlaović. 

"Da, Modrić je definitivno djelovao umorno. Mi smo u nekoj situaciji, da tako kažem, u kojoj je Luku Modrića skoro zabranjeno komentirati, to je tabu. Činjenica je da on nije bio ni blizu Modrića kojeg znamo, ali to je bilo očekivano jer je morao biti koncentriran na zatvaranje situacija, morao je letati za igračima, ulagao je duplu snagu i paziti da ne dobije žuti. Puno se izmorio, nije mogao u organizacijskom dijelu dati koliko je davao inače. Vidjeli smo na kraju utakmice da se naslanja na noge, bio je jako umoran. Nije jednostavno držati sredinu terena kad igraju dvojica, za to moraš imati jako visoku obranu i pritiskati protivnika igrom preko bokova, ne dozvoliti mu ništa. Mi smo to htjeli, ali mi to nismo imali", analizira Vlaović i dodaje kako je čak i Kovačić, koji ima dobra pluća, bio jako umoran kad je izlazio s terena. 

U tom kontekstu postavlja se pitanje je li odluka o izostavljanju Brozovića bila dobra, jer tim potezom Dalić nije samo smjestio igrača na klupu nakon jedne loše utakmice, već je udario u kostur ekipe i razmontirao jedan od najjačih veznih redova svijeta.

"Falio nam je Brozović, zato nam i jesu uzeli posjed. Nema šanse u nekoj drugoj situaciju da bi se to moglo dogoditi. Mateo i Luka su stalno bili pod pritiskom i falio nam je igrač u organizaciji, ali još više u reposjedu i oduzimanju lopte", pojasnio je Vlaović.

Dario Šimić koji je s Lukom Modrićem odigrao mnogobrojne utakmice u reprezentaciji slaže se da je lošiji učinak Modrića bio očekivan.

"Stavljajući Rebića i Kramarića praktički u 4-4-2 u napadu, ostavili smo ogroman prostor u sredini, falila nam je desetka i to je Luki stvaralo problem. Iako, u nekoliko situacija vidio se taj njegov potez, taj potez u otvaranju koji samo on ima", kaže Šimić.  

Dalić: Modrić igrač utakmice 

Zlatka Dalića dan nakon utakmice pitali smo je li Modrić bio igrač utakmice po njemu, kao što je  službeno proglašen.

"Puno se potrošio, puno puta je ostao sam na širokom prostoru, nije mu bilo lako i imao je grešaka, ali imao je zahtjevne zadatke u fazi obrane i morao je puno trčati. S Kovačićem u vezi nisu imali puno pomoći i možda je zato bilo grešaka ali slažem se da je Luka bio igrač utakmice", odgovorio nam je izbornik i potvrdio da se Marcelo Brozović vraća u prvih 11 za Škote. 

Pročitajte više