ŠTO VLAŠIĆA ČEKA U EVERTONU? Za mjesto i protiv posudbe bori se s najboljim mladim Englezima

Foto: Getty Images/Guliver Image

EVERTON će kupnjom Nikole Vlašića za 10 milijuna eura, mladog (19) ofenzivca učiniti najskupljim igračem Hajduka, a taj transfer dio je najveće rekonstrukcije te momčadi u povijesti.

Klub, koji pripada engleskoj Velikoj petorci, u ovoj sezoni odlučio je probiti se u aktualnu četvorku na vrhu, što dokazuje bjesomučnom aktivnošću na tržištu.
 
Vlašić je dio najveće rekonstrukcije u povijesti Evertona, u kojoj će se okrenuti više od 230 milijuna funti
 
U zadnjih dva mjeseca prodao je četiri igrača vrijedna 94 milijuna funti, dok ih je 12 doveo za 125 milijuna funti. Podatak da pritom na izlazne transfere otpada zarada na samo četiri imena, dok je Everton bogatstvo potrošio na čak 12 novih igrača, ni približno ne otkriva razmjere velikog zahvata na Goodisonu.

Zato što tamo, zahvaljujući investitoru, 2,5 milijarde dolara teškom gazdi Farhadu Moshiriju i glavnom projektantu, menadžeru Ronaldu Koemanu, još uvijek traju kupovina i prodaja igrača.
 
Krenimo redom. Spomenuli smo bogatstvo koje je Everton ovog ljeta zaradio prodajom samo četvorice igrača. Ali jedan od njih bio je najbolji strijelac Romelu Lukaku koji je u Manchester United otišao za 75 milijuna funti nakon što je prošle sezone zabio 26 golova.

"Islandski Modrić" veliko je pojačanje, ali još traže "Novog Lukakua"
 
Taj golgeter od samog početka u Unitedu pokazuje zašto ga je novi klub toliko platio dok istovremeno Everton, usprkos velikim ulaganjima, ima velikih problema s realizacijom. U sedam utakmica od početka sezone postigao je samo sedam golova.
 
Početkom mjeseca, čim se u Engleskoj pojavila priča da Everton dovodi sjajnog, 27-godišnjeg veznjaka Gylfija Sigurdssona iz Swanseaja, i to za čak 40 milijuna funti, upozorili smo da će upravo on biti najveća prijetnja Hajduku u play-offu Europske lige. Kao što Dante Stipica i navijači Bilih znaju, bili smo u pravu:

Ali tada smo istaknuli i to da je Everton, bez bogatstva koje daje za Sigurdssona, već potrošio 85 milijuna funti na novu kičmu momčadi: Pickford - Keane - Klaassen - Rooney - Ramirez. Pritom je važno naglasiti da je Rooney došao bez odštete, ali uz plaću od 150 tisuća funti tjedno. Everton je uz sve to priuštio i luksuz da mladog nigerijskog ofenzivca Henryja Onyekurua plati 8,5 milijuna, samo da bi ga odmah poslao na posudbu u Anderlecht.
 
Evertonova groznica prijelaznog roka: Prodali četvoricu, doveli 12 novih, ali još traže beka, golgetera, Vlašića i kupca za ključnog igrača!
 
Međutim, usprkos svim ovim dolascima i odlascima, Everton će do samog zatvaranja prijelaznog roka sutra u ponoć trgovati u oba smjera. Tako želi prodati donedavno ključnog veznjaka Rossa Barkleya, za kojeg je sinoć odbio Chelseajevih 25 milijuna funti te od Bluesa i njihovih gradskih rivala Spursa traži 40 milijuna.
 
S druge strane, Everton želi zaključiti još tri posla: kupiti lijevog bočnog, napadača od 20 golova po sezoni i Nikolu Vlašića. Sigurdsson, Evertonovo najskuplje pojačanje ovog ljeta, bio je koban za Hajduk, ali s uzvratne utakmice tih klubova u doigravanju za EL nije ostao upamćen samo Islanđaninov gol s centra, koji je spasio Everton u trenutku dok je Hajduk vodio 1:0.
 
Koji su Vlašićevi aduti u novom klubu?
 
Trenera gostiju, Ronalda Koemana, oduševio je Nikola Vlašić koji je obje utakmice protiv Evertona odigrao na desnom krilu u sustavu 4-3-3. Tamo je izluđivao ne samo suparničkog kapetana Leightona Bainesa, nego i veznjake Evertona koji su ga pokušavali čuvati.
 
Koeman je dobro vidio što Vlašić može na toj poziciji, a naravno da je pregledao i snimke utakmica na kojima je igrao kao desna polušpica momčadi posložene u 4-2-3-1, što je mjesto koje je zauzeo na nedavnom derbiju Dinamo - Hajduk (3:1). Carrillo ga je prošle sezone koristio i kao playmakera u sustavu 4-1-3-2.

Vlašić je osim toga u Hajduku igrao i na lijevom krilu i kao polušpica. Ofenzivni veznjak kojeg Everton kupuje iskoristiv je tako u cijeloj zadnjoj trećini terena. Upravo je polivalentnost, uz Vlašićeve sjajne fizičke predispozicije, brzinu i snagu, njegov glavni adut u pokušaju da se nametne novom treneru.
 
Koemana čeka veliki i težak posao. Ovakva ulaganja klub nije poduzeo kako bi opet bio sedmi u Premier ligi, nego da bi se vratio među veliku četvorku i igrao Ligu prvaka. Vlašićeva prilika je veliki broj utakmica koje čekaju Everton i nastup Toffeesa u čak četirima natjecanjima: Premier ligi, FA, Liga kupu i Europskoj ligi.
 
Koemana čeka veliki i težak posao: Zbog promenade koja još traje u svlačionici, u prvih sedam utakmica promijenio je pet taktika
 
Teško je reći kakvom će taktikom Koeman tražiti veliki iskorak koji se od njega očekuje jer njegova momčad, roster i igra još uvijek su "work in progress", iako je do kraja prijelaznog roka ostalo manje od dan i pol. To se vidi i po tome što je u sedam prvih ovosezonskih utakmica promijenio barem pet različitih taktika.
Nitko još ne zna kako će novi Everton izgledati i igrati, a samim tim ni što će biti s Vlašićem
 
Kako će Everton izgledati i igrati u 2017./18., mnogo će ovisiti o napadaču kojeg kupe jer nikome nije lako nadoknaditi golgetera kao što je Lukaku. Koeman to zadnjih mjesec dana pokušava sa Sandrom Ramirezom, pa Wayneom Rooneyem, ili kombinacijom slavnog povratnika i mladog (20) Dominica Calverta-Lewina, odnosno, igrom s jednim ili dvojicom napadača. Ali čeka se Diego Costa.

S obzirom na to da Klaassen i Sigurdsson, a da ne spominjemo Rooneya, moraju igrati u polušpici ili kao ofenzivni veznjaci, Vlašić će pikirati mjesto na desnom krilu. Calvert-Lewin igra pred golom ili desno i jedan od Vlašićevih konkurenata za mjesto na boku. Bolje reći, Calvert-Lewin je u ogromnoj prednosti. Mladi as jedna je od najvećih nada engleskog nogometa. Nedavno je zabio za svjetski naslov U-20 reprezentacije u finalu protiv Venecuele, a od početka ove sezone odlično surađuje s Rooneyem, kojem je namjestio golove protiv Stokea i Manchester Cityja. 
Čeka ga paklena konkurencija, najbolji mladi engleski lavovi
 
Drugi konkurent je Vlašićev vršnjak Ademola Lookman (19), za kojeg je Koeman prošle zime Charltonu platio tek nešto manje od Vlašića, čak 8 milijuna funti. Lookman je također mladi prvak svijeta, a na SP-u postigao je tri gola. I dok je Hajdukovo desno krilo briljiralo na utakmici s Evertonom na Poljudu, ono suparničko se pogubilo. Očajnog Lookmana koji nije mogao proći pored Memolle, Koeman je već na poluvremenu zamijenio Aaronom Lennonom. Nekada veliki as Premier lige s 30 godina je poput oca trojici konkurenata za mjesto na desnoj strani.

Od krilnih igrača Everton ima još na lijevoj strani Yannicka Bolasiea, za kojeg je Crystal Palaceu prošlog ljeta platio 30 milijuna eura, ali je ozlijeđen sve do kraja godine te Kevina Mirallasa (30) koji je na odlasku.
 
 
Dok je Vlašić oduševljavao protiv Intera, ali onog iz Zaprešića, ova dvojica su zabijali i asistirali kontra Pepova Cityja i osvajali svjetski naslov

Vlašić u Everton dolazi kao igrač za budućnost, ogroman potencijal velike kvalitete i kapaciteta, ali još nedokazan na najvećoj sceni. Za razliku od njega, Calvert-Lewin i Lookman prošli su razvojni put od nižih do najviše engleske lige. Dok je Vlašić oduševljavao protiv Intera, ali onog iz Zaprešića, ova dvojica su zabijali i asistirali kontra Pepova Cityja. Međutim, Vlašić je blistao na uzvratu s Evertonom i natjerao ga da ga kupi.

Posudba je opcija

Ali nitko mu ne jamči da poput također recentne, mlade i skupe akvizicije Onyekurua, neće biti poslan na kaljenje. Protiv toga se može izboriti jedino ako se Koemanu odmah dokaže pored starih i mladih lavova Premier lige.

Pročitajte više