Hrvatska reprezentacija

Vlašić želi na Svjetsko prvenstvo. Je li zbog toga spreman vratiti se u Hajduk?

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

IZA Nikole Vlašića je najteža sezona u karijeri. Otkako je ljetos moskovski CSKA zamijenio londonskim West Hamom u transferu teškom 30 milijuna eura, u ligaškim utakmicama odigrao je mizerne 552 minute. To je manje nego u ijednoj sezoni njegove seniorske karijere koja traje već od 2014. kada je kao 16-godišnjak debitirao za Hajduk. 

Ukupno je u 25 nastupa ubilježio gol i asistenciju. U nijednom trenutku nije izgledalo kao da je blizu nametanja Davidu Moyesu za trajnije rješenje u prvoj postavi. West Ham je igrao dobro i izborio Europu, ali Vlašić je sezonu proveo čekajući priliku iza Jarroda Bowena i Saida Benrahme koji su igrali u odličnoj formi, tako da ona nije došla. 

Poljuljan status i u reprezentaciji

U eri Zlatka Dalića u hrvatsku se reprezentaciju teško ulazi (izuzev HNL igrača koji popis popune po regionalnom ključu), a iz nje nije lako ni ispasti, ali mnogi nakon najlošije klupske sezone u karijeri propituju Vlašićev status. U posljednje vrijeme sve mu je više namijenjena uloga rotacije, pa je tako u posljednja četiri službena susreta tri puta ulazio s klupe.

U više od pola sata protiv Austrije nije uspio pokazati ništa, a bliži se čas kada će Dalić zacrtati konačni popis putnika na Svjetsko prvenstvo, koje nas čeka već za pet mjeseci. Vlašić se jednom već nalazio u sličnoj situaciji i tada je iz nje isplivao na najbolji mogući način.

Njegovo prvo iskustvo u Premier ligi proteklo je u Evertonu, gdje je u debitantskoj sezoni dobio tek nešto više povjerenja nego sada u West Hamu. Tada je na ljeto 2018. prešao u CSKA, najprije u sklopu posudbe, a kasnije i službenog transfera.

U tri godine upisao je 54 doprinosa za pogodak i postao najbolji igrač kluba, što mu je priskrbilo status reprezentativca i renome zbog kojeg je West Ham bio voljan riskirati 30 milijuna. Sada je opet u situaciji kao nakon godine u Evertonu, Moyes ga nema u planovima i spominje se kako radi na dovođenju Jesseja Lingarda. Pitanje stoga i nije hoće li Vlašić otići, nego gdje će mu biti destinacija.

Treba mu nova sredina, ali Hajduk ne djeluje kao realna opcija

Kada se odlučio za West Ham, na stolu je prema više izvora imao i ponudu Milana. Usprkos lošoj sezoni, Vlašić bi sigurno ponovno mogao biti meta ozbiljnih europskih momčadi, a West Ham bi vjerojatno bio spreman i na pregovore o posudbi.

U tom kontekstu, a zahvaljujući Marku Livaji koji je povratkom u Hajduk u najboljim godinama karijere postavio presedan, počeo se zazivati Vlašićev povratak na Poljud, barem privremen. Upravo Livajin slučaj dokazuje da je u HNL-u moguće izgraditi status neupitnog prvotimca, ali Vlašićev slučaj ipak tjera na skepsu. 

Prema engleskim izvorima, u West Hamu zarađuje oko 3.5 milijuna funti godišnje, što ga svrstava među najplaćenije. U slučaju da ga pošalju na posudbu, Čekićari bi se sigurno htjeli osloboditi značajnog dijela njegovih primanja, što si Hajduk jednostavno ne može prisušiti. 

S druge strane, najveće rupe u momčadi Bijelih nisu na Vlašićevoj poziciji, pa bi si ulaganjem u njegov dolazak klub suzio mogućnosti balansiranja kadra. U Splitu omiljenog Niksija stoga par mjeseci uoči 25. rođendana očekuje izazov da oživi karijeru još jednim dobro isplaniranim bijegom s Otoka, ali utočište će gotovo sigurno probati pronaći u nekoj od liga Petice. 

Pročitajte više